Eurobasket za žene

Izbornik hrvatskih košarkašica: Protiv BiH moramo zaustaviti najbolju na svijetu

Foto: HINA/Miroslav Lelas

HRVATSKA ženska košarkaška reprezentacija s uvjerljivih je 84:56 nadigrala Češku i tako osvojila treće mjesto u skupini D Europskog prvenstva koje donosi plasman u osminu finala i u utakmicu protiv Bosne i Hercegovine za ulazak među osam najboljih, a izbornik Stipe Bralić je bio pun pohvala za izvedbu svojih izabranica.

"U najvažnijoj utakmici u skupini odigrali smo najbolje do sada. Svih 40 minuta smo igrali odlično. U napadu smo imali brz protok lopte i dobar šut za tricu, dobro smo otvarali prostor. U obrani smo bili agresivni, kontrolirali smo obrambeni skok i to je bilo ključno", izjavio je izbornik hrvatskih košarkašica na konferenciji za medije nakon dvoboja u Strasbourgu.

Bralić je istaknuo i pojedinačne zasluge za ovako uvjerljiv dojam koji je reprezentacija ostavila u ključnom dvoboju.

"Dojkić je odigrala izvrsnu obranu na njihovoj najboljoj igračici Elhotovoj, a Begić je zaustavila Hanušovu, također odličnu košarkašicu."

Ivana Dojkić je bila uvjerljivo najbolja hrvatska igračica i na drugom kraju parketa, postigavši 24 koša uz sedam asistencija i tri ukradene lopte.

"Slažem se s trenerom da smo dale ono najbolje od sebe i pokazale kako bismo trebali igrati. Svaka igračica koja je bila na terenu dala je sto posto, čak i više od toga. U napadu i obrani smo bile kreativne. Odigrale smo najbolje i vjerujem da ćemo nastaviti tako igrati", izjavila je Dojkić koja smatra da još ima prostora za poboljšanja u svojoj igri.

"Uvijek sam kritična prema sebi. Zadovoljna sam, ali nikad do kraja. Uvijek mislim da mogu dati više. Mislim da još uvijek nisam dosegnula svoj maksimalni potencijal."

Slijedi ogled protiv Bosne i Hercegovine

Dojkić u još boljem izdanju nego protiv Čehinja mogla bi biti prevaga na stranu hrvatskih košarkašica protiv reprezentacije Bosne i Hercegovine, u dvoboju koji će biti odigran već u ponedjeljak.

Bosansko-hercegovačka reprezentacija je u nedjelju poražena u srazu sa Slovenijom (81:91), čime je izgubila priliku izravno se plasirati u četvrtfinale. U krugu reprezentacija s učinkom 2:1 Belgija je osvojila prvo mjesto zahvaljujući uvjerljivoj pobjedi nad Slovenkama koje su zbog tog poraza završile na trećem mjestu.

Bralić ključnim za pobjedu nad susjednom reprezentacijom smatra igru u obrani, prvenstveno na igračicama pod košem, 198 cm visokoj, 27-godišnjoj naturaliziranoj Amerikanki Jonquel Jones i 26-godišnjoj Marici Gajić koja igra na poziciji krilnog centra. Obje su u sve tri utakmice grupne faze bile na dvoznamenkastom učinku što se tiče broja koševa i skokova, a prijete i šutom za tricu pa ih neće biti nimalo jednostavno zaustaviti.

"Moramo odigrati dobru obranu na pozicijama četiri i pet, protiv Jones i Gajić. To će biti ključno. To su dvije ponajbolje igračice na tim pozicijama, pogotovo Jones za koju mislim da je najbolja na svijetu", zaključio je Bralić.

Pobjeda donosi plasman u četvrtfinale i dvoboj za polufinale protiv prvoplasirane reprezentacije iz skupine D, Francuske ili Rusije.

Pročitajte više