Izbornik Švedske nakon skandala sa zvezdašem: Mrzim rasizam, nisam tako mislio

Screenshot: Twitter

ŠVEDSKA je pobijedila Azerbajdžan 5:0 u drugom kolu skupine F kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Unatoč uvjerljivom slavlju, u televizijskoj emisiji Viaplaya došlo je do verbalnog sukoba između švedskog izbornika Jannea Anderssona (60) i bivšeg U-21 reprezentativca Švedske Bojana Đorđića. Đorđić je rođen u Beogradu, a, među ostalim, bio je igrač Manchester Uniteda, Crvene zvezde i Glasgow Rangersa.

Đorđić je izbornika pitao zašto napadač AZ-a Jesper Karlsson (24) nije dobio veću minutažu s obzirom na to da se, kako smatra, nalazi u životnoj formi. Karlsson je ušao u igru u 82. minuti te u 88. postigao pogodak za 4:0. Andersson se naljutio zbog pitanja. 

"Odlično je igrao prije ozljede zbog koje je tijekom jeseni bio odsutan čak pet mjeseci. Jedva je dao gol nakon što se vratio, ali polako se vraća u formu. Dugo sam jučer razgovarao s njim. Možemo pričati o odabiru igrača, možemo cijelu jebenu noć govoriti o tome. On je odličan nogometaš, ali ako bude igrao, onda će na klupi biti Alexander Isak ili Viktor Gyokeres. Tko od njih ne bi trebao igrati?

Ako si ti trener, vodi reprezentaciju umjesto mene. Ne mogu podnijeti stalne prigovore. Došao sam vam u studio, a vi dižete ruku na mene i pola sata kukate i prigovarate nakon pobjede 5:0", rekao je Andersson u televizijskom studiju.

"Koga sam trebao predstavljati? Možda Srbiju?"

Đorđić je odgovorio Anderssonu kako ne mora tako razgovarati s njim jer predstavlja "deset milijuna ljudi". Izbornik je rekao: "Eto, ti si baš bio igrač i trener na ovakvoj razini. Možda si trebao predstavljati nekog drugog."

"Koga sam trebao predstavljati? Koju drugu zemlju? Možda Srbiju? Što uopće želite reći, što implicirate? To je jebeno loš odgovor. Predstavljam ovu zemlju kao i vi. Užasno nizak udarac jednog izbornika reprezentacije", odgovorio je Đorđić.

Žao mu je

Sad se Andersson oglasio na konferenciji za medije, na kojoj je komentirao ovaj sukob. "Ono što sam napravio pred kamerama na kraju utakmice nije bilo dobro. Pokušao sam nazvati Bojana, šaljem mu i poruke, ali ne javlja se. Želim mu objasniti svoje ponašanje, ali ne planiram se ispričati", rekao je Andersson pa dodao:

"Mogu razumjeti zašto je krivo shvatio moju rečenicu, ali ja nisam tako mislio. Žao mi je. Mrzim rasizam i takve stvari. Nisam tako mislio, to nisam ja. Pretjerao sam i zbog toga želim pričati s Bojanom. Kad sam pitao koga predstavlja, mislio sam na to li je igrač, trener ili analitičar, baš apsolutno ništa drugo."

Pročitajte više