IZLAZI IGRA GODINE Iako nas je razočarala, FIFA 18 i dalje je najbolja nogometna simulacija

Foto: EA Sports 

DO IZLASKA najprodavanije sportske igre svih vremena ostala su tri tjedna. Riječ je o novom nastavku nogometnog serijala FIFA 18. EA će novu FIFA-u u prodaju pustiti u petak 29. rujna, a tada će se moći kupiti i u Hrvatskoj.

FIFA je najpoznatija i najuspješnija sportska igra. Prva nogometna simulacija izašla je davne 1993., a do danas ih je prodano blizu 200 milijuna. Ona je sinonim za prve gamerske korake.

Podsjetimo, rekordnu popularnost ostvarila je FIFA 13, koja je prodana u čak 15 milijuna primjeraka. Po broju prodanih primjeraka slijed FIFA 17, koja je samo u prvom tjednu otkako je lansirana prodana u 7 milijuna primjeraka. I još uvijek je u prodaji.

Potvrđeno je da će se FIFA 18 moći igrati na Xbox 360 i PS3, kao i na Xbox One, PS4, PC, ali i Nintendo Switchu.

Postojala je mogućnost da se nova FIFA neće pojaviti na starijim konzolama jer je moćni 'Frostbite engine', na čijem će se pogonu vrtjeti nova verzija, prejak za stariju generaciju konzola. No, u EA-u su odlučili napraviti verziju i za njih, ali na PS3 i Xbox 360 neće se moći igrati opcija The Journey.

U oči odmah upada nova naslovnica videoigre. Umjesto Marca Reusa, ove će nas godine s polica gaming shopova gledati isklesani Cristiano Ronaldo, a cijena po primjerku trebala bi se kretati između 500 i 600 kuna.

Sudeći po trailerima i isječcima gameplaya, koje posljednjih tjedana gledamo na YouTubeu, FIFA 18 ne nudi prevelik zaokret u smislu načina igranja, licenci i same grafike. Čini se da je samo The Journey značajnije poboljšan, razrađen i proširen.

Ipak, FIFA serijali neodoljivo podsjećaju na Apple i Iphone. Dvije godine ćete de facto igrati jednu te istu igru, pa će tek treću godinu uslijediti prava promjena dostojna prilično visoke cijene.

Krenimo redom.

Game play gotovo identičan, grafika bez konkurencije

Ono što je najvažnije u svakoj igri, a pogotovo kod onih sportskih, jest gameplay. On je ostao gotovo identičan onome iz FIFA-e 17. Ušminkan i dotjeran jeftinom kozmetikom.

 

S obzirom na drugu godinu korištenja Frostbite-a, može se očekivati veća realnost, poboljšana preciznost i način na koji određena momčad igra. I to bi bilo to. Kretnje igrača, uvodna špica, navijanje, komentatorske rečenice, izvođenje slobodnjaka, penala i udaraca iz kuta - sve je isto kao u prošloj verziji.

Osim toga, ne trebate previše očekivati ni kod opcija taktiziranja i formacija. Sve je ostalo isto kao u prethodnoj FIFA-i. Samo se, dakle, dizajn promijenio.

Gaming analitičari predviđaju blagi pad FIFA-e i rast konkurentskog Pro Evolution Soccera. Međutim, treba naglasiti da je kod FIFA-e inkorporiran i razrađen Ultimate Team mode, tj. način online igranja koji je svjetlosnim godinama daleko od PES-a. To bi FIFA-u ove godine moglo spasiti od ponora i developere u EA-u natjerati da za sljedeću godinu pripreme nešto uistinu novo i drugačije.

Što se grafike tiče, ona je blago poboljšana. Tako ćete vidjeti precizno dorađena lica Griezmanna, Mbappea, Modrića i gotovo svih igrača iz lige petice. Osvjetljenje je nešto bolje, pa nećete imati dojam da igrate u bunkeru kad igrate utakmicu po noći. EA je uložio trud u navijače koji pjevaju autentične pjesme, nose obilježja i izgleda da više nisu generični kao na drugim sportskim igrama, već stječete dojam da uistinu gledate pravu utakmicu.

Licencirani treneri, 3D trava, lepršave korner zastavice, zamrljani dresovi na kojima ćete vidjeti najsitnije detalje, pokreti lica, para iz usta, kretnja lopte i pokreti igrača preneseni iz stvarnog svijeta i dalje su garant da je FIFA jedna od grafički najljepših igara današnjice. U tom smislu uopće ne treba spominjati konkurenciju.

Identična je situacija po pitanju licence. I ove godine na FIFA-i ćete uživati u otprilike 35-38 licenciranih svjetskih nogometnih liga. Tu je, naravno, i više od 30 licenciranih muških reprezentacija i petnaestak ženskih. Od noviteta valja istaknuti kinesku i indijsku nogometnu ligu.

Nažalost, u novom serijalu nećete moći zaigrati s hrvatskom nogometnom reprezentacijom. HNS je prava prodao Konamiju, proizvođaču PES-a. Isto tako, licence za Ligu prvaka i Europsku ligu i dalje drži PES, ali neka vas to ne deprimira. Na FIFA-i je moguće optimizirati turnir pod nazivom "Champions Cup" te zaigrati Ligu prvaka. Jedino ćemo ostati uskraćeni za onaj blaženi zvuk i infografike UEFA-a Champions League.

The Journey - nadrealno iskustvo 

Prema dostupnim informacijama, EA je ipak najviše truda uložio u The Journey koji se kod prošlogodišnje FIFA-e pokazao izvrsnim potezom. Naime, riječ je o tome da s vlastitim igračem Alexom Hunterom započinjete karijeru u niželigaškim klubovima, a zatim kroz trening i rad napredujete do samog nogometnog vrha. Priča je izvrsno posložena i na trenutke ćete imati dojam kao da gledate dokumentarni film o mladiću, budući da se kroz igru isprepleću obiteljski odnosi, prijatelji, noćni izlasci, press konferencije, odnos s trenerom i navijačima.

Ove godine će unutar te opcije navodno biti moguće igrati u više europskih i svjetskih klubova, dok je to u prošloj verziji bio slučaj samo s engleskom ligom. Uveden je popriličan broj novih animacija i opcija. O autentičnosti i realnosti ovog moda možda najbolje govori činjenica da sami sa svojim akterom birate u kojem smjeru ćete se kretati. Recimo, tijekom press konferencije sami birate odgovore na novinarska pitanja, što kasnije determinira vaš odnos s momčadi, obitelji i navijačima. EA je masno platio glas Cristiana Ronalda i velikog broja drugih zvijezda koji s vama komuniciraju kroz igru. Dakle, nadrealno dobro.

Valja još spomenuti i mogućnost igranja s nogometnim umirovljenim legendama kojih će u ovom serijalu biti mnogo više. Igranjem Ultimate Teama i osvajanjem bodova moći ćete kupovati igrače poput Lava Jašina, Ronaldinha, Ronalda Nazaria de Lime, Thierryja Henryja i druge.

Novu FIFA-u iščekuju svi gameri, bez obzira na činjenicu da je gameplay ostao gotovo nepromijenjen. FIFA 18 i dalje predstavlja najbolju nogometnu simulaciju na planeti. Konkurentski PES ove je godine uložio u licence i grafiku, ali prema svemu sudeći i dalje ostaje arkadna igra za kućnu prijateljsku zabavu i pivo.

Pročitajte više