Izopćeni košarkaš tuži NBA ligu: Razotkrit ću licemjerje sa smiješkom na licu

Foto: EPA-EFE

BIVŠI NBA košarkaš i aktivist za ljudska prava Enes Kanter Freedom pokreće tužbu protiv NBA lige jer smatra da ga je izopćila zbog njegovih javnih stavova o Kini, koja je jedan od njenih najvećih poslovnih partnera.

Kanter je rođeni Turčin kojem je zbog neumornog kritiziranja tamošnjeg diktatora Erdogana domovina oduzela putovnicu i raspisala međunarodnu tjeralicu za njim uz nagradu od pola milijuna dolara. Prije dvije godine dobio je američko državljanstvo i simbolično promijenio prezime u Freedom.

Najviše udarao po Kini, najvećem poslovnom partneru NBA lige

No, osim protiv Erdogana, Kanter je uporno kritizirao i druge režime poznate po kršenju ljudskih prava, ponajviše Kinu, pa i LeBrona Jamesa osobno zbog suradnje s Nikeom, čija obuća nastaje baš zahvaljujući obespravljenim radnicima u Kini. Osim s Nikeom, NBA blisko surađuje s brojnim kineskim gigantima poput Disneya.

Kanteru je tek 30 godina, ali već godinu dana je bez kluba, otkako su ga Boston Celticsi prošle veljače razmijenili u Houston Rocketse, a oni ga odmah otpustili. On je uvjeren da ga je NBA izopćila zbog njegovih protukineskih stavova, iako je cijelu karijeru bio zloglasan po očajnoj obrani i kao takav je u modernoj NBA košarci postao nepotreban.

"Hej, Adame Silveru, izabrao si pogrešnog tipa za borbu. Razotkrit ću tvoje licemjerje svijetu i učinit ću to sa smiješkom na licu. To je obećanje", poručio je Freedom čelniku lige na Twitteru.

Bio je treći izbor drafta, igrao 11 godina, ali više mu ne daju

Budući da mu izvan SAD-a prijeti uhićenje zahvaljujući međunarodnoj tjeralici, a u NBA ligi više nema mjesta, njegova košarkaška karijera vjerojatno je završila, ali već je najavio da će se, uz aktivizam, posvetiti i politici.

Kanter je 2011. bio treći izbor drafta, a u NBA ligi proveo je 11 sezona igrajući za Utah Jazz, Oklahoma City Thunder, New York Knickse te po dvaput kratko za Portland i Boston. U 748 utakmica imao je prosjeke od 11.2 poena i 7.8 skokova.

Pročitajte više