Izrael traži velikog svjetskog stratega za desant preko Grčke i Hrvatske



IZRAELCI skupinu 6 vide kao priliku za povijesni prvi odlazak na veliko natjecanje jer u njoj nema najjačih europskih momčadi, poput Španjolske, Nizozemske ili Italije. Prvi korak za to ostvarenje vide u angažiranju velikog svjetskog trenera. Iako nisu spominjali imena, iz izraelskog saveza su najavili stranog izbornika.

Bogati bankar na čelu izraelskog saveza Avi Luzon svakako ima financijsku mogućnost platiti bilo kojeg svjetskog stratega, a opširnije će o tom problemu pričati prije prijateljske utakmice s Rumunjskom, koja je na rasporedu za tri tjedna. Izraelci imaju manje od mjesec dana za ustoličenje osobe od koje se ozbiljno očekuje plasman na Euro. Nikad izraelske nade nisu bile veće, a argument za takva očekivanja je i činjenica da su Grčka, Hrvatska i Latvija momčadi s kojima su već igrali kvalifikacijske utakmice. Očekuju pomak naprijed, kao i sigurne bodove protiv nominalnih autsajdera, Gruzije i Malte.

Brzo rješenje na klupi trebaju i radi definiranja kadra, a vjeruju da nikad ranije na raspolaganju nisu imali toliko talentiranih igrača. Izbornik kojem ugovor istječe na ljeto, Dror Kashtan, u reprezentaciju je uveo 21-godišnjeg braniča Deana Morija iz Bnei Yehudee, potom veznjake Avihai Yadina iz Hapoel Tel Aviva i Biram Kayala iz Maccabi Haife. Od njih se očekuje da će nastupima za reprezentaciju ostvariti transfere u Europu, a puno očekuju i od napadača Ben Sahara, koji je od ove sezone u Espanyolu. Odlaskom Kashtana moguć je i povratak Roberta Colauttija.

Zvijezda Liverpoola Yossi Benayoun upozorava da će skupina biti teška te iskustvo igranja protiv Hrvatske i Grčke vidi dragocjenim, no ne želi davati nikakve garancije dok se ne rasplete problem promjene izbornika. Iako je najtrofejniji izraelski strateg Kashtan još uvijek na papiru na funkciji izbornika, zbog sumnje u šverc cigareta i alkoholnih pića vrijednosti više stotina tisuća dolara će odstupiti kad mu istekne ugovor na ljeto.

Prije četiri tjedna Henk Ten Kate javno je rekao da ga izraelski savez želi dovesti, no jasno je da on nije jedini kandidat. Prema nekim napisima, kontaktirat će trenera Hectora Cupera kako bi momčadi donio argentinsku poletnost. Dojma smo da bi jedina sličnost između tih dviju zemalja dolaskom Arisova trenera trebale ostati iste boje na zastavi. Usprkos velikim očekivanjima, Izrael ne bi trebao utjecati na promjenu europske nogometne karte.

Pročitajte više