Izraelac zaigrao za Palestinu. Sada dobiva prijetnje smrću, žele mu oduzeti putovnicu

Screenshot: Twitter

IZRAELSKI mediji jako su burno reagirali na informaciju da je Atta Jaber, 29-godišnji defenzivni vezni, u jeku rata Izraela i Palestine, upisao novi nastup za reprezentaciju Palestine. Podsjetimo, nogometna reprezentacija Palestine remizirala je bez golova (0:0) s Libanonom na startu drugog kruga azijskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Susret je zbog ratne situacije odigran u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (Sharjah) bez prisustva gledatelja. Palestinci su na teren izašli s tzv. "palestinkama" - tradicionalnim šalovima iz ove zemlje. Za Palestince ovaj šal predstavlja simbol otpora i borbe za slobodu te su iskoristili priliku da ga prezentiraju i na ovoj utakmici. Utakmica je počela minutom šutnje u znak sjećanja na stradale tijekom izraelske opsade Gaze.

Među nogometašima Palestine bio je i Jaber kojem je to bio četvrti nastup za ovu reprezentaciju, ali i prvi koji je izazvao kontroverze. Naime, Jaber ima izraelsko državljanstvo, igrao je za omladinske selekcije te zemlje, a upisao je osam nastupa za U-21 reprezentaciju te je bio i kapetan.

Žestoke reakcije

S obzirom na to da nikad nije dobio poziv u A selekciju, odlučio je nastupati za Palestinu. Prva tri nastupa su prošla bez burne reakcije Izraela, ali ovaj najnoviji rezultirao je "eksplozijom" u izraelskoj javnosti.

Jaber je dobio tisuće prijetnji smrću, njegov bivši klub Ashdod, za koji je u Izraelu nastupao od 2021. do 2022. godine, oglasio se i zatražio da mu se oduzme državljanstvo. Javio se i Yonatan Cohen, napadač Maccabija iz Tel Aviva, kojem je Jaber bio kapetan u U-21 reprezentaciji.

"Sramim se što si bio moj kapetan u U-21 reprezentaciji. S tobom sam dijelio svlačionicu više od godinu dana i dobro smo se slagali, a sada saznajem da bi ti bio sretniji da smo ja ili moji kolege umrli", poručio je.

Pročitajte više