Jajalova ispovijed: Nogomet sam počeo igrati kao bosanski izbjeglica na ulicama Offenbacha

U VELIKOM intervju za čitani Kolnische Rundschau, 22-godišnji Mato Jajalo otkrio je njemačkim čitateljima kako je od nekadašnjeg ratnog izbjeglica iz Bosne, koji je kao mali dječak igrao nogomet na ulicama Offenbacha, postao zvijezda Bundesligaša Kolna.

"Imao sam tri godine kada sam se s braćom i prijateljima krenuo loptati na ulicama Offenbacha u koji smo došli bježeći od rata, nakon čega sam počeo trenirati u nižerazrednom DJK Eiche Offenbachu, ali nisam pomišljao da će mi nogomet postati profesija."

Novinara je zanimalo je li to razlog što se tako dobro snašao u Njemačkoj: "Svakako mi je pri dolasku ovog ljeta u integraciji pomoglo to što sam u Njemačkoj proveo djetinjstvo, a jezik me je naučila teta, koja se brinula za nas jer su nam roditelji radili. Osim toga, stalno smo doma gledali crtiće, pa sam već u vrtiću odlično govorio njemački. S braćom sam toliko govorio njemački, da onda ne bismo uopće shvatili roditelje kada bi oni pričali hrvatski", otkriva Jajalo.

"Mato, idemo kući"


Doskorašnji mladi hrvatski reprezentativac objasnio je kako mu je kao priličan šok došlo kad su ga roditelji obavijestili da odlaze iz Offenbacha: "Imao sam samo 11 godina i još uvijek sam bio dijete, kada su mi rekli 'Mato, idemo kući'. Ali moj dom je bio Offenbach i tek nakon mjesec dana shvatio sam da ćemo ostati u okolici Koprivnice i trebalo mi je dosta da se priviknem."

Otkrio je kako mu je sve išlo kao po loju nakon što ga je otac upisao u Slaven Belupo: "Sa 19 sam potpisao profesionalni ugovor. U prvom nastupu u Osijeku bio sam rezerva, sljedeću utakmicu igrao sam u prvoj postavi, dok sam u trećoj već postigao prvi gol."

Mato je izjavio kako su ga prije dvije godine željeli dovesti zagrebački Dinamo i Siena, a on se odlučio za Italiju, gdje se također probio u prvu momčad iz koje ga nisu htjeli pustiti nakon što je Siena ispala u Serie B, govoreći mu da je ključni igrač.

"Došao sam u Koln jer želim igrati za reprezentaciju"

"Zvonimir Soldo me zvao da dođem u Koln i nisam uopće razmišljao jer mi je cilj igrati na najvišoj razini kako bih izborio poziv u reprezentaciju", otkrio je kako se prošle godine vratio u Njemačku.

"Želim ostati u Kolnu, ali to ne ovisi o meni, jer na posudbi sam iz Siene, s kojom me ugovor veže do 2014. Ali Koln ima pravo prvokupa."

Jajalo nema problema sa statusom u Kolnu, iako trener koji ga je doveo više nije u klubu: "Meni se nije teško prilagoditi, jer igrao sam na svim pozicijama na sredini terena."

Pročitajte više