hnl europa

Jakić nastavio niz. Dinamo je iz momčadi izbacivao Sammira, Vidu, ali i Ademija

KRISTIJAN JAKIĆ, ključni igrač Dinama, izbačen je iz momčadi dan prije utakmice godine. Trener Damir Krznar odlučio je da veznjak neće biti u konkurenciji za uzvrat play-offa Lige prvaka, u kojem Dinamo danas od 21 sat na Maksimiru mora nadoknaditi poraz 3:0 kod Sheriffa. 

U zadnjih desetak godina treneri i vodstvo Dinama su iz momčadi izbacivali te velikim novčanim iznosima kažnjavali mnoge igrače.

Sammira su žestokim kaznama neuspješno pokušavali disciplinirati Vaha i Jurčić

Najpoznatiji kršitelj klupske discipline u Dinamu to je radio toliko često i predano da je teško nabrojati sve njegove ispade i kazne koje je zbog njih dobio. Prije utakmice drugog kola kvalifikacija za Ligu prvaka 2010. Sammir je ostao u provodu u Crikvenici prije nego što je momčad kretala na utakmicu u Koper. 

Nakon pobjede nad Hrvatskim dragovoljcem trener Vahid Halilhodžić dao je igračima slobodno do 23 sata. Sammir, Morales, Ibanez, Calello i Cufre su izlazak produljili do debelo iza ponoći. Jutro koje su dočekali uz potoke šampanjca donijelo im je veliko triježnjenje. Vaha ih je po dolasku na trening izbacio iz svlačionice te ih žestoko kaznio. Sammir i Morales morali su platiti 10, Ibanez 5 tisuća eura, a Calello i Cufre su se izvukli s opomenama.

Sammiru ovo nije bila dovoljna opomena, pa se par mjeseci kasnije nije pojavio prilikom polaska na utakmicu u Pulu jer je pretjerao u noćnom klubu. Halilhodžić ga je zato kaznio izbacivanjem iz momčadi za utakmicu protiv Karlovca, a Sammir je tu večer proveo u noćnom provodu. 

Sammir je i uhićen jer je vozio pijan. Zaustavili su ga u Savskoj ulici s 2.13 promila. Platio je policiji 11, a klubu 50 tisuća kuna kazne. Ni ovo ga nije opametilo, pa ga je Kruno Jurčić zatim izbacio iz prve momčadi zbog "kršenja klupske nediscipline". Navodno je Dinamo Sammira zbog serijskih noćnih provoda kaznio s ukupno 270 tisuća eura. 

Vida otvorio pivo, a Čačić ga izbacio iz busa nasred ulice. To je bio peti prekršaj dinamovaca u mjesec dana

U ranu jesen 2012. Dinamo je suspendirao Domagoja Vidu zbog neprimjerenog ponašanja na putu prema Vrsaru, kamo je klub išao na utakmicu Kupa protiv kluba iz istarske Prve ŽNL. Vida je u klupskom autobusu pred trenerom i suigračima otvorio pivo, nakon čega ga je trener Ante Čačić izbacio iz busa, i to u Vukovarskoj ulici, samo par kilometara od mjesta polaska, stadiona Maksimir. 

To je bilo posebno divlje razdoblje igrača Dinama. Vida je bio čak peti kršitelj klupske discipline u mjesec dana. Prvo je kažnjen Sammir, a zatim su iz prve momčadi udaljeni Nikola Pokrivač, Jerko Leko i Arijan Ademi. Pokrivač je udaljen nakon što mu je policija tijekom izlaska na Krku oduzela vozačku dozvolu nakon što je odbio alkotest. Leko je odstranjen jer nije bio "gladan uspjeha". Ademi je maknut iz prve momčadi jer je pokazao nezadovoljstvo zato što je zamijenjen.

Mamić nakon sukoba Tonela i Čačića kaznio Portugalca s 50 tisuća eura i udaljio ga iz momčadi

Još jedna afera s nedisciplinom igrača Dinama datira iz vremena Ante Čačića. U jesen 2012. burno se zakačio s Tonelom. Svađu je pokušao okončati javnom isprikom Portugalcu pred svim nogometašima Dinama, ali Tonel nije zauzvrat napravio isto. To je razbjesnilo gazdu kluba: 

"U trenutku kad je šteta sanirana, Tonel ima potrebu nastavljati aferu. Kad je to tako, zahvaljujem mu na svemu što je učinio za Dinamo. Bilo je to na visokom nivou. Prije mjesec dana sam ga pitao da produži ugovor. On je rekao da će doći vrijeme za pregovore. Nismo mu dužni ni lipe. Ima ugovor 700 tisuća eura plus PDV. Osobno ga kažnjavam s 50 tisuća eura i ne može trenirati s prvom momčadi. Nema novog ugovora. Tonel je završena priča", presudio je Zdravko Mamić.

Sammirov nasljednik dobio otkaz samo dva mjeseca nakon dolaska u Dinamo  

Dinamo je u ožujku 2014. raskinuo ugovor s brazilskim veznjakom Cleytonom, koji je u klub stigao u siječanjskom prijelaznom roku. "GNK Dinamo obavještava navijače i javnost kako su klub i Cleyton sporazumno raskinuli ugovor. Brazilski nogometaš Alexandre Henrique Silva Cleyton tako više nije igrač hrvatskog prvaka", objavio je Dinamo. Cleyton je dobio ekspresni otkaz nakon samo šest utakmica za Dinamo jer je pijan sudjelovao u tučnjavi u kojoj je dobio i lakše ozljede. Dinamo je odmah najavio kaznu, koja je ispala najteža jer je Cleyton izbačen iz kluba. 

Istom prilikom je zbog nediscipline i kršenja klupskog pravilnika s 25 tisuća eura kažnjen Junior Fernandes, još jedan igrač Dinama koji će postati poznat po nepoštovanju stege. 

Machado za pokazivanje srednjeg prsta navijačima kažnjen sa 100 tisuća eura

U ljeto 2015. Paulo Machado je zamijenjen tijekom utakmice Lige prvaka protiv Moldea jer je radio ono po čemu je bio poznat - igrao jako loše. Navijači na Maksimiru su mu zviždali prilikom izlaska iz igre, na što im je on pokazao srednji prst.  

Machado je "zbog neprimjerenog ponašanja na utakmici 3. pretkola Lige prvaka protiv Moldea do daljnjega isključen iz rada prve momčadi", objavio je Dinamo, koji je poznatog kiksera kaznio sa 100 tisuća eura. 

Najplaćeniji igrač Dinama zbog nediscipline potjeran u drugu momčad 

Junior Fernandes je u ožujku 2016. izbačen iz prve momčadi Dinama odlukom trenera Zorana Mamića neposredno pred derbi s Hajdukom, i to zbog kršenja discipline. Čileanac je to radio iako je bio najplaćeniji igrač Dinama s godišnjom gažom od 900 tisuća eura. 

Ćorić izbačen iz ekipe prije utakmice s Juventusom

U jesen 2016. Dinamo i njegovi navijači nestrpljivo su čekali utakmicu s Juventusom, prvi domaći meč prvaka Hrvatske u skupini Lige prvaka. Iznenađenje je bilo kada ga u prvoj momčadi nije dočekao Ante Ćorić, najveća mlada zvijezda Dinama. "Ćorić se sam stavlja i izbacuje iz početnog sastava. Ne stavljam ga ja u momčad ni novinari, već samo zeleni teren. Protiv Lokomotive sam ga zamijenio jer nije ispunjavao ono što sam tražio od njega", objasnio je trener Željko Sopić zašto Ćorić nije dobio priliku protiv Juventusa. 

Bjelica izbacio Lecjaksa nakon kiksa protiv Rudeša

Prvo kolo HNL-a u sezoni 2018./2019. obilježio je senzacionalni remi Rudeša protiv Dinama. Trener prvaka Nenad Bjelica našao je krivca za neuspjeh u Janu Lecjaksu. Lijevi bočni kazneno je prebačen u drugu momčad i više nije smio igrati ni trenirati s prvim sastavom. 

Dinamo je u proljeće prošle godine u drugu momčad potjerao igrača koji mu je sada jedini stoper

Kevin Theophile-Catherine je Dinamu jedini zdravi stoper pije uzvrata sa Sheriffom. U svibnju prošle godine iz Maksimira su stizale ovakve vijesti: Do kraja sezone Theophile-Catherine trenirat će s drugom momčadi, a onda napustiti klub bez odštete jer mu istječe ugovor. 

Do toga je došlo jer su Dinamo i 30-godišnji francuski stoper mjesecima pregovarali oko novog ugovora, a Theophile-Catherine stalno je mijenjao mišljenje oko produženja suradnje, pa je Dinamu prekipjelo i poslao ga je u drugu momčad. 

U Dinamo je stigao 2018. godine i s oko 550 tisuća eura godišnje bio je među najplaćenijim igračima. No kako su neki igrači podebljali svoje ugovore, Francuz je na toj ljestvici pao u prosjek te je htio bolji ugovor. To mu je i uspjelo mjesec dana kasnije, nakon čega je pomilovan i vraćen u prvu momčad. 

Pročitajte više