Jakirović je s njim pogriješio. Mora to vidjeti i ispraviti sada i odmah

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

DINAMO je izborio veliku pobjedu u Sevilli, gdje je u prvoj utakmici playoff runde Konferencijske lige golom Brune Petkovića iz penala svladao favorizirani Betis. U kontekstu svega što smo gledali ove sezone, pobjeda protiv tako velikog suparnika stigla je u najboljem mogućem trenutku i bila je pravi timski uspjeh.

Maxime Bernauer i Kevin Theophile-Catherine odigrali su izvrsno na stoperskim pozicijama, a domaćin je iz čiste igre kreirao vrlo malo. U onim situacijama u kojima je uspio prići golu Dinama nije imao rješenja za sjajnog Ivana Nevistića. On je jučer pokazao da mora biti prvi golman Dinama.

Nakon par vezanih kikseva završio je na klupi

Trebala je ovo po svemu biti najveća sezona u karijeri 25-godišnjeg vratara koji je nakon godinu dana provedenih na klupi dočekao prodaju Dominika Livakovića i šansu da zakorači u prvi plan. Točno to se i očekivalo od golmana koji je plaćen, u SuperSport HNL okvirima, suludih tri milijuna eura.

No, on je početkom sezone zaredao s kiksevima. U Osijeku je pri vodstvu domaćina (1:0) drugi gol primio tako što ga je Domagoj Bukvić probio iz mrtvog kuta udarcem koji nije bio pretjerano jak, ali se lopta odbila od stative i iznenadila Dinamovog golmana.

U svojoj trećoj utakmici na Dinamovom golu doživio je šokantno ispadanje od Sparte i poraz u Pragu 4:1. Tada je kod drugog gola Čeha zaplivao na centaršutu iz kornera, a kod gola za 4:1 nije na vrijeme izašao na napadača.

Na Poljudu je primio gol koji nije bio njegova krivica, ali mu je prije toga ispala lopta u prilično čistoj situaciji, a Marko Bulat i Dino Perić uspjeli su u zadnjem trenutku spasiti svojeg vratara. 

Za Jakirovića je postao kup-golman s upitnim statusom

Nakon toga je Dinamo izgubio od Ballkanija na Kosovu s 2:0 i 1:0 od Viktorije u Zagrebu pa je Nevistić prvih deset utakmica u dresu Dinama kao prvi golman završio s ne pretjerano slavnim učinkom od 14 primljenih golova.

Jakirović je, u razumljivom i pomalo paničnom pokušaju da spasi sezonu, dao povjerenje iskusnom Danijelu Zagorcu, vječnoj Livakovićevoj zamjeni. Nakon prvih par dobrih utakmica s novim golmanom na vratima, bilo je za očekivati da će se Nevistić teško vratiti na vrata za stalno.

Grafika: Sofascore

Otad je branio u samo tri prvenstvene utakmice, a iako je neformalno imao status kup-golmana, sve tri ključne utakmice grupne faze KL-a je započeo Zagorac. Nevistićev status je najbolje objasnio sam trener nakon jučerašnje utakmice. 

"Mi smo sve to iskomunicirali, naravno da pričam s igračima... Nevistić jako dobro trenira i tražili smo trenutak kad bismo mu dali priliku. Odlučili smo da to bude u Europi i u Kupu. Zadovoljan sam i sa Zagorcem, više smo ga poštedjeli zbog psihološkog umora.

Zagorac je jako puno branio ove sezone. Već je devet godina u klubu i ne znam je li ikad ovoliko branio. Obojica jako dobro rade, dobro izgledaju na treninzima i s njima nema bojazni", poručio je trener Dinama.

Nevistić mora opet postati broj jedan

Možda je baš utakmica poput one u Sevilli, u koju je Dinamo ušao bez prevelikih očekivanja i opterećenja, bila idealna da Nevistić pokaže koliko dobar može biti i da je njegov najveći problem navikavanje na pritisak s kakvim se dosad još nije susreo.

To je rez koji će Dinamo kada ili tada morati povući ako od njega želi napraviti i dobiti vrhunskog golmana. Nevistić to neće i ne može postati ako bude kup-golman koji će braniti nekoliko utakmica u polusezoni.

Jednako važne kao i njegove čisto golmanske kvalitete su one koje nudi u igri nogom. Dinamo ni u Livakoviću nije imao vratara koji se tako često i čisto otvara i nudi da se preko njega resetira napad, ima finu dugu loptu i generalno je prototip modernog golmana bez kakvog je teško igrati, posebno ekipama koje dominiraju posjedom.

Razumljivo je da se trener u trenucima krize okreće onim igračima kojima najviše vjeruje, ali kičma Jakirovićevog Dinama je jako stara i Zagorac s 37 godina na leđima nikako ne može biti dugoročno rješenje. 

On je svoju dionicu odradio solidno, iako je i on imao (recimo, protiv Osijeka i Lokomotive) kikseva zbog kakvih je Nevistić završio na klupi. Ako je čovjeka kojeg je Dinamo platio tri milijuna eura i bilo potrebno poslati na popravni ispit, sad je vrijeme da Jakirović skupi hrabrost i da mu povjerenje. I zbog njegove i Dinamove budućnosti.

Pročitajte više