Jakiroviću bi povlačenje poteza od kojeg drugi treneri bježe moglo spasiti sezonu

Foto: Davor Javorovic/Sime Zelic/Pixsell

NA POLUSEZONI se činilo da Dinamova sezona neminovno klizi prema tituli najslabije u modernoj povijesti kluba. U prvoj utakmici nastavka, nakon što je Sergej Jakirović dobio željene pripreme i prijelazni rok, izgubio je od Lokomotive 3:0 na Maksimiru, što je bio indikator da duboki problemi s igrom nisu riješeni.

Nastavak sezone je to potvrdio i Dinamo se i dalje muči, ali je Jakirović povukao potez koji bi Dinamu mogao spasiti sezonu. Njime je popravio jednu od najvećih mana u fazi napada, a otkrio je i da je Dinamova klupa puno dublja nego se to čitave sezone doima.

Koji je problem s Dinamovom igrom?

Dinamova napadačka igra već se godinama vrti oko Brune Petkovića koji je specifičan tip napadača. On je sidrun koji se voli spuštati po loptu čak i ispod centra, igra okrenut prema vlastitom golu i stalno drži stopere na leđima, što iza njegovih leđa otvara veliki prostor.

Taj je prostor jako dugo sjajno koristio Mislav Oršić i njih dvojica su izgradila partnerstvo na kojem su Plavi izgradili neke od najvećih europskih pobjeda i uspjeha u svojoj povijesti. Odlaskom Oršića nestao je igrač koji može popuniti rupu iza Petkovićevih leđa i koristiti prostor koji on stvara svojim kretnjama.

Posebno je to došlo do izražaja ove sezone. Na krilima su uglavnom Hoxha i Kaneko. Riječ je o krilima-driblerima koji igraju jako blizu aut linije i daleko su od zone u kojoj se kreće Petković i odakle mogu napasti gol.

U veznoj liniji Dinamo još od Ademija u prošlom mandatu nema igrača koji napada prostor pa su Plavi u napadu često imali najbanalniji mogući problem, a to je manjak igrača koji dolazi u završnicu i može ugroziti gol.

Jakirović nije imao izbora. Morao je nešto prelomiti, a odabrao je potez kojeg se moderni treneri boje

To je imalo velike posljedice po geometriju Dinamove igre. Bez kvalitetne postavke u zadnjoj trećini terena momčad nije imala napadački progres i jako je teško s loptom mogla organizirano doći duboko na suparničku polovicu.

Osjetilo se to u igri i dojmu, ali i učinku. Nakon transfera najvažnijih igrača i prijelaza s Igora Bišćana na novog trenera, Dinamo od početka desetog mjeseca pa sve do 10. ožujka nije imao utakmicu u SuperSport HNL-u na kojoj je dao više od dva gola.

Nije bilo previše izbora i bilo je jasno da Jakirović mora nečim pokušati prelomiti sezonu. Upravo je to i napravio te je uz Petkovića sve češće počeo gurati drugog napadača. Još se ljetos mislilo kako će Dinamo zaigrati s dvojicom naprijed dok je Josip Drmić bio u igri, ali se ta suradnja nikad nije ostvarila.

Treba napomenuti da se u okvirima modernog nogometa nije nimalo lako odlučiti na takav potez. Većina današnjih trenera i sustava preferiraju sustav sa samo jednim napadačem i boje se da bi uvođenjem još jednog izgubili kontrolu u sredini terena, a samim time i kontrolu cijele utakmice.

Dinamo ne igra puno bolje, ali je konačno opasan

Uvođenjem drugog napadača Jakirović je konačno dobio igrača koji prostor u igri shvaća drugačije od izolacijskih krila. Učinak Brodića i Kulenovića odmah se osjetio, a itekako je mjerljiv i konkretnim učinkom.

Grafika: SofaScore

Posebno se to odnosi na Kulenovića koji ore čitavu utakmicu, utrčava u prostor i odvlači obranu, a gol protiv Gorice kada je praktički s centra išao 1 na 1 s golmanom savršena je slika točno onog što donosi ekipi.

Brodić je protiv Rijeke iz penala zabio možda i najvažniji gol svoje karijere, ali se protiv Istre puno bolje vidjelo što može pružiti. Nije odigrao ništa posebno, ali je utrpao dva komada i pokazao koliko znači kad postoji netko tko će na drugoj stativi zatvarati Petkovićeva dodavanja.

Dinamo se i dalje muči u igri, protiv Gorice je osim prvog gola imao još samo jednu ili dvije šanse koje možemo staviti u opis zicera. Plavi ne igraju bolje, i dalje imaju probleme koje će na ljeto morati riješiti, ali su opasniji nego dosad. Dinamo zabija više golova, ima više udaraca i napade završava s puno većim brojem igrača.

Najjednostavnija rješenja često su najbolja, a to da Dinamo u završnici ima jednu figuru više, koja i ostatku momčadi omogućuje da se na vrijeme priključi, nešto je što bi se moglo pokazati ključnim u finišu sezone.

Pročitajte više