NBA

James Harden odlazi u Philadelphiju? Netsi su već sad spremni na pregovore

Foto: Profimedia

MANJE od tjedan dana ostalo je do kraja roka za razmjene igrača u NBA ligi i sve je više glasina o tržišnim aktivnostima klubova, a najveću dosad izbacio je uvijek dobro upućeni Shams Charania iz The Athletica, koji tvrdi da su Philadelphia 76ersi i Brooklyn Netsi krenuli u pregovore o blockbuster transferu.

Njegovi izvori tvrde da su obje strane otvorene za pregovore o velikoj razmjeni Jamesa Hardena i Bena Simmonsa. U takvom bi trejdu u smjeru njujorške momčadi otišao barem još jedan od važnih igrača Sixersa iz trojca Tyrese Maxey, Seth Curry, Matisse Thybulle.

Simmons cijelu sezonu odbija igrati za Philadelphiju jer su ga uvrijedile kritike i ponašanje kluba prema njemu. Sixersi ga za to vrijeme ne plaćaju, pa je već dosad Australac izgubio 19 milijuna dolara, a nastavi li se ova situacija do kraja sezone, iznos će premašiti 30 milijuna.

Čekali Lillarda ili Beala, Irving im nije bio zanimljiv

Sixersi su još od ljeta vrlo tvrdi u pregovorima i inzistiraju na tome da zauzvrat dobiju neku od velikih zvijezda, poput Damiana Lillarda ili Bradleya Beala postanu li dostupni. Otvarala se i logična mogućnost razmjene s Netsima za Kyrieja Irvinga, koji se tek prije mjesec dana priključio momčadi barem za gostovanja, dok zbog necijepljenosti i dalje ne smije igrati u New Yorku.

Tom bi razmjenom oba igrača mogla neometano igrati u novim sredinama, ali niti su Sixersi bili zagrijani za Irvinga, niti su ga se Netsi drznuli dirati kako ne bi uznemirili njegova prijatelja i svoju najveću zvijezdu Kevina Duranta.

Harden je nezadovoljan u Brooklynu

Ali nedavno je procurilo kako je Harden nezadovoljan u Netsima, ogorčen na Irvingove ulaske i izlaske iz momčadi, ne slaže se s nekim odlukama trenera Stevea Nasha i generalno je nesretan životom u Brooklynu u usporedbi s Houstonom, u kojem je proveo osam i pol godina prije nego što je lani isforsirao trejd.

I Harden je priznao da je frustriran stanjem i posebno nizom poraza, koji je sinoć dosegnuo već sedam utakmica i doveo Netse na rub ispadanja iz prvih šest, posljednjeg mjesta koje izravno vodi u doigravanje.

Sixersi su nudili Simmonsa za Hardena još dok je bio u Houstonu

Harden je velika želja Sixersa otkako je tamo posao generalnog menadžera preuzeo Daryl Morey, koji je s njim dugo bio u Houstonu, a njegov odlazak bio je jedan od okidača za Bradu da i on napusti Rocketse. Sixersi su već tada nudili Simmonsa Houstonu, koji je ipak prihvatio ponudu Netsa.

Samom Hardenu Sixersi su bili druga najpoželjnija destinacija, ali nakon golemih problema i razočaranja u prvoj najpoželjnijoj, i on je vrlo otvoren za ponovno ujedinjenje s Moreyem. Na kraju sezone mu istječe ugovor i može napustiti Netse bez odštete, ali Philadelphia nema dovoljno prostora pod salary capom da ga izravno dovede.

Zato bi morala s Netsima dogovoriti sign-and-trade koji bi oni svakako prihvatili jer bi im alternativa bila da ostanu potpuno praznih ruku. No tada bi Sixersi imali prednost u pregovorima, pa bi Brooklyn prije isteka roka (i Hardenova ugovora) sigurno mogao dobiti više.

Netsi sada imaju veću prednost u pregovorima

Na primjer, Tyrese Maxey, Seth Curry i Matisse Thybulle igrači su koje se spominje u potencijalnom paketu uz Simmonsa, koji bi u bilo kojoj varijanti završio u Brooklynu. No sada su Netsi u poziciji da mogu uvjetovati kojeg (ili koje) igrača žele u paketu, dok bi se na kraju sezone morali zadovoljiti onim što Sixersi odluče.

S te bi strane Philadelphiji bilo pametnije pričekati kraj sezone i dobiti Hardena za manju odštetu, no ako bi ga dobila sada, postala bi izraženi favorit Istoka jer ju i ovako fenomenalni Joel Embiid, jedan od glavnih kandidata za MVP-ja, drži vrlo visoko.

Ipak, Netsima će se nakon All-Star stanke vratiti ozlijeđeni Kevin Durant, a s njim su oni i dalje favoriti Istoka, pod uvjetom da je cijela Velika trojka na okupu i da stvori međusobnu kemiju. Do sada je zajedno odigrala samo 16 utakmica, a ove je sezona istovremeno bila na parketu bijedne 32 minute.

Pročitajte više