HAJDUK

Jarni ga zove svojim nasljednikom, a prije potpisa za Hajduk odbio je velikana

Foto: Hajduk.hr

HAJDUK je ovog ljetnog prijelaznog roka doveo velikog hrvatskog talenta. Na Poljud je stigao 19-godišnji David Čolina iz Monaca za 700 tisuća eura. 

Iako ima tek 19 godina, Čolina je u karijeri prošao puno toga. Nakon turbulentnog rastanka s Dinamom i odbijanja potpisa novog ugovora, otišao je u Monaco za milijun i 300 tisuća eura odštete. Htio ga je i Eintracht, no ipak se odlučio za klub Danijela Subašića. 

Hajduk je nedavno prodao U-21 reprezentativca Hrvatske Domagoja Bradarića u Lille. Bilo je jasno da Bijeli nekoga moraju dovesti na praznu poziciju koju su zadnjih godina krpali brojni promašaji kojih se Hajduk jedva riješio. Na poziciji lijevog beka igrali su Memolla, Filip i Fomitschow. Nakon odlaska Memolle i Filipa mladi Bradarić je dobio ogromnu čast: došao je iz druge momčadi i odmah je postao jedan od kapetana, a  Fomitschow je bio samo zamjena jer Hajduk nije imao drugih opcija.

Splićani su ovog ljeta raskinuli ugovor s njemačkim nogometašem i doveli prvo Dolčeka iz Slaven Belupa koji će biti novo Hajdukovo krilo, iako može igrati i na lijevom beku. Izbor za Bradarićevu poziciju pao je na Čolinu koji je već u prvoj utakmici pokazao o kakvoj se klasi radi. Dečko sjajnog centaršuta probijao se po boku pored nemoćnih Varaždinaca, a navijači Hajduka oduševljeno su ga pozdravili nakon utakmice.

Tko je zapravo taj Čolina o kojem svi pričaju?

Počeo je trenirati nogomet u Dinamu. Na Maksimiru je proveo devet godina, prošao je sve mlađe kategorije Hrvatske, od U-15 do U-19, a bio je najbolji igrač U-17 vrste.

Govore mu da je novi Jarni, ali taj nadimak nije dobio od navijača, već ga je i sam Robert Jarni pohvalio.

"Jarni mi je često bio podrška, hvalio me. Rekao mi je: 'E, da sam ja imao talent kao ti, gdje bi mi bio kraj.' A igrao je u Realu, haha", rekao je Čolina za Goal.


Hajduk ga je htio dovesti i prije Monaca

"Jednom mi je prilikom Bjeličin pomoćnik Nino Bule rekao da će me doći gledati on i glavni trener, da će me pratiti. Bilo je razgovora, nije to bila ishitrena odluka, niti je Monaco bio jedina ponuda. Tražio me i Hajduk, ozbiljno su zapeli ljudi iz Splita, htjeli su me još neki inozemni klubovi, ali svi smo skupa procijenili da je to što nudi Monaco u ovom trenutku najbolje", rekao je Čolina pri potpisu za Monaco.

Čolina je u Monacu igrao za juniorsku momčad u Ligi prvaka i drugu momčad u četvrtoj francuskoj ligi. U drugoj momčadi se razočarao, puno se trudio, ali igrači mu nisu htjeli dodavati, svatko je igrao za sebe jer su se svi htjeli dokazati za prvu momčad.

"Sto puta bi se otvorio, ali loptu nikad ne bi dobio. U drugoj momčadi Monaca je vladao nered, igrao je svatko za sebe. Umjesto igre i kombinacije, dominirao je ragbi-nogomet, čista sila i snaga", rekli su dobri poznavatelji Čoline za Dalmatinski portal.

Čelnici Hajduka su ga pratili i uspjeli dovesti, čak i ispred velikana Ajaxa. Čolina je potpisao onaj četvrtak kad je Hajduk ispao od amatera s Malte, a Ajax mu je poslao ponudu dan prije, no već je sve dogovorio s Hajdukom i kupio avionsku kartu za Split. Nije htio u zadnji tren pokvariti dogovor.

Europski velikan ga je htio na posudbu s pravom otkupa, a poznato je da Ajax ne dovodi mlade igrače ako baš ne vidi ogroman potencijal u njima. Baziraju se na svojoj nogometnoj školi koja je dala neke od najboljih mladih nogometaša današnjice: De Jonga, De Ligta...

Kako bi se moglo vidjeti značenje Ajaxove škole nogometa, treba nabrojati neka imena koja su se razvila u njoj: Johan Cruyff, Marco van Basten, Frank Rijkaard, Edwin van der Sar, Edgar Davids, Clarence Seedorf, Patrick Kluivert, Frank i Ronald de Boer, Dennis Bergkamp i mnogi drugi.

 

 

Pročitajte više