Miro Bilan

Javio nam se Miro Bilan. Sa svojim je klubom napustio Ukrajinu

Foto: Ivo Cagalj, Milan Sabic/PIXSELL

HRVATSKI košarkaš i bivši reprezentativac Miro Bilan i njegov košarkaški klub Prometej morali su se privremeno preseliti iz Ukrajine u Češku. Klub je izdao službeno priopćenje na svojim stranicama, a razlog je povećana opasnost od oružanog sukoba, objasnili su.

Bilan, 32-godišnji 213 centimetara visoki centar, u ukrajinski je klub stigao prošle jeseni, a prošli tjedan je u Ligi prvaka imao jedan od najboljih individualnih nastupa u povijesti tog natjecanja. Zabio je 38 poena, a sakupio je i 10 skokova, dvije blokade i jednu asistenciju. Imao je ukupni valorizacijski indeks 46. Bilan nam se javio iz Češke.

Što za klub znači ovo preseljenje i zašto ste baš odabrali Češku?

Na zahtjev našeg trenera i predsjednika i u njihovoj organizaciji otišli smo u Češku. S obzirom da je stanka u prvenstvu, odnosno kreće sad i reprezentativni prozor te zbog cijele situacije u Ukrajini odlučili smo se da ovdje napravimo dvotjedne pripreme, a nakon toga nas očekuje nastavak natjecanja u FIBA-inoj Ligi prvaka. 

Odabrali smo Češku jer je naš trener češki izbornik i jako puno vremena je proveo u klubu Nymburk. Tu smo se mogli najbolje organizirati po pitanju trening-kampa i svega što nam treba, svih uvjeta u kojima se možemo pripremati.

Naravno, tu smo došli i zbog cijele te situacije u Ukrajini. Dok smo tu, možemo pratiti tu situaciju u miru i pripremati se. Kasnije ćemo vidjeti hoće li se to smiriti. Mi se nadamo da ćemo se nakon dva tjedna najnormalnije vratiti i nastaviti svoje natjecanje. 

Kako doživljavate situaciju u Ukrajini?

Nije bilo nikakvih prijetnji. Jednostavno nam se ukazala prilika da dođemo tu. Naša sezona svakako još nije završena. Naravno da nikome od nas nije ugodno čitati sve vijesti koje se događaju. No mi živimo u gradu Dnjipru koji je dosta udaljen od granice, situacija u gradu je nepromijenjena, ljudi najnormalnije žive, nema nikakve panike. 

Kako je izgledao vaš odlazak iz Ukrajine?

Naš odlazak iz Ukrajine nije bio tako dramatičan. Jednostavno se ukazala prilika zbog te reprezentativne stanke. Klub je odlično organiziran i dobro financijski stoji i iskoristili smo to da izbjegnemo ovu neugodnu i napetu situaciju u Ukrajini bar neko vrijeme. Doduše, nije to bilo planirano 20 dana unaprijed, već su nam javili dva-tri dana prije polaska. 

Kako se u svlačionici proslavila vaša odlična utakmica u Ligi prvaka?

Bilo je ludilo. Rijetko se događa da netko zabije toliko koševa, pogotovo bez ijedne trice. Moji suigrači su zbilja imali fenomenalnu reakciju, čak i puno euforičniju od mene. Na dobrom smo putu da se plasiramo u četvrtfinale Lige prvaka.

Ovo je stvarno nevjerojatan uspjeh za naš klub jer smo u grupnu fazu morali proći kroz kvalifikacije. Igramo vrhunsku sezonu, a vjerujem i da se možemo plasirati u Final Four. Bar ćemo dati sve od sebe.

Jeste li se definitivno oprostili od hrvatske reprezentacije?

Da, oprostio sam se od reprezentacije. Mislim, glupo mi je to nazvati oproštajem jer nisam ja sad osvojio pet medalja s reprezentacijom pa se ja kao opraštam. Jednostavno sam se povukao iz te priče. Kako se promijenio izbornik, razgovarao sam i s novim izbornikom i rekao mu da mi je jasno da, kad je reprezentacija u punom sastavu i kad svi mogu igrati, na mojoj poziciji imamo super rješenja.

Ja tu ne bih bio u momčadi. Na mojoj je poziciji prevelika gužva, tu su Zubac i Žižić, a postoji i opcija sa Šarićem na centru kad se oporavi. Naravno da bih mogao participirati u kvalifikacijama, ali u mojim godinama više ne vidim smisao toga. Jer zašto bih ja ili netko drugi igrao u kvalifikacijama za nekog drugog?

Tako da mislim da je moja odluka logična. Imamo odlične mlade centre kao što su Branković i Matković, bolje je da oni sudjeluju u ovim prozorima i da se onda na ljeto pokušaju izboriti da budu u reprezentaciji. 

Pročitajte više