NK OSIJEK

Je li Bjelica licemjerni gubitnik? Osijekove legende: Jasno je što Kohorta želi

Foto: Screenshot (NK Osijek)

U NK OSIJEKU odvija se najveća drama u eri mađarskih vlasnika. Navijačka skupina Kohorta žestoko je napala i isprozivala šefa struke Nenada Bjelicu, kojem je jasno poručila da ode iz kluba. Navijači svom treneru i nekadašnjem kapetanu zamjeraju što se nije pojavio na sastanku s njima i ostatkom igrača. Ocijenili su ga neuspješnim i nazvali plaćenikom.

Sve to događalo se samo nekoliko sati prije utakmice Osijeka i Slaven Belupa (0:0) u trećem kolu SuperSport HNL-a. Osijek je odigrao još jednu utakmicu za zaborav, a Kohorta je prvih 45 minuta iz protesta bojkotirala Bjelicu i izviždala momčad nakon očajnog tjedna.

Kohorta Bjelicu nazvala neuspješnim plaćenikom

Situacija djeluje nepopravljivo i vrlo je izvjesno da će Bjelica napustiti Osijek nakon nepune dvije godine. U Osijek je stigao kao trener kapitalac, koji trenutno ima uvjerljivo najveću plaću od svih trenera u SuperSport HNL-u. Potom je preuzeo sve ovlasti u sportskom segmentu, kreirao svoj igrači kadar i odveo Osijek dvaput do drugog mjesta i jednom do trećeg.

Ove sezone očekivao se značajan iskorak Osijeka u Europi s obzirom na to da je Bjelica doveo zvijezde poput Kristijana Lovrića i Mije Caktaša, no Bijelo-plavi su u četvrtak doživjeli debakl ispadanjem od Kizilžara, jedne od najgorih momčadi Kazahstana. Za vrijeme te utakmice Kohorta je Bjelici skandirala da napusti klub, no u dogovoru s vlasnicima Bjelica nakon telefonske sjednice odlučio je ostati. 

Danas je uoči utakmice došlo do potpune eskalacije pa smo za mišljenje o situaciji upitali dvije Osijekove legende Davora Rupnika i Gorana Ljubojevića. Davor Rupnik nastupao je za Osijek od 1990. do 1999., a prije devet godina vodio je Osijek u totalnoj besparici.

Tvrdi da su tada igrači igrali za četiri do pet tisuća kuna mjesečno, a svejedno su ostvarivali dobre rezultate. Dodaje i da je kao trener Osijeka inicirao sastanke s Kohortom.

Davor Rupnik: Ja sam kao trener inzistirao na sastancima s Kohortom

Mogu reći svoj primjer - 2013. kad sam došao u klub nakon šest kola prvo što sam tražio od Kohorte bio je razgovor. Igrači nisu bili za to jer ih se vrijeđalo. Inzistirao sam na tome da odemo, bili smo u Tvrđi kod njih. Osijek bez Kohorte nije Osijek. Svi znamo što znači kad se napuni Istok.

Mislim da igrači predobro žive, što je i dobro za klub, da barem uvijek bude ovakva financijska situacija. Igrači se ne poistovjećuju s tim dečkima koji izlaze s posla, uzimaju slobodne dane, žive za klub... Treba ih cijeniti i poštovati njihovo mišljenje. Nisam za to da Kohorta vodi klub, ali oni to i ne žele. Ipak, navijači moraju biti respektabilan faktor i mora ih se poslušati, pogotovo u ovakvim situacijama kada mogu biti presudni u dizanju samopouzdanja, koje sada Osijeku fali. Mislim da je ovo kontraproduktivno i da će se to odraziti na sljedeće utakmice.

Ni Nenad sada ne može biti čist u glavi, i njemu je teško u toj situaciji funkcionirati, a pogotovo igračima. Kohorta nije htjela ništa loše napraviti, nisu htjeli nikoga kamenovati, to je ljudski razgovor o planovima što i kako dalje. Ne smatram da je to vođenje klupske politike od strane Kohorte. Svi smo mi kohortaši, tko god navija za Osijek je kohortaš. Možda nismo tamo među 300-500 njih, ali mislim da oni odražavaju stav cijelog stadiona.

Bjelica zna sam svoje stavove, zna zašto radi. Sam sam inicirao takve sastanke. Da sam na njegovom mjestu, ja bih sam to inicirao. Osijek bez Kohorte, Hajduk bez Torcide i Dinamo bez BBB-a nisu isti. Oni su srž. Dok smo igrali, poistovjećivali smo se s njima i bili su bitni. Oni žive za klub, htjeli su napraviti zajedništvo i ispraviti situaciju. Velika je greška igrača što nisu išli pozdraviti navijače nakon poraza u četvrtak. Ivušić je smogao snage i došao na TV kada mu je bilo teško, svima je teško u klubu. Smatram da su svi igrači trebali otići pozdraviti navijače bez obzira na neugodan poraz.

Je li Bjelica uistinu neuspješan trener, kako tvrdi Kohorta?

S jedne strane doveo je klub stepenicu više u izlaznim transferima. Sad smo stvarno po svemu dio velike četvorke. Stoji i dosta stvari koje je Kohorta napisala. Razumijem navijače, Osijek se mora gledati kroz prizmu budžeta. Mi smo drugi ili treći po budžetu u Hrvatskoj.

Normalno da i Kohorta inzistira da budemo bliže Dinamu. Nedavno sam rekao da ovo što je dovedeno nije dovoljno da se napadne Dinamo. Trebali bismo biti uz rame Hajduku i Dinamu. Nije to Osijek prije devet godina kad sam ga ja vodio pa su igrači igrali za 4-5 tisuća kuna. U takvim teškim vremenima, osim Novalićeve ere, mi smo i prije bili treći u prvenstvu. U tom dijelu nije napravljen iskorak. 

Problem je i anemična igra Osijeka.

Ona nije posebno napadačka. Dosta se utakmica dobivalo na kvalitetu i taktiku. Nije tu sad bilo neke prekrasne igre. Mislim da je i on toga svjestan. S tim novcem i budžetom mora se igrati napadački. I protiv svih iz donjeg doma se mora igrati puno ofenzivnije i atraktivnije, a ni izbor igrača nije dobar. Imamo previše istih igrača na određenim pozicijama.

Je li došlo do zasićenja na svim poljima?

I pred kraj prošle sezone vidjelo se da je eskaliralo između Bjelice i Uprave. Igrači moraju puno više davati na terenu. Bjelica je onaj koji ih dovodi i koji ih je napravio milijunašima. Oni predobro žive i morali bi se trgnuti. Moraju svi smanjiti ego i osjetiti bilo navijača jer sigurno oni žele samo dobro. 

Goran Ljubojević: Voda je došla iznad grla

Nekadašnji Osijekov napadač i rođeni Osječanin Goran Ljubojević (38) u klub se vraćao dvaput, a jednom je za njega igrao besplatno. Tvrdi da se Osijek posljednjih godina distancirao od svoje publike, koju inače smatra vrlo strpljivom. Kaže da Kohorta ne bi ovo napravila tek tako.

Kohorta smatra da je Bjelica neuspješan...

Naši navijači su poznati po strpljenju i mi Slavonci nismo južnjaci, u smislu da smo temperamenti. Mi smo emotivni, ali se kontroliramo, dosta smo racionalni. Ako su naši navijači ovo napravili, to znači da je voda došla iznad grla. Oni to ne rade često i ja ih razumijem.

Bjelica po meni nije neuspješan trener. Ništa nije crno-bijelo. Stvorio je kompaktnu, discipliniranu, taktički posloženu ekipu, koja je donedavno davala 100 posto na svakoj utakmici. Izvlačio je maksimum iz pojedinaca i to je zadatak trenera. Od četiri faze nogometne igre uspio je napraviti tri faze. Prva faza obrana je prve dvije sezone bila gotovo neprobojna.

Druga faza je kad se lopta izgubi, tu su bili jako dobri i vraćali se. Treća faza je kad se lopta osvoji. Tu su bili dobri u kontri i polukontri. I prije godinu i pol sam govorio, dok su svi bili euforiji, da imamo jako velik problem s loptom u posjedu. To je četvrta faza kad se napada. Tu se nije moglo doći do rješenja u fazi napada, nikako se nisu stvarale šanse i teško se dolazilo iz čiste situacije, dok je lopta u posjedu.

Nakon što je sve faze posložio, mislio sam da će ovo graditi jer je to najteže, treba dugo da se ekipa uigra prema naprijed. Nekad to ne ovisi o treningu, ponekad ovisi o pojedincima koje je on kupio. Ne može se prebacivati krivnja na sportskog direktora da mu nekog nije doveo. Na treninzima ili kupovinom kvalitetnijih igrača stvara se kvalitetna igra prema naprijed u posjedu lopte. Možda ih ima pa ih ne stavlja u ekipu jer su prema natrag slabiji ili se na treningu nije radila gradnja napada, nego se sve temeljilo na tome da se iz bloka ide u kontru. 

Što je dobro Bjelica donio Osijeku?

Po meni je Bjelica napravio taj posao. Digao je nivo ekipe i kvalitete u te tri faze. S ovom četvrtom fazom je jako zaštekao. Dok je uspijevao držati ekipu našpananu 100 posto i da mu svi igrači vjeruju, rezultati su bili jako dobri. Pa Mierez je prvu sezonu zabio 20 i više golova iz manje šansi nego što je dao golova. Zabijao je bez igre. Iz tog čvrstog bloka i presinga, kad je svatko davao 100 posto, oni su stvarali dobre rezultate. Žao mi je što u dvije godine nije uspio uz posjed napraviti igru prema naprijed. Nekad utakmicu trebaš dobiti na rutinu, laganim golovima, kroz pas igru.

Za Lovrića sam rekao da će imati problem jer je pritisak velik. Došao je iz kluba koji nema nikakav pritisak, navijači su ga dočekali... Ako nisi to prošao, treba ti vrijeme prilagodbe i to nije lako. Nije ni Bjelica toliko loš niti je bio toliko savršen prije dvije godine. Bilo je dobro dok je bilo rezultata. Ne možeš ti to držati toliko našpanano i da stalno tako rade, kao neki auto na 5000 obrtaja. Non stop su bili na maksimumu. Kad to popuca, moraš imati igru. Ili individualca koji će dati neke golove, a toga trenutno nema.

Ali Bjelica se nije pojavio na sastanku s navijačima. Je li zbog toga sve puklo?

Ne znam zašto se nije pojavio. Izgleda da je puklo na svim relacijama i sad je tu igra ega, pretpostavljam. Možda on smatra da nije toliko kriv. Smatram da nije sve tako negativno kako se prikazuje, a opet nije ni toliko pozitivno koliko on misli da je. Tu je neka sredina. Navijači nikad ne smiju voditi glavnu riječ. Poznavajući naše, znam koliko im dugo treba da naprave ovo što su sada napravili. Nešto nije u redu, oni nisu takvi i oni su mirniji, ali jako vole klub.

Što sada Osijek treba napraviti?

Ne znam koja su razmišljanja i ciljevi Uprave kluba te koliko su emotivno vezani za klub i je li im bitno što je to sad sve puklo. Možda samo gledaju financije da to bude kako treba. Ja bih sjeo s trenerom da vidimo kako dalje, što mi mislimo i što on misli. U ovakvim situacijama najčešće trener dobije otkaz i isplate ga, ali čuo sam da bi mu trebali platiti cijelu godinu, a ako on da otkaz, onda on mora platiti, za što još nikad nisam čuo. Oni se moraju naći i dogovoriti.

Razumijem navijače, ali ovo je profesionalizam. Dvaput sam se vraćao u Osijek i igrao besplatno. Jednom sam imao minimalnu plaću jer je tako moralo biti po zakonu, iako to nisam htio, a drugi put sam igrao besplatno. Neće vam to svi napraviti, to je rijetkost. Moraju shvatiti da će se malo tko odreći svog novca.

Nakon Kazahstanaca odrađeni su telefonski razgovori između Uprave i trenera. Je li to primjereno?

Izgleda da je većina na moru. Da su emotivno vezani za klub, odmah bi se vratili. Ovako se rješava telefonski. Vjerojatno im se nije dalo sad s tim zafrkavati, možda će im se dati za tjedan-dva. U sportu je bitna emocija, bez toga je sport čisti biznis. Mislim da se Osijek emotivno distancirao od navijača i ljudi koji ga vole od malih nogu.

Pročitajte više