Je li Jozi Palcu uspjelo što nije Šurjaku i Ercegu: Hajduku dovesti pravo pojačanje?

MAKEDONSKI premijer ga je osobno nagovarao da zaigra za Makedoniju, Roberto Mancini mu je prorekao slavu i klasu "najboljeg igrača na svijetu", ali zasad njegovo najveće postignuće su golovi za drugu momčad drugoligaša Sheffield Uniteda.

"Napadač, 19 godina star, 191 centimetar visok, produkt omladinske škole švedskog Balkana, sa tri godine staža u Interu, koji po driblingu i kontroli lopte podsjeća na Zlatana Ibrahimovića", zvuči kao nogometni ekvivalent najpoželjnijim udavačama "Hrvaticama, nepušačicama, katolkinjama" iz Areninog Vrtuljka Ljubavi, jer u usporedbi sa takvim performansama Nikola Kalinić i Ante Rukavina se doimaju kao "razvedeni, nezaposleni i sa troje djece".

Kako je Hajduk ulovio ovakav potencijal ostaje nejasno, jer jedina mrlja na karijeri Slavkovskog je nezgodna ozljeda tetive stopala koju je vukao početkom godine, koju ustvari to nije, ako je vjerovati brojnoj sviti koja ga je dopratila na Poljud. Za sve su "krivi" nerazgaženi ulošci  kopački zbog kojih su Goranu natekle noge pa nije prošao liječnički pregled u Middlesbroughu.

Pogledajmo malo dosadašnji put igrača kakav ne dolazi baš svaki dan u HNL jer Hajdukovi navijači ne bi imali ništa protiv da pruži barem djelić srčanosti koji je 80-ih pokazivao još jedan Makedonac u bijelom dresu: Dragi Setinov, koji je borbenošću i zalaganjem postao ljubimac navijača.

Mancinijevo proročanstvo: Za sedam godina će biti najbolji igrač svijeta

Za švedske U-15 i U-19 momčadi Slavkovski je zabio 24 gola u 33 nastupa, a njegov razvoj su tada brižno pratili Manchester United, Feyenoord i Panathinaikos. Po dolasku u Inter, Roberto Mancini je dao prilično smjelu prognozu, kako Goran ima potencijala da za sedam godina postane najbolji igrač na svijetu. Tri godine su već protekle, tako da bi Hajduk, pokaže li se Mancinijevo predviđanje točnim, mogao uživati u njegovom punom cvatu.

Karijera je za novog Ibrahimovića izgledala bajno kada je stopama svog "sunarodnjaka" krenuo iz švedskog Balkana i Malmoa prema velikom, najvećem Interu. Još ljepšom se činila kada je 2006 za Nerazzure debitirao u Serie A kao najmlađi igrač u povijesti kluba i tako srušio rekord jednog od najvećih Interista - Giuseppea Bergomija.

Nije se tada baš mnogo čačkalo oko toga što je u "rekordnom" debiju odigrao tek sedam minuta, ali je ta sića od minutaže ostala ujedno i jedino vrijeme koje je proveo na terenima Serie A.

U Inter je stigao 2005 i nakon dvije godine bez prave prilike u prvoj momčadi krenuo kopačkom za kruhom po posudbama, a prvo se u tom kontekstu spominjao odlazak u švedski Hammarby. Zanimljivo, cijelo vrijeme zimskog prijelaznog roka u prosincu i siječnju ove godine, njegov impresario Jozo Palac je ponavljao kako njega i baby Zlatana ne zanima posudba.

Werder, Panathinaikos i Englezi ga tražili ove zime

Osim njemačkih i atenskih zelenih, interes za visokog centarfora je iskazao i Le Mans, ali je na kraju završio u Middlesbroughu, gdje je nakon dovođenja Brazilca Alvesa iz Heerenveena i pada na liječničkom pregledu, u zadnji tren spasio sezonu posljednjeg dana prijelaznog roka odlaskom na posudbu sa posudbe: u Sheffield United, koji je sezonu završio na 9. mjestu druge engleske lige.

"Nisam siguran hoće li postati svjetska klasa ili olupina"

Sheffield United nije tada prvi put čuo za Slavkovskog: upravo je Internazionale u studenom prošle godine došao na proslavu 150. rođendana Sheffield FC-a, a osim Pelea i Materazzija, slavlje je uveličao i Slavkovski, zgoditkom u pobjedi 5:2, kojom je druga momčad Intera isprašila domaćine.

U ožujku ove godine, mjesec dana prije nego što će napuniti 19, Kevin Blackwell, trener Bladesa je zanimljivo okarakterizirao Slavkovskog nakon što mladi Goran u dva mjeseca nije niti jednom nastupio za prvu momčad i pošto ga je prekomandirao u rezerve: "Još puno ima za učiti, ali nema sumnje da je klinac potencijal. Nisam siguran hoće li postati svjetska klasa ili olupina".

Golove za Sheffield o kojima Slavkovski priča, postigao je za rezervnu momčad

Želeći se prikazati u što boljem svjetlu na predstavljanju za Hajduk, momče Makedonče je danas malo uljepšalo detalje iz recentne biografije: "Zbog ozljede nisam zaigrao u Middlesbroughu, no za Sheffield sam zabio četiri pogotka u šest susreta u kojima sam nastupio".

Slavkovski doista ima dobar PR, jer prava istina je da ga Boro nije htio niti na posudbu zbog kronične ozljede tetive stopala, dok je golove za Sheffield United zabio za njihovu drugu momčad: iako je na Bramall Lane stigao kao velika nada nije se uspio nametnuti, pa je za rezerve prvi put poentirao 31. ožujka protiv odgovarajuće momčadi Grimsbyja.

Početkom svibnja, po okončanju selidbe i nakon što se nije uspio nametnuti za prvu momčad, vratio se u Inter.

Dvojbu između Švedske i Makedonije riješio makedonski premijer

Dugo je Slavkovski vagao kojoj će se reprezentaciji prikloniti: one zemlje iz koje su mu roditelji, ili možda one u kojoj je odrastao i odakle se probio u Inter, pa da "oba" Ibrahimovića budu u žutom dresu.

Prošle godine je ipak pala odluka i iako je blistao u mladim reprezentativnim uzrastima Švedske, odabrao je Makedoniju, pri čemu mu je pomoglo i nagovaranje Gorana Pandeva, a koliko mu se u Skopju pridalo pozornosti, svjedoči da ga je osobno primio predsjednik Vlade Makedonije Nikola Gruevski, s kojim je pozirao sa devetkom reprezentacije za koju se na kraju odlučio.

Hajduk tek kao lansirna rampa za veće stvari

Naravno da Slavkovski nema pojma o Hajduku, niti je nekadašnji splitski gigant bio njegov prvi izbor, ali kako već godinama njegov nedvojbeni talent stagnira zbog neigranja (mnogo je lakše naći njegove fotografije gdje pozira sa dresom, nego što u njemu trči), na kraju je prihvatio ponudu kluba koji nije iz atraktivne lige, ali gdje zasigurno neće morati nastupati u drugoj momčadi. Štoviše, nema sumnje da će i on, ukoliko se pokaže nakon pretkola, dva, odlepršati do novog, zapadnijeg (ili ruskog, ukrajinskog) "velikog kluba sa sjajnim navijačima".

Zvonko Alač
Foto: Veljko Grbeša, MacedonianFootball, inter@it, 
sufc.premiumtv.co.uk

Pročitajte više