hajduk

Je li ovaj Hajduk bolji od Dinama? Pitali smo legende

Foto: HNK Hajduk

HAJDUK je jučer na Poljudu, u prvoj utakmici 2. pretkola Konferencijske lige, pobijedio Tobol 2:0.

Junak utakmice bio je Marin Ljubičić koji je zabio oba gola. U 21. minuti je probio Kazahstance nakon krasne asistencije Sahitija, a u 53. je riješio pitanje pobjednika lijepim golom nakon još ljepšeg ubačaja Lovrencsicsa.

Mladi Hajdukov napadač sve to je napravio pred gotovo 12.000 navijača koji su, unatoč strogim epidemiološkim mjerama, u velikom broju došli vidjeti novi Hajduk. Barem vjeruju da je novi nakon vrlo dobre predstave u jednoj važnoj europskoj utakmici. Nije Hajduk još maestralan, ima još prostora za napredak, ali momčad Jensa Gustafssona nakon dugo vremena izgleda solidno i daje za pravo navijačima da se nadaju boljim danima. Uz sve to u Split se ponovno uvukla stara, dobra euforija koja je redovito znala splasnuti tamo negdje iza Velike Gospe, ali Hajdukove legende s kojima smo razgovarali vjeruju da je možda došlo vrijeme da dobra igra i rezultati potraju pa da Hajduk u dogledno vrijeme osvoji i poneki trofej.

Dan nakon utakmice s Tobolom razgovarali smo s Ivanom Gudeljom, Hrvojem Vejićem, Srđanom Andrićem, Zoranom Vulićem, Zlatkom Vujovićem i Robertom Jarnijem koje smo pitali može li se Hajduk ove sezone ravnopravno nositi s najboljim hrvatskim momčadima.

Ivan Gudelj: Vjerujem da će Hajduk u borbu s Dinamom i Osijekom

"Sve ono što se događalo na utakmici i prije nje bilo je jako lijepo. Otvoren je tematski park, stadion je bio pun i Hajduk je bio dobar. Djelovao je jako zrelo, a Tobol, koji jako dugo nije izgubio utakmicu, praktički nije imao nijednu šansu. Nije Tobol uopće tako loša momčad. Oni su zadnjih petnaest minuta dominirali, a Hajduk je pao. Brzo su dolazili u situacije jedan na jedan, prebacivali su strane i na to će se jako morati paziti u uzvratu. Hajduk je izgledao odlično, ali ima tu još dosta prostora za napredak, osobito u obrani. Ne igraju obranu samo stoper i bekovi, ona se igra od napadača naniže", rekao je Ivan Gudelj i nastavio:

"Hajduku treba kontinuitet. Ovih godina se stalno sve mijenjalo, sad je potreban mir. Ne znam puno o ovom treneru, ali možda tom našem temperamentu treba tako jedan hladni Skandinavac da malo smiri strasti. Što se Ljubičića tiče, moramo biti realni i ne očekivati od njega čuda. Mladi igrači osciliraju, a ono što je on promašio protiv Lokomotive promašivali su i veći igrači. No on je u toj situaciji bio na pravome mjestu, došao je u šansu, a i protiv Tobola je pokazao da ima osjećaj za prostor. To jednostavno ili imaš ili nemaš u sebi, a on - ima. No, sjetimo se Čuića koji je Dinamu zabio dva gola pa onda malo nestao. Ne možemo mladim igračima na leđa stavljati breme da oni moraju rješavati utakmice. Bitno je da se ti mladi igrači afirmiraju na najbolji način. Ja sam glede Hajduka optimističan jer mi se čini da bismo ove godine nešto mogli napraviti. Da se igra dobar nogomet, da bude veselja kao jučer, a možda padne i neki trofej."

Hajduk već u nedjelju igra protiv Osijeka koji je jučer također igrao tešku europsku utakmicu u gostima kod Pogona (0:0).

"Derbi s Osijekom bit će prvi veliki test za ovaj Hajduk. Iako je tek početak sezone, ja vjerujem da će i Hajduk i Osijek biti u borbi za prvo mjesto pa ćemo sad vidjeti odnos snaga. Kažem, mora se Hajduk još uigrati, a neki igrači, poput Krovinovića, tek moraju ući u formu. Bit ćemo puno pametniji kad dođe pravi ritam utakmica, ali ja sam zadovoljan viđenim", rekao je Gudelj.

Hrvoje Vejić: Euforija ovaj put ima pokriće

Vejić je u Hajduku igrao sedam sezona i, kao i svi naši sugovornici, nije propustio pogledati utakmicu s Tobolom.

"Znate kako je kod nas dolje. Mi smo uvijek euforični i oduševljeni smo nakon dvije dobre utakmice, ali mislim da ovaj put imamo pokrića. Odavno Hajduk nije imao takve klase u momčadi. Igrači koji su došli nisu dovedeni stihijski, nego planski. Elez, Krovinović, Lovrencsics… To su sve igrači s ozbiljnim životopisom i meni je drago da se za njih našlo novca jer oni i koštaju. Odakle novac, ja stvarno ne znam jer o tome izlazi malo informacija u javnost, ali momčad izgleda stvarno dobro. E, sad, hoćemo li mi moći u borbu za titulu? Daj Bože, ali rano je o tome govoriti. Treba malo spustiti euforiju, ali to je u Splitu tešku. Ništa to ne može obuzdati, ni pandemija, ni neki hladni skandinavski trener. Pa jeste vidjeli kako je čovjek slavio drugi gol? Niti je to bilo hladno ni skandinavski. Brzo će se on ovdje uklopiti, samo da ostane dvije godine, da mu se da vremena", kaže Vejić kojega je posebno oduševio pristup Marina Ljubičića:

"Momak plače nakon što promaši šansu protiv Lokomotive, što više reći? S njim mora sve izaći na dobro kad vidite koliko mu to sve znači. Ima tek 19 godina, ali ima instinkt pravog ‘killera’. Mislim da takvog napadača nismo imali od Nikole Kalinića, ali to ne znači da treba preskakati stepenice. I on i navijači moraju znati da će pred njim biti loših utakmica i na to svi moraju biti spremni. Meni samo nije jasno da su igrači kao on i Biuk u juniorima bili praktički otpisani. Teško mi je to objasniti, ali to je tema za neku drugu priču. Imamo kvalitetnu okosnicu momčadi koja je spojena s mladim igračima i to nam daje nadu."

Srđan Andrić: Ne pričajmo o trofejima

Andrić je za Hajduk odigrao više od 200 utakmica i zna kako Split može lako upasti u euforiju, ali i u depresiju.

"Trofeji? Ma, dajte, ne treba o tome pričati. Sigurno da je ova momčad zanimljiva i da djeluje dobro, ali - polako. Činjenica jest da je došlo nekoliko jako dobrih igrača i dobra imena u odnosu na zadnjih nekoliko godina. To je sve zasad OK. No, ne treba upadati u euforiju iako je to ovdje praktički nemoguće. Neće se navijači nikad promijeniti, tko ih može zadržati ili smiriti? Euforija može biti dobra jer te dodatno motivira, ali krene li naopako, bit će svega. Nije momčad još do kraja uigrana, a upitna je i fizička sprema kod nekih igrača. Lovrenciscs je bio na Svjetskom prvenstvu i nije se odmorio, Krovinović je dugo bio ozlijeđen, a ni Elez mi još ne izgleda najspremnije. No, moje mišljenje je da će Hajduk biti bolji kako vrijeme bude odmicalo", kaže bivši Hajdukov kapetan.

Predsjednik Jakobušić i sportski direktor Nikoličius napravili su dobar posao i doveli točno one igrače koji su Hajduku nedostajali.

"U odnosu na prošlu sezonu, Hajduk se najviše promijenio u usporedbi s Dinamom, Rijekom i Osijekom. Nije to lako odmah sve posložiti i trebat će vremena. Svi igrači koji su došli imaju renome. Momčad ima dobar miks iskusnih i mladih i zasad izgleda zanimljivo. Jasno je da su svi u klubu tu priču shvatili puno ozbiljnije nego prije, a start sezone je uvijek najvažniji. Nakon nedjelje i Osijeka bit ćemo pametniji", rekao je Andrić.

Zlatko Vujović: Hajduk više nema opravdanja

"Mislim da bi se Hajduk ove sezone s Osijekom i Dinamom trebao boriti do zadnjega kola. Više nema opravdanja. U momčad je uloženo puno novca i rezultati se moraju vidjeti. Hajduk je protiv Tobola igrao koliko mu je trebalo jer ta ekipa stvarno nije nešto posebno i ne treba nakon te utakmice sad letjeti. No, nije bilo loše za početak sezone. Ovaj Hajduk jako puno obećava, ali ne treba ga još previše, previše hvaliti, iako se čini da je na dobrom putu. Bilo bi super da uđe u tu skupinu jer bi ga to financijski spasilo nakon puno ulaganja ove sezone", kaže Zlatko Vujović koji je, kao i navijači, oduševljen Ljubičićem.

"Vidi se u njemu koliko grize čak i kad promaši. Kod njega ima jako puno emocija, ne možete to vidjeti ni od jednog stranca. Njemu ne da je žao kad promaši, nego lupa šakom u travnjak. On je jučer sebe stavio u prvi plan ispred nekih većih i iskusnijih igrača. Ne samo jer je zabio dva gola nego jer je trčao naprijed-nazad i kad je trebalo i kad nije trebalo. Nadam se samo da neće poletjeti, na njemu i malom Biuku je samo da rade. Ne može se od njih očekivati da će na sljedećoj utakmici zabiti opet dva gola. Trener ih mora dozirati jer ima jako puno napadača u momčadi. Jairo kao da se ugasio, Diamantakos nije ni na deset posto svojih mogućnosti, ali se svi bore za mjesto u ekipi", rekao je Vujović.

Hajduk je utakmicu protiv Tobola kontrolirao do zadnjih 15-20 minuta, kad su se Kazahstanci malo razmahali.

"Naravno, nije sve krasno. Obrana još ne štima do kraja, a Tobol ima teške igrače koji su dobri u skoku i na koje se mora pripaziti. Ponavljam, Hajduk više ne smije tražiti opravdanja. Nakon ovoliko ulaganja mora se napraviti neki rezultat i to je na igračima. Moralo bi se ući u skupinu Konferencijske lige. Prvi pravi test bit će Osijek u nedjelju. Vidjet ćemo kako se Hajduk nosi s ozbiljnim i jakim momčadima kao što je Osijek. Bjelica je isto pojačao momčad koja je prošle sezone do pred sam kraj bila u utrci s Dinamom i bit će zanimljivo. No, ove sezone bi i Hajduk trebao biti blizu, ne može si dopustiti ponovno onakve zaostatke za prvim mjestom kao svih ovih godina", rekao je Vujović.

Robert Jarni: Druga je energija u Hajduku, ali igra mora biti bolja

Jarni smatra da je ozračje oko Hajduka bitno drukčije nego prijašnjih godina, ali da ne treba još spominjati trofeje.

"Druga je energija u Hajduku i oko njega. Sve je to nekako življe, agresivnije i lopta se puno brže kreće. No, dvije utakmice ništa ne znače, bitan je samo kontinuitet i ostati priseban. Nije Tobol pretjerano ozbiljan, a Hajduk je bio stvarno dobar. Mislim da je Tobol imao tri udarca na gol, a to dovoljno govori. Ne može se još govoriti o nekakvoj borbi za trofeje nakon dvije utakmice, koliko god Hajduk jučer dobro izgledao. Nije to još uigrani Hajduk kakav svi želimo, ali je sigurno bolji nego prije", kaže Jarni i dodaje:

"Krovinović će im fantastično doći kad uđe u formu, s njim će dobiti jako puno. Isto vrijedi i za Lovrencsicsa. Dovedeni su igrači koji su bili potrebni i stvoren je kostur ekipe s Livajom na čelu. To je ogroman dobitak zajedno s mladim Ljubičićem i Biukom. Samo, znate što je s mladim igračima? Oni, kad iz juniora uđu u seniore, igraju na 120 posto kako bi se nametnuli. Taj nivo je teško održati i moramo biti svjesni da oni neće uvijek moći biti na njemu. Mladi su se dobro spojili sa starijima i ja vjerujem da rezultati mogu biti bolji. No, za to će trebati još podići nivo igre. To je neosporno."

Zoran Vulić: Ovo je najkonkurentniji Hajduk u zadnjih deset godina

Na sličnom tragu je i Zoran Vulić, koji također smatra da Hajduk mora biti još bolji ako želi napraviti rezultatski iskorak i upozorava da Splićane čeka uzvrat s Tobolom.

"Ne treba zaboraviti da Hajduk još nije prošao Tobol i da će tamo biti jako, jako teško. Kazahstanci su dobra momčad koja u Tošiću i Nikoliću ima balkanski štih. Na desnom krilu imaju jako nezgodnog ljevaka, imaju onog dobrog Portugalca i u zadnjih dvadesetak minuta su pokazali da nisu bezazleni. Put do tamo je nezgodan, bit će strašno vruće, a možda će se igrati i na umjetnoj travi. Svašta se tamo može dogoditi. Hajduk je sigurno bolja momčad, ali ja Tobol ne bih podcjenjivao. Imaju oni igrače koji te mogu ugroziti i tamo se mora igrati kao da je na Poljudu bilo 0:0", smatra bivši igrač i trener Hajduka.

I on je, kao i svi naši sugovornici, zadovoljan poslom u prijelaznom roku.

"Krovinović je igrao u Engleskoj, Mlakar je došao iz Brightona, Kalinić je branio u Engleskoj. Mislim da to sve govori. Nisu to bilo kakvi igrači. Hajduk je nakon dugo vremena doveo prave igrače, ali oni se još moraju uigrati. Hajduk još nije ušao u pravu formu i dobro da nije jer još nije vrijeme za to. Hajduk mora izgurati ovaj prvi mjesec i onda će biti lakše ako rezultati biti budu zadovoljavajući. Momčad se mora dići još barem trideset posto. Mislim da je ovo najkonkurentniji Hajduk u zadnjih desetak godina. Momčad je na papiru atraktivna i kvalitetna, ali mjerilo je samo teren. Bit će ozljeda, bit će svakakvih problema, a prvenstvo je jako dugo. U Hajduku je uvijek pritisak i euforija oko rezultata, ali sad nam ne treba euforija, nego samo strpljenje", zaključio je Vulić.

 

Pročitajte više