Je li ovo najočitija namještaljka u sportu ikad? Pogledajte viralnu snimku utrke

Screenshot: X

NE DOGAĐA se svaki dan da snimka polumaratona održanog u Kini postane viralna na društvenim mrežama i tema razgovora u gotovo cijelom svijetu. Ne događa se zapravo nikad, osim, eto, sada. Pekinški polumaraton, točnije njegova završnica, obišli su svijet.

Nakon pobjede kineskog atletičara Hea Jiea pokrenuta je istraga. Sumnja se u regularnost natjecanja. Spomenuti kineski atletičar slavio je s vremenom 1.03:44, a scena s kraja utakmice sporna je jer se sumnja da su ga trojica afričkih atletičara pustili da pobijedi.

Jedan priznao da ga je pustio

Kenijci Robert Keter i Willy Mnangat te Etiopljanin Haili Bikili vodili su do samog kraja i očekivalo se da će netko od njih slaviti, ali onda je vodeći trojac prepustio poziciju Kinezu, prema snimci se čak čini da su ga ohrabrivali da ih prestigne. 

"Pokrenuli smo istragu i objavit ćemo rezultate javnosti kada budu dostupni", priopćeno je iz kineskih tijela za kontrolu namještanja u Sportu. Willy Mnangat je za South China News priznao da je pustio Kineza da pobijedi jer mu je prijatelj.

Pročitajte više