"Jedan igrač zaslužuje posebnu počast. Uz Livakovića i Gvardiola najbolji na SP-u"

Foto: Profimedia

LUKA MODRIĆ je sjajno vodio Hrvatsku do bronce na Svjetskom prvenstvu, ali koliko god on igrao i izgledao nepoderivo, činjenica je da je prije tri mjeseca navršio 37 godina. Kapetan, kojem je utakmica protiv Maroka bila 162. u reprezentaciji, nakon tog meča je objavio da će igrati za Hrvatsku i završni turnir Lige nacija za pola godine i da će nakon toga odlučiti što dalje.

Kako je biologija neumitna, a još su neki igrači Hrvatske u veteranskim godinama, goste u Indexovom studiju pitali smo kako dalje bez Modrića, točnije tko će preuzeti njegovo mjesto na terenu i ulogu kapetana i kako će Hrvatska izgledati na idućem velikom natjecanju, Euru 2024.

Lozo: Smjena generacija je već napravljena. Hrvatska je deficitarna u napadu, ali zna se tko će puniti taj dio momčadi

Marko Lozo je ovako odgovorio: "Smjena generacija napravljena je nakon Rusije. Do Eura će ući dva ili tri nova igrača, i to iz U-21 reprezentacije. Mislim da će Modrić odigrati Euro. Izbornik Dalić je nedavno rekao: 'Luka će još dugo biti s nama.' Nije precizirao hoće li ostati kao igrač ili dio stožera. Međutim, uvjeren sam da će igrati na Euru 2024.

"Modrić će na idućem Euru imati 39? Nema veze"

Tad će imati 39 godina? Nema veze. Luka Sučić (20) je jedan od igrača koji intrigiraju. On je igrač sličnih karakteristika kao Lovro Majer, a tu je i Martin Baturina (19), koji će se razviti. U napadu su Dion Drena Beljo, Roko Šimić, Marin Ljubičić, Stipe Biuk... I to je dio momčadi koji je deficitaran, ali iz kadra U-21 reprezentacije punit će seniorsku.

Sigurno će iskočiti još netko iz HNL-a i što se tiče budućnosti, dobro je sve pokriveno. Neće Hrvatskoj biti problem kvalitete igrača ni tehnike ili taktike. Hrvatski karakter mora ostati onakav kakav je, a to je karakter Luke Modrića. On je lider koji je vodi u pozitivnom smjeru. Igrači će u budućnosti možda biti i kvalitetniji od onih koji su trenutno u reprezentaciji, ali karakter mora ostati isti.

Nakon što se Modrić oprosti od reprezentacije, ostat će Brozović i Kovačić, a tada dolaze Majer i Sučić i mislim da će se ta četvorka rotirati u veznom redu Hrvatske. Kovačić će preuzeti od Luke Modrića, ali on učinkom na ovom SP-u zaslužuje posebnu pažnju zato što je fenomenalno odigrao u Kataru i sigurno će biti u idealnoj momčadi prvenstva.

"Kovačić je zaslužio počasni spomen"

O tome ne svjedoči tek dojam, nego i brojke, egzaktni pokazatelji. Kreirao je najviše izglednih prilika. No njegova partija protiv Maroka zavrijedila je da istaknemo ono nevidljivo oku običnog gledatelja, koji neće zamijetiti Kovačića. Ali sa stručne strane je nevjerojatno kako igra fazu obrane.

Kako dobro zatvara linije dodavanja, kako dobro presijeca, koji tajming presinga ima, kako izlazi s loptom kad je oduzme, kako izvodi reposjed... Fenomenalno. Kao što sam rekao, oku običnog gledatelja neprimjetno, ali sa stručne strane je definitivno ultradominantan. Mislim da je uz Livakovića i Gvardiola prvo ime Hrvatske na SP-u." 

Vlaović: Gvardiol je na SP-u dokazao da je kapacitet za novog vođu bez obzira na godine

Goran Vlaović je pronašao novog vođu Hrvatske u obrani: "Gvardiol je već s 20 godina igrao jako zrelo i iza njega je fantastičan SP. To mu već daje dovoljan motiv i vrijednost da on u idućih par godina bude lider i kapetan. On sa samo 20 godina fenomenalno igra i samouvjereno se ponaša na terenu, tako da će situacija da je on vođa doći sama od sebe. On je kapacitet za to. "

Pročitajte više