Jedan od najbogatijih Britanaca preuzeo Manchester United. Platio 1.3 milijarde eura

Foto: Profimedia

SIR JIM RATCLIFFE (71) kupio je 25 posto dionica Manchester Uniteda za 1.2 milijarde funti (1.39 milijardi eura) i time stekao kontrolu nad klubom, odnosno svim nogometnim operacijama. Čelni čovjek i osnivač INEOS-a, multinacionalne kompanije i jedne od najvećih kemijskih tvrtki na svijetu, preuzeo je upravljanje akademijom te muškom i ženskom ekipom s Old Trafforda nakon 13 mjeseci dugih pregovora.

Ugovor o preuzimanju mora potvrditi Premier liga, a očekuje se da će taj proces trajati između šest i osam tjedana. Ratcliffe će, uz spomenuti iznos, odmah uložiti oko 300 milijuna eura u infrastrukturu. Sky Sports navodi da će biti potrebno i više kako bi Old Trafford ponovno postao elitan svjetski stadion. Rekonstrukciju će osobno financirati britanski milijarder.

Glazeri vodili United od 2005. godine

United je od 2005. kontrolirala obitelj Glazer. Tada je za većinsko vlasništvo platila 800 milijuna funti. No prije više od godinu dana počeli su razmatrati prodaju. Financial Times objašnjava kako je Ratcliffeov ulazak u klub odgađan zbog zabrinutosti oko zaštite manjinskih dioničara, no izvori kažu da su ti problemi riješeni. Glazeri će i dalje upravljati marketinškim poslovima.

Uz Ratcliffea, ozbiljan kupac bio je i katarski šeik Jassim bin Hamad al-Thani, koji je želio preuzeti potpunu kontrolu nad klubom. Ratcliffe nije imao taj zahtjev, no Sky Sports ističe kako nije nemoguće da će u budućnosti željeti isto što i katarski biznismen. Inače, Ratcliffe je ujedno vlasnik francuske Nice te živi u Monaku. 

Ten Hagova momčad je u teškoj situaciji

Manchester United se rezultatski nalazi u teškoj situaciji. Klub godinama luta od odlaska legendarnog menadžera Sir Alexa Fergusona, a sada ga vodi nizozemski stručnjak Erik Ten Hag. Momčad se trenutno nalazi na osmome mjestu Premier lige, dok je u grupnoj fazi Lige prvaka osvojila katastrofalno posljednje mjesto skupine A te ispala iz natjecanja.

Pročitajte više