reprezentacija na euru

Jedan podatak govori u kakvom je rasulu Hrvatska. Dalić će opet mijenjati momčad

"POKUŠAO sam da s Antom Rebićem dobijemo neku vrstu Mandžukića, da terorizira stopere, a ujedno ide u prazan prostor. Mislio sam da će pet-šest puta biti u toj prilici. Jednom je imao šansu i loše je reagirao. Petković je drugačiji, on sačuva loptu i s njim igramo kvalitetnije", rekao je novinarima sinoć na Hampden Parku Zlatko Dalić i najavio da će i u trećoj utakmici skupine Europskog prvenstva nastaviti tražiti standardnu momčad i prvu pobjedu, vrijednu opstanka u turniru. 

Nakon jedva gledljivog remija s Česima (1:1), Hrvatska je još bolje spoznala koliko je duboka kriza u kojoj se nalazi. 

Dalićeve ideje, prije svega s Antom Rebićem na devetki, na terenu opet nisu prošle. Mislili smo da će Dalić poginuti po svom i na toj ideji tvrdoglavo inzistirati do kraja, ali izbornik je odmah nakon Češke objavio da će protiv Škotske opet tražiti nove opcije.

Pri tome je, uz već standardni problem potpuno bezopasne igre, Hrvatska pokazala da nije u formi i da ne može odgovoriti zahtjevima modernog nogometa. 

Hrvatska ostala bez lopte: To je podatak koji govori o rasulu u organizaciji

Reprezentacija koja se nalazi na 40. mjestu FIFA rankinga odigrala je sinoć složnije, agresivnije i rastrčanije, a čak su preuzeli dominaciju u posjedu i uzeli Hrvatskoj loptu i kontrolu. To je jasan znak da Hrvatska ima ozbiljnih problema u igri, jer je tehnički nadigrana od ekipe koja je tehnički puno slabija od nje. 

Hrvatska je logičnije igrala u drugom poluvremenu, kada je Dalić vratio Ivana Perišića na njegovu lijevu stranu i uveo Brunu Petkovića, s kojim je Hrvatska imala nešto više opcija. Ušao i Luka Ivanušec na krilo pa su Česi više morali zatvarati svoju lijevu stranu. Hrvatska je konačno malo pritisnula blok protivnika, ali i dalje je to sve nedovoljno, tromo, loše i neprepoznatljivo.

Veliki je problem što Dalić duboko u turniru traži udarni sastav. Ne sjećamo se velikog natjecanja na kojem nismo znali kostur momčadi, ako ne i izrecitirati udarnih 11, kao što se ne sjećamo kada je Hrvatska igrala ovako negledljivo. 

Dalić je doveo situaciju do apsurda, jer dojam je da protiv Škotske u sastavu može završiti bilo tko. Igrači su do zadnjeg trenutka nagađali i udarnih 11 protiv Češke, a imali su u internim raspravama pet do šest dilema po pozicijama. Previše, uz sve ostale probleme koji muče Dalićevu reprezentaciju.

Dalić najavio promjene: Što mu je uopće ostalo? 

"Sigurno je da ću opet mijenjati. Ne trčimo, tromi smo, ne izgledamo dobro. U drugom dijelu smo sve promijenili, igrali smo s Petkovićem i Perišićem na njegovoj lijevoj strani. Protiv Škotske tražimo brže igrače koji mogu odigrati utakmice u visokom ritmu. Imamo igrače koji ovo ne mogu izdržati", u dahu je govorio Dalić.

Očito je da će se izbornik držati igre u drugom poluvremenu protiv Češke, a to znači da bi utakmicu mogao započeti Bruno Petković, za kojeg Dalić kaže "kako s njim igramo kvalitetniji nogomet". Podsjetimo da je Dalić na Petkoviću gradio taktiku za Engleze, ali je od nje odustao noć ili dvije prije utakmice. Sada mu je Petković jedina preostala opcija, jer očito je da Dalić ne vidi Antu Budimira, koji je i jučerašnju utakmicu gledao s tribine.

Dosad nije vidio ni Petkovića, ali sve drugo je već isprobao. 

"Ovisi sad sve o tome hoćemo li tražiti posjed lopte i napadati iz druge zone ili ćemo igrati visoki presing? Nama trebaju igrači s energijom koji mogu u oba smjera. Tko to može? To Dalić sada mora odgovoriti. Škoti će nas pokušati izdominirati, stisnuti. Ako mi opet budemo ovako daleko od gola, to neće biti dobro. Nemamo formu, nemamo jasnu viziju, ne znamo kako postaviti ekipu", rekao nam je Dario Šimić.

Imamo igrače koji ovo ne mogu izdržati 

Dalić je jasno rekao da ima igrače koji ne mogu odgovoriti zahtjevima visokog ritma, a Goran Vlaović, naš stručni komentator, smatra da u tom smislu krivo koristi Šimu Vrsaljka.

"Bojim se da on neće izdržati u ovom ritmu i da je trebao već nakon sat vremena izaći vani. Razumijem da mu Dalić daje minute da se razigra, ali nisam siguran da je to pravi način", govori Vlaović.

Osim igre u napadu, Dalić mora naći prave igrače koji mogu rastrčati momčad i koji su u pravoj formi stigli na turnir.

"Nama je u trkačkom dijelu nedostajao Brozović, zato nam i jesu uzeli posjed. Nema šanse da bi se to dogodilo u nekoj drugoj situaciji, ali Luka i Mateo su bili pod stalnim pritiskom i nama je nedostajao igrač da pomogne u organizaciji igre, a još više u reposjedu i oduzimanju lopte", ističe Vlaović.

Dalić od Rusije nije odigrao utakmicu bez Marcela Brozovića i protiv Škotske bi se on opet mogao naći u sastavu. Ostaje vidjeti što će Dalić odlučiti s Kramarićem, koji je jučer jednim potezom otvorio gol za Perišića. I on može dati puno više. Ako je ideja da se naslanja na igru iz drugog poluvremena, onda bi od prve minute mjesto pripalo Nikoli Vlašiću. Ono što je ključno: Dalić mora prestati forsirati igrače izvan forme i na krivim pozicijama. Za pretpostaviti je da slijedi pokušaj povratka na stari sistem s tehnički boljim i pokretljivijim igračima u napadu i dolazak do gola kroz kombinatornu igru. 

Pročitajte više