Jedan trenutak Hajdukove utakmice u Kupu savršeno opisuje nogomet

Foto: Index

HAJDUK je u obranu naslova SuperSport Hrvatskog kupa krenuo, reći će podravski lokalci, protiv najboljeg amaterskog kluba Koprivničko-križevačke županije. Splićani su prvi trofej nakon devet godina posta uzeli krajem svibnja, savladavši Rijeku na Poljudu (3:1).

Pet dana kasnije, Tehničar Cvetkovec je nakon penala bio bolji od križevačkog Radnika u finalu Županijskog kupa. Junak je bio golman Ante Mrmić, sin bivšeg hrvatskog reprezentativca Marijana Mrmića, koji je Križevčanima zaustavio tri udarca s bijele točke. Tehničaru je to bio prvi osvojeni Kup u 50 godina dugoj povijesti, čime je ostvario plasman u ždrijeb Hrvatskog kupa.

Klub iz Cvetkovca, mjesta pokraj Koprivnice koje broji 153 stanovnika, u prvom kolu rutinski je pobijedio Mladost iz Petrinje (4:0). Odmah se znalo da će u idućoj rundi doći hrvatski prvoligaš. Ispostavilo se - Hajduk.

Bili su u najnižem rangu. Onda je u klub došao Josip Mađarić

Uzlet Tehničara počeo je prije 12 godina. Bio je u najnižem rangu županijskog nogometa kada je u klub ušao Josip Mađarić, odvjetnik i rođeni Cvetkovčanin. U više od desetljeća, ulažući u klub, osvojene su sve lige. Odlični su bili i u Trećoj HNL Sjever, ali su je zbog pomanjkanja mlađih uzrasnih kategorija morali napustiti.

Utakmice Četvrte NL Bjelovar - Koprivnica - Virovitica danas igraju na Starom bregu, stadionu s fantastičnim terenom. Trava je, kažu nam iz kluba, stigla iz Nizozemske i na njoj nerijetko utakmice Prve HNL igraju juniori Slaven Belupa. Nemaju tribine, već se gledatelji smjeste na natkrivene klupe, ali su za današnju utakmicu osigurali montažnu tribinu koja je bila ispunjena kao i gotovo svaki kvadrat u krugu igrališta.

Tehničar, inače, ima kuhara Stjepana Labaša zvanog Pipa koji igračima priprema bifteke, lignje, grah, hot dogove, langoše ili sarmu. Ne jede se, kako je običaj na amaterskim terenima, samo carsko meso između dvije šnite kruha.

S tim saznanjem nije nas začudilo što se utakmicu s Hajdukom moglo pratiti uz kotlovinu, roštilj, kobasice i grah, i to sve za povoljnih 25 kuna, te piti pivo ili gemišt za 15 kuna i sok za deset. Niste li se opskrbili grickalicama, mogli ste kupiti čak i suncokretove sjemenke, čips ili kokice. Zbilja je bilo svega.

"Gzirama i sličnim nismo opterećeni"

"Najveća utakmica, ne samo nogometno, već je ovo praznik za naše selo, općinu, županiju i cijeli dio Hrvatske", rekao je Mađarić za Index tik prije no što je počela utakmica, a nakon što je u gomili ljudi pomogao pronaći mjesto sportskom direktoru Hajduka Mindaugasu Nikoličiusu.

"Rođen sam ovdje, igrao sam u klubu 100 godina. Volim nogomet, kao i svi članovi uprave. Nadam se da smo ovo dobro organizirali. Probat ćemo i da završi na dobar način, odnosno bez problematičnih sigurnosnih situacija.

Što se tiče rezultatskog aspekta, želimo pružiti solidan otpor. Vidjet ćemo što će i kako biti. Gzirama i sličnim nismo opterećeni", našalio se prvi čovjek Tehničara, referirajući se na Hajdukov kiks protiv Gzire, malteškog kluba koji ga je 2019. izbacio u prvom kolu Europa lige.

"Pokušavam biti organiziran u poslu pa tako i nogometu. Htjeli smo klub postaviti na zdrave temelje. Bit će da smo dobrim dijelom i uspjeli. Ograničeni smo propozicijama oko mlađih kategorija. Skupimo djece koliko možemo", dodaje Mađarić pa ga puštamo da ode uživati u, kako kaže, najvećoj utakmici klupske povijesti.

Oproštaj Krune Lovreka

Na žalost domaćina, nije dobro počelo. Lopta je u sedmoj minuti nakon kornera pogodila stopera Sašu Vukovića - svojedobno kapetana mlade reprezentacije u kojoj je igrao s Dejanom Lovrenom i Milanom Badeljom - od kojeg se lopta odbila u mrežu.

Kvaliteta sastava koji je trener Hajduka Mislav Karoglan od prve minute poslao na teren pokazala je da su itekako ozbiljno shvatili petoligaškog suparnika. Na razočarenje navijača, Marko Livaja ostao je u Splitu, no zato su otpočetka zaigrali, primjerice, Dario Melnjak, Stipe Biuk, Gergo Lovrencsics ili Jan Mlakar.

Upravo se potonji slovenski ofenzivac u razmaku od tri minute dvaput upisao u strijelce. Prvo je u 23. poentirao nakon dodavanja Anthonyja Kalika, a onda je iskoristio ubačaj i glavom zabio pokraj golmana Malogorskog.

Par trenutaka ranije, od nogometa se oprostio Kruno Lovrek. Nekadašnjoj ikoni HNL-a danas su 43 godine. Započeo je utakmicu pa izašao u 19. minuti, što je broj koji je nosio tijekom cijele karijere. U njoj je, među ostalim, igrao za Hajduk u sezoni 2004./2005. kada je splitski klub posljednji put osvojio domaće prvenstvo.

Nogomet se igra radi pobjede, čak i kada realno nemate šanse

Premda je Hajduk brzinski stekao tri gola prednosti, dogodilo se sljedeće. Napadač Tehničara Ivan Vrkić, rekorder koprivničko-križevačke Prve ŽNL s 43 gola u jednoj sezoni, povukao je loptu prema suparničkom golmanu Karlu Sentiću.

Odugovlačio je i izgubio posjed jer se to na profesionalnoj razini ne oprašta. Unatoč svjesnosti o višoj kvaliteti, domaći navijač je povikao "kaj sad čekaš", kao da Vrkić iz tjedna u tjedan ulazi u duele s Josipom Vukovićem ili Stefanom Simićem pa je naviknut na profesionalni intenzitet.

Kristian Dimitrov je u 34. minuti pogriješio i predao loptu napadaču Hrvoju Bačiju, a zatim ga srušio u prilici za gol i dobio direktan crveni karton. Nade Podravaca u barem jedan gol dodatno su porasle.

Upravo se taj trenutak dogodi svake sezone početkom listopada, kada prvoligaši otputuju u malu sredinu gdje ih ugoste klubovi poput Tehničara. Iznervirani navijač i isključenje Hajdukova stopera dali su ideju da mali Tehničar može stvoriti probleme velikom Hajduku. Nogomet se igra radi pobjede, čak i kada realno nemate šanse.

Počasni gol Tehničara zabio je kapetan

"U prvom poluvremenu vidjeli smo statičnu igru Hajduka uz tri gola. Kontroliramo utakmicu. Sretni smo i zadovoljni. Crveni karton je zaslužen, ali dogodi se. Imao je Tehničar prilike, možda i padne počasni gol", rekao nam je Karlo iz Kotoribe, očito navijač Hajduka, tijekom odmora.

Karlo misli na dva pokušaja Bačija. Najprije mu se lopta odbila na volej nakon ubačaja Alena Mileka, koji zarađuje svirajući kao tamburaš, no puknuo je preko gola. Minutu kasnije je taj napadač, radnik u betonari, probao s lijeve strane prizemnim udarcem pogoditi prvi kut. Nije bio dovoljno precizan.

Počasni gol, ono čemu su se nadali navijači Tehničara, zabio je dugovječni član kluba i danas njegov kapetan Tomislav Hudak. Vuković i Ivan Šarić su golovima u 61. i 65. minuti rezultat odveli do 5:0, a onda je 30-godišnji veznjak pogodio iz kaznenog udarca.

Glavni sudac Ante Čuljak procijenio je kako je Jani Atanasov napravio prekršaj u gužvi u šesnaestercu Hajduka. Hudak je rutinirano puknuo u jedan kut, poslavši Sentića u drugi. Neupitno, zaradio je velik pljesak.

"Tehničar je sređen klub, sretan sam što mala sredina pokazuje ovakav entuzijazam"

"Dali smo sve od sebe, mene je nagradilo. Drago mi je što sam zabio gol. S druge strane, žao mi je što smo izgubili s tolikom razlikom, no nismo bili loši. Uvijek je poseban motiv igrati protiv bolje ekipe. Vrhunac karijere?

Tko zna, možda se još nešto dogodi. Ali da, najveća utakmica dosad", rekao je Hudak za Index nakon utakmice, koja je zaključena ulaskom prvenstveno djece koja su hajdukovce tražila fotografiju ili dres. Trener Hajduka potvrdio je Hudakove riječi.

"Tehničar je jako sređen klub s odličnim uvjetima, baš sam sretan što mala sredina pokazuje ovakav entuzijazam. Najbitnije je da je utakmica bila fer i korektna bez ozlijeđenih igrača. Profesionalno odrađen posao", komentirao je Karoglan.

Odgovorio je i na pitanje o crvenom kartonu Dimitrova: "Dogodi se. Ostavit ćemo to za četiri zida. Treba zaštititi igrača i vidjeti kako da to idući put ne napravi. Lovrek? Sjećam ga se iz igračkih dana. Nogometna karijera brzo prolazi", zaključio je Karoglan.

Pročitajte više