Jedna od najvećih atletičarki: Ne smijem biti u Riju , a moja krivnja je što sam Ruskinja

Foto: Guliver Image/Getty Images

OTVORENE su Olimpijske igre, najveći sportaši svijeta prošetali su Maracanom visoko uzdignutih zastava. 

No, pod jednom zastavom raspoloženje nije bilo kakvo bi trebalo. Riječ je, naravno, o ruskoj povorci koja je zbog dopinške afere osakaćena za mnoge vrsne sportaše. 
 
Jedna od njih je i ikona ruskog sporta Jelena Isinbajeva, dvostruka olimpijska pobjednica u skoku s motkom, koja je u pismu javnosti napisala kako se osjeća i koga krivi za to što trenutno nije u Riju:
 
"Dragi prijatelji, konačno je postalo jasno zašto mi IAAF nije dozvolio da se natječem u Riju. Smijat ćete se, ali možda bi bilo smiješno da nije tužno. U Wadi i MOO-u nije bilo nikakvih problema kada sam ja bila u pitanju, a IAAF me ima na svojem praćenju dopinga i znaju da sam čista i poštena. Cijela moja karijera je dokaz za to. 
 
Jedini problem bio je to što sam u posljednje dvije godine živjela i trenirala u Rusiji. To je apsurdno", napisala je Isinbajeva i nastavila svoju dramatičnu priču.
 
"Morala sam pobjeći od obitelji i trenera kako bih se mogla natjecati u Riju! Primjera radi, Dariji Klišin nisu radili probleme samo zato što je posljednje tri godine trenirala u SAD-u, a ja nisam mogla jer sam bila doma. Na konkretno pitanje predsjedniku IAAF-a, Sebastianu Coeu, zašto i iz kojih razloga ignorira ne mogu ići u Rio, još uvijek nema odgovora. 
 
Ponovo pitam, možda i posljednji put: Zašto? Ja ne želim odustati i prihvatiti takvu nepravednu i kukavičku odluku IAAF-a protiv mene. Hvala svima na podršci", završila je s apelom najveća skakačica s motkom u povijesti.

Pročitajte više