JEDNO OD NAJVEĆIH SPORTSKIH RIVALSTAVA Poljubio je lijes i naklonio se šampionu posljednji put

Screenshot (Youtube)

NAIM SULEYMANOGLU, legendarni turski dizač utega, preminuo je u 51. godini nakon dugogodišnje borbe s cirozom jetre.
 
Na posljednjem oproštaju od velikog šampiona pojavio se njegov najveći rival Valerios Leonidis. Njihovo dugogodišnje rivalstvo vrhunac je dosegnulo 1996. godine na Olimpijskim igrama u Atlanti.
 
Sportska javnost je u Grku vidjela jedinog čovjeka koji može zaustaviti Suleymanoglua na putu do trećeg uzastopnog olimpijskog zlata. 
 
"Imam li rivala? Samo Grka... Samo njega", rekao je Suleymanoglu u najavi velikog finala.
 
Dvorana je bila podijeljena na grčke i turske navijače, atmosfera je bila jedna od najboljih u povijesti ovog sporta, a u borbi dvojice velikana tri puta u pet minuta rušili su se svjetski rekordi. Suleymanoglu je podigao 187,5 kilograma, a kada Leonidis nije uspio podići 190 kilograma počelo je veliko slavlje turskih navijača. Leonidis je briznuo u plač, a Suleymanoglu ga je prvi pokušao utješiti. 
 
"Bili ste svjedoci najboljeg natjecanja u dizanju utega ikad", govorili su komentatori tijekom povijesnog prijenosa iz Atlante. 
 
 
Turski novinari nakon smrti Suleymanoglua, poznatog  pod nadimkom "Džepni Herkules" zbog visine od samo 1,47 metara, kontaktirali su Leonidisa.
 
"Tužan sam zbog njegove smrti, a još sam tužniji što zbog teške financijske situacije ne mogu doći na njegov pogreb", rekao je Leonidis. 
 
Odmah nakon te izjave tursko Ministarstvo sporta pokrilo mu je sve troškove putovanja u Istanbul. 
 
"Ovo je veliki gubitak za sportski svijet. Svaki trenutak koji sam proveo s njim bio je dragocjen, pa čak i ta Atlanta. Sjećam se da sam mu na zlatu čestitao riječima: 'Najbolji si!'. Znate li što mi je velikan odgovorio? Rekao mi je: 'Ne, mi smo najbolji!'.
 
Na pogrebu je prišao lijesu, umotanom u tursku zastavu i poljubio ga, a ta slika obišla je svijet. "Prije svega bio mi je prijatelj..."
 
 
 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Naima Suleymanoglua, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag:  Naim Suleymanoglu

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više