Jelavić: Želim trenirati u Premier ligi. Lokomotiva? Radimo što moramo da preživimo

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

BIVŠI hrvatski reprezentativac Nikica Jelavić u Engleskoj je gledao gostovanje hrvatske U-21 reprezentacije, koje je završilo pobjedom momčadi Igora Bišćana 2:1. Ondje ga je zatekao novinar Sky Sportsa Vinny O'Connor, kojem je prepričao čime se sada bavi, kakvi su mu planovi za budućnost i što misli o trenutnoj situaciji u njegovim bivšim klubovima.

Jelavić: Želim biti trener u Premier ligi

"Želim biti trener u Premier ligi, to mi je cilj za budućnost. Uvijek si pokušavam postavljati ciljeve. I dok sam bio igrač sam to radio golovima ili nekim drugim brojkama. Sad kad sam trener, pogotovo si želim postaviti velike ciljeve, ali korak po korak, naravno", poručio je Jelavić na početku.

Jelavić trenutno radi u Lokomotivi kao trener U-19 momčadi. Skyu je prepričao kako je nakon igračkog umirovljenja 2021. prvo uzeo godinu pauze od nogometa da bi se posvetio obitelji, ali se onda poželio vratiti.

"Sad se ponovno osjećam živim. Izravno sam uključen u nogomet. Odlučujem o puno stvari kao trener U-19 ekipe. Sad gledam na nogomet na drugačiji način nego kad sam bio igrač. Nedostajao mi je nogomet tijekom pauze."

Pojasnio je kako Lokomotiva funkcionira

Sky pojašnjava kako je čak 17 igrača iz trenutne seniorske momčadi Lokomotive poteklo iz njene škole nogometa. "Ono što pokušavamo raditi jest ne davati veliki novac mladim igračima. Moraju ga zaraditi. Kad naprave transfer, mogu zaraditi novac. Ali u našem klubu im pokušavamo zadržati fokus na razvoju. Ništa više. Proizvodimo igrače i prodajemo. Znamo što moramo raditi da preživimo", kaže Jelavić.

Iskoristio je novinar Skya tu priliku da Jelavića upita i o trenutnoj situaciji u njegovom bivšem klubu Evertonu, koji je u svakoj od posljednje tri godine poslovao s više od 100 milijuna funti gubitka, zbog čega mu prijete kazne za kršenje pravila Premier lige oko profita i održivosti.

"Everton je potrošio puno novca, ali mu nije išlo dobro. Tko je tu pogriješio? Ne znam, ali kad sam ja bio ondje, puno su se pažljivije birali igrači i trošio novac", istaknuo je Jelavić pa prokomentirao dovođenje Seana Dychea na mjesto trenera:

"To Evertonu treba. Evertonu s David Moyesom je uvijek bilo teško gostovati. Velike ekipe su mrzile igrati na Goodison Parku. Sada je slična situacija. Evertonu treba čvrst trener."

"Iz Rangersa i Evertona nosim posebne uspomene"

Upravo je Moyes 2012. godine doveo Jelavića u Everton, a on i pokojni Walter Smith, koji ga je 2010. doveo u Rangerse, ostavili su veliki utjecaj na njega. "To su dva vrhunska čovjeka. Walter je bio pravi džentlmen, doveo me u Rangerse. Puno mi je pomogao svojim savjetima. Isto vrijedi i za Moyesa, sretan sam što sam bio dio njihovih klubova."

Za kraj je Jelavić dobio pitanje bi li volio preuzeti spomenute klubove. "Slušajte, nikad ne znate što donosi budućnosti, ali to bi svakako bilo sjajno, posebice Rangers i Everton. Iz oba ta kluba nosim posebne uspomene", odgovorio je.

Pročitajte više