Još jedan Hrvat preuzima španjolskog prvoligaša: "On je jedan od najboljih trenera na tržištu"

Foto: Hina

HRVATSKI košarkaški trener Žan Tabak (48) kandidat je za preuzimanje klupe španjolskog prvoligaša Zaragoze nakon što je prošli tjedan to mjesto napustio Jota Cuspinera (48), rekao je Zaragozin sportski direktor Salva Guardia.

"On je jedan od najboljih trenera koji se trenutno nalaze na tržištu", rekao je Guardia na konferenciji za medije.

Sa samo jednom pobjedom u posljednjih deset utakmica momčad je bila ušla u opasnu zonu. Nalazi se na 14. mjestu od 18 klubova prve lige. Zbog toga su prošli tjedan Zaragoza i Cuspinera sporazumno dogovorili njegov odlazak.

"Moram priznati da mi je žao što neću nastaviti biti dio projekta u koji sam vjerovao od početka. Znao sam da će biti težak početak ove etape u Zaragozi“, napisao je Cuspinera u oproštajnom pismu objavljenom na stranici kluba. U klubu je proveo šest mjeseci. "Dao sam sve od sebe, no nije ispalo onako kako sam htio", dodao je.

Momčad trenutno vode pomoćni treneri Pep Cargol i Sergio Lamúa. U svojoj prvoj utakmici pobijedili su 93:87 Monbus Obradorio, jedanaestoplasiranu momčad, no imenovanje novog trenera pitanje je dana, ako ne i sati. Žan Tabak živi u Madridu, a bez angažmana je od travnja, kada je dobio otkaz u Betisu iz Seville. On na ljeto sa suprugom namjerava otvoriti košarkašku akademiju u Madridu.

Smijenjeni Cuspinera  bio je 2015. pomoćni trener Tabaku u Fuenlabradi, prvoligašu iz madridskog predgrađa. No kada je hrvatski trener otišao u Maccabi, Cuspinera je postao prvi trener. To mu je bio debi na mjestu prvog trenera. Tabak je, pak, sezonu ranije bio pomoćni trener Real Madrida, s kojim je osvojio naslov prvaka Europe.

Iduće sezone se htio okušati kao prvi trener pa je prihvatio poziv Fuenlabrade. No nakon samo šest kola primio je poziv Maccabija, vječnog prvaka Izraela, pa otišao ondje u studenom 2015. U lipnju 2016. ispao je u polufinalu izraelskog prvenstva od Maccabi Rishona, nakon čega je klub raskinuo suradnju. Tog ljeta preuzeo je klubu Betisa, no otišao je nakon slabijih rezultata u travnju 2017.

Nakon devet mjeseci mogao bi preuzeti klupu u Zaragozi, gradu sa 660.000 stanovnika čiji su uspjesi izblijedjeli kako u košarci, tako i u nogometu. Crveni su osvojili španjolski kup 1984. i 1990. no sada im je jedini cilj opstanak. U momčadi se nalazi 20-godišnji krilni hrvatski igrač Lovro Mazalin. On je ondje stigao ljetos iz Zadra. Zaragoza je prethodnu sezonu završila na 15. mjestu.

U glavnom gradu istočne pokrajine Aragon publika je razočarana i rezultatima nogometne ekipe. Zaragoza, osvajač europskog Kupa kupova 1995. godine, zauzima 12. mjesto među 22 kluba druge lige.

U Španjolskoj je zasad jedini hrvatski trener Veljko Mršić, na klupi Bilbao Basketa, petnaestoplasirane momčadi prvenstva.
 

 

Pročitajte više