transferi

Jučer je govorio da će odustati, vratio se faksu i završio pravo. Sad dolazi u Hajduk

Foto: Getty Images / Guliver image

Foto: Getty images

INDEX SPORT ima razgranatu mrežu novinara u Europi i svijetu koji kao gostujući komentatori najavljuju sportske događaje i utakmice te analiziraju transfere i globalne promjene u nogometu. Na gostovanju kod Index Sporta danas je Gokmen Ozcan, kolumnist turskog Fanatika, koji nam otkriva sve o novoj akviziciji splitskog Hajduka, 27-godišnjem Umutu Nayiru, donedavnom napadaču turskog velikana Bešiktaša.

Iskreno sam sretan zbog Umuta, dugo ga poznajem pa sam dijelom subjektivan u pisanju ovog teksta. No on je zaslužio da napokon dobije pravu šansu i pokuša napraviti nešto u karijeri. Još nedavno razmišljao je da odustane.

Pratim ga od njegove tinejdžerske dobi i bila bi šteta da takav napadač ne ispuni potencijal. Vrlo je talentiran i neumorno radi na sebi. Mnogi napadači Bešiktaša smatrali bi problematičnim transfer u hrvatsku ligu, u klub koji je već ispao iz Europe i koji će teško do naslova prvaka, ali ne i Nayiru. On će dati sve od sebe da se dokaže i okrene novu stranicu.

Ne puca pod pritiskom 

Koliko je zaista dobar? Trenutno je to teško procijeniti. Možda će najslikovitiji odgovor biti ocjena 75 koju su mu dali stručnjaci EA SPORTS-a u novoj FIFA 21. To je realna procjena. Nayir je igrač koji se ne slama pod pritiskom očekivanja, ali koji uživa u povjerenju suigrača i trenera. Ako osjeti da se na njega računa i da mu se bezrezervno vjeruje, mogao bi zablistati. Dominantan je u zraku i odlično se pozicionira u kaznenom prostoru.

Problem sa statistikom

Realizacija je konkretan problem koji ga je do sada uvijek koštao minuta. Njegov ukupni doprinos ne može se ocjenjivati isključivo kroz golove, no na njegovu žalost, Bešiktaš je mašinerija u kojoj je statistika nemilosrdna i bitan je kontinuitet forme, što je Nayiru do sada stvaralo problem. Par utakmica je dobar, a onda nestane u sljedeće dvije. Više nije mladić, prije par mjeseci napunio je 27 godina i više ga jednostavno nije imalo smisla čekati.

Rekao je da će odustati i vratio se na faks

Zna i on sam da mu je krajnje vrijeme za eksploziju, a ima li bolje prilike od hrvatske lige? Nedavno sam razgovarao s njim, kad mi je otkrio kako je u jednom trenutku izgubio vjeru u sebe do to mjere da je svu energiju usmjerio u završavanje fakulteta. Kao što ste vjerojatno čuli, Umut je diplomirani pravnik, što govori kako se radi o inteligentnom mladiću koji za razliku od većine ne vozi na autopilotu, već pravovremeno razmišlja o svakom koraku. S diplomom u ruci, kaže, nekako mu je laknulo. Imao je alternativu i mogao se bezbrižno posvetiti nogometu. Od tad je pokazao značajni napredak pa dolazak u Splitu stiže kao nada da je vrijeme za pravi iskorak.

Ime mu znači - nada 

Njegovo ime Umut znači nada, a ja se prije svega nadam da epizoda u Hajduku neće završiti nakon ove osmomjesečne posudbe. Po slovu ugovora Hajduk će ga moći otkupiti za 400 tisuća eura, ali otkup postaje obavezan ako Nayir sudjeluje u dvadeset Hajdukovih golova ove sezone. Da, dobro ste pročitali. Ne ako zabije dvadeset golova, toliki mora biti zbroj golova i asistencija. Ako ga krene, lako bi se moglo dogoditi da ga Bijeli na kraju budu morali otkupiti. Tim bi raspletom sve strane bile zadovoljne. 

Tko zna, možda će dobrim igrama na Poljudu opet doći na radar izbornika. To mu je ogromna želja, tako da mu motiva neće nedostajati. Umut je veliki profesionalac, ima djevojku koja ga drži na kratkom lancu tako da nema potrebe strahovati o noćnim izletima ili neprofesionalnom pristupu. Vidio sam ga na aerodromu kad je kretao za Split. Rekao mi je da je spreman dati sve što ima i ako se u Tursku vrati dogodine, to će biti samo na godišnji odmor.

Umutu Nayiru prije polaska za Split u zračnoj luci 

Pročitajte više