Juniori vraćaju hrvatsku košarku na scenu: Delaš zaintrigirao svijet

HRVATSKA mlada U19 reprezentacija na Svjetskom košarkaškom prvenstvu neporažena ulazi u drugu fazu natjecanja, zajedno sa SAD-om i Australijom. U ponedjeljak počinje drugi krug natjecanja. U novoj skupini Hrvatska će igrati protiv Australije, Kanade i Španjolske.

Auckland na Novom Zelandu ovih je dana popularno mjesto među skautima mnogih košarkaških klubova. Na ovom natjecanju otkrivaju se mladi talenti koji će za nekoliko godina biti glavne zvijezde klubova u NBA-u i najjačim europskim ligama. Dobra vijest je što listu najboljih predvode hrvatski juniori.

Iz mora mladih talentiranih košarkaša, isplivali su Toni Prostran, Mario Delaš, Leon Radošević i Tomislav Zubčić koji su jedni od najzaslužnijih što je Hrvatska pobijedila u sve tri dosadašnje utakmice. Nakon što je su izabranici Borisa Kurtovića gubili od Argentine sa 10 koševa razlike, kapetan momčadi Delaš sa svojih je 27 koševa spriječio prvi poraz.

Strani mediji hvale Delaša

Inače igrač Splita, Mario Delaš prvi je strijelac turnira sa 24,7 koševa, a po broju skokova je na vrlo dobrom četvrtom mjestu sa 8,7 skokova u prosjeku. Toni Prostran s četiri asistencije u prosjeku dijeli treće mjesto najboljih asistenata turnira. Obojica su na terenu proveli najviše minuta.

Strani mediji puni su hvale za hrvatske košarkaše, a posebno za Delaša, Prostrana, Radoševića i Zubčića koji se spominju u gotovo svakom izvještaju sa Novog Zelanda. Iako hrvatski mediji ne daju puno prostora mladim košarkašima na SP-u, njihov talent i rezultati teško mogu proći nezapaženo.

Pročitajte više