Slovenac preuzeo hrvatskog prvaka: "Cilj je ABA liga i trostruka kruna"

Foto: KK Cedevita

KOŠARKAŠKI prvak Hrvatske KK Cedevita predstavila je danas novog trenera nakon smjene Veljka Mršića, s kojim je momčad osvojila Prvenstvo Hrvatske i igrala finale ABA lige.

Novi trener Cedevite je Jure Zdovc koji se na svojoj prvoj presici pojavio uz direktora Cedevite Davora Užbineca.

"Danas je veliki dan za naš klub. Velika mi je čast i zadovoljstvo informirati vas da smo potpisali ugovor s Jurom Zdovcem, koji je od danas i službeno naš novi trener. Veliko mi je zadovoljstvo što smo u naš klub doveli još jedno veliko ime. Jure je imao veliku igračku i trenersku karijeru. Mislim da zajedno možemo napraviti bolje rezultate nego što smo imali i mislim da ćemo zajedno hrvatskoj javnosti u sljedećim sezonama dati puno košarkaških užitaka", izjavio je direktor Užbinec.

Zdovc je rekao da nije morao dugo razmišljati kada je stigla ponuda Cedevite: "Drago mi je da sam došao u ovaj klub. Nije mi trebalo dugo da se odlučim. Meni je u ovom poslu jako bitno da te netko želi. Kad vidiš da te netko hoće dovesti u svoju sredinu, onda je to puno lakše i ja to cijenim. Kroz cijelu svoju karijeru i sportski život, i kad sam igrao, uvijek kad je netko došao k meni ja sam to obično više ili manje odmah prihvatio. To se pokazalo dobrim, iako je možda moja karijera mogla ići i drugačije. Zadovoljan sam što sam tu. Cedevita je klub koji je u zadnje vrijeme u samom vrhu europske košarke. Čak bih rekao da je taj klub mnogo više cijenjen u inozemstvu, nego u regiji. Druga stvar koja me je motivirala u dolasku je želja i sportski motiv da se dođe do Eurolige. Cedevita može izboriti Euroligu kroz Eurokup ili ABA ligu i to je možda čak na kraju i presudilo".

Cilj je trostruka kruna



Nakon Mršićeva odlaska, slavni slovenski stručnjak mora složiti novu momčad za sljedeću sezonu.

"Trebam jedno vrijeme da vidim stanje. Ovdje ima puno mladih igrača i puno igrača na odlasku. Neki će ostati, a neke ne možemo zadržati. No, imamo vremena. Treba mi vremena da vidim što nam treba i kako sastaviti ekipu da se može što manje bolno igrati u tri natjecanja odjednom", dodao je Zdovc.

"Ja uvijek volim reći da smo mi tu da rješavamo probleme, ne da ih pravimo. Mi treneri se moramo prilagoditi. Ne moraju se samo igrači prilagođavati nama, moramo se i mi njima jer puno puta ne možeš dobiti igrača kojeg bi htio". 

Može li sa Zdovcem Cedevita prvi put osvojiti ABA ligu?

"Ne da može, mora. Zbog toga su me i doveli. Ja sam ambiciozan trener, ponekad i previše, ali tako je. To tražim i od igrača. Sigurno da ćemo napraviti sve što možemo. Mislim da je jasno da su ciljevi osvojiti Prvenstvo Hrvatske, Kup Hrvatske i ABA ligu. To moraju biti naši ciljevi jer samo visoki ciljevi vrše pritisak na sve nas. Nisam spomenuo još i Eurokup, a tu cilj mora biti plasman među najbolja četiri, tako da neće biti lako."

Zdovc je već osvajao europska i svjetska zlata


Jure Zdovc je kao reprezentativac bivše Jugoslavije 1989. i 1991. godine osvojio zlatne medalje na europskim prvenstvima, a 1990. godine osvojio je zlato na Svjetskom prvenstvu kao i srebro na Olimpijskim igrama u Seulu. S Union Olimpijom je u dva navrata osvojio prvenstvo Slovenije, tri puta je s tim klubom bio pobjednik Kupa Slovenije, a 2002. osvojio je Jadransku ligu. 1993. godine je u dresu Limogesa bio prvak Eurolige i Francuske lige, 1997. bio je prvak Francuske lige u dresu Paris Racinga, a 2003. godine je sa Splitom osvojio prvenstvo Hrvatske.

Prvi put poziciju glavnog trenera preuzeo je upravo u Splitu, gdje je 2004. godine osvojio Kup Hrvatske. Kasnije je vodio Geoplin Slovan i Iraklis, s Bosnom Sarajevo je 2008. osvojio naslov prvaka BiH, a od 2009. do 2011. bio je trener Union Olimpije. S Olimpijom, koju je vodio i u Euroligi,  osvojio je prvenstvo Slovenije 2009., a Kup Slovenije osvajao je 2009., 2010. i 2011. godine. Od 2011. do 2013. godine bio je trener Spartak Sankt Petersburga i 2012. godine proglašen je trenerom godine u Eurokupu. Poslije Rusije preuzeo je momčad Royal Hali Gaziantepa, a od 2015. godine do ožujka ove godine vodio je atenski AEK.

Zdovc je u dva navrata bio i izbornik Slovenije s kojom je 2009. godine ostvario najbolji rezultat - četvrto mjesto na Eurobasketu u Poljskoj.

 

Pročitajte više