Jurić o Superligi: Dobro je što FIFA i UEFA više nemaju monopol

Foto: EPA

TORINO i Udinese u subotu u 15 sati igraju susret 17. kola Serie A. Hrvatski trener Ivan Jurić (48), koji je od 2021. na klupi torinskog kluba, održao je konferenciju za medije. Novinari su ga pitali što misli o projektu Superlige.

"Dobro je što FIFA i UEFA više nemaju monopol. Ne slažem se s njihovim kalendarom utakmica, previše je ozlijeđenih igrača. No ne slažem se ni sa Superligom. Dobro je što je situacija potresena kako bi se pronašli načini za poboljšanje sporta", izjavio je Jurić.

Pitali su ga također je li nogomet u problemu, odnosno ide li prema dolje. "Ne, nogomet postaje sve ljepši. Sve je više načina kako poboljšati igrače. Velike ekipe igraju previše utakmica. Puno je ozlijeđenih igrača i imamo previše natjecanja. Ali nogomet je fascinantan", odgovorio je hrvatski stručnjak, koji je dosad vodio Mantovu, Crotone, Genou, Veronu i Torino.

Presudom je dozvoljeno pokretanje Superlige

Sud Europske unije presudio je u četvrtak da su UEFA i FIFA djelovale protiv zakona o natjecanju kada su prije dvije godine zabranile održavanje Superlige. Presuda ne znači da će se Superliga sigurno osnovati, već samo da bi to u budućnosti trebalo biti dozvoljeno. Osnivači Superlige čelnici su moćnih europskih klubova Real Madrida, Barcelone i Juventusa.

U svojoj presudi Europski sud pravde naveo je da su FIFA i UEFA zloupotrijebile svoj dominantni položaj zabranjujući klubovima da se natječu u Europskoj superligi (ESL), no taj projekt možda i neće biti odobren jer sud o njemu nije konkretno presudio.

Pročitajte više