JUVE STREPI OD PONAVLJANJA POVIJESTI Evo kako je 2000. ostao bez već upisanog Scudetta

Foto: Getty Images / Guliver Image

SVE je već bilo spremno za proslavu šestog uzastopnog Scudetta, što nitko nije uspio napraviti u povijesti Serie A, te osvajanje rekordne 33. službene titule u Serie A. Međutim, Juventus je razbijen u Rimu, gdje ga je srušila Roma s 3:1 u 36. kolu. 

Iako u redovima Stare dame nisu poraz doživjeli naročito, Mario Mandžukić i društvo trebali bi biti zabrinuti uoči posljednja dva kola. Velikan iz Torina, iscrpljen borbom na tri fronta, ima četiri boda više od Rome, koja (javno) ne razmišlja o naslovu prvaka, već o drugom mjestu koje želi zadržati u borbi s Napolijem za izravan plasman u Ligu prvaka sljedeće sezone.

Naravno, i Napoli je igri, ali ima pet bodova manje i znatno manje šanse da stigne do prvog Scudeta nakon 1990. godine.

Kako je uopće došlo do toga da podsjećamo na juventinima zloglasnu 2000.?

Juve je pokvario vlastite planove te će morati razmišljati o obrani Scudetta barem do sljedećeg kola, čime će izgubiti dodatnih sedam dana u pripremi za veliko finale Lige prvaka protiv Real Madrida u Cardiffu 3. lipnja. U Torinu su željeli što prije osvojiti naslov prvaka, te se koncentrirati na dvoboj s aktualnim prvakom Europe i finale Kupa s Lazijom. Ali, ništa od toga, naprotiv.

Iako to još uvijek zvuči nadrealno, Bianconeri riskiraju scenarij, odnosno noćnu moru od prije 17 godina kada je zvjezdana momčad praktički sama sebi pucala u srce. Priča bi mogla na kraju biti gotovo ista, ako velikan iz Torina nekim čudom ne uspije slaviti u posljednja dva kola.

No, krenimo redom.

 

Gladni Crotone je veliki problem

Momčad Massimiliana Allegrija ima četiri boda više od Rome dva kola prije kraja. U sljedećem dočekuje Crotone i to se čini kao gotovo sigurna prilika za proslavu Scudetta. Međutim, nevjerojatna ekipa iz Calabrije čudesno se vratila u borbi za opstanak te nije izgubila u posljednjih sedam utakmica, uz pet pobjeda i dva remija. To znači kako momčad s juga Italije dolazi u Torino barem po bod, jer je gotovo uhvatila Empoli i Genou Ivana Jurića, od kojih ima bod, odnosno dva boda manje.

Istina, Juventus je kod kuće u Serie A jako moćan i u posljednje 34 utakmice vezao je čak 33 pobjede, ali i odigrao neodlučeno u prošlom kolu protiv Torina u gradskom derbiju, čime je prekinuo sjajan niz te se spasio poraza u posljednjim trenucima. Također, u posljednje tri utakmice nije slavio (2:2 s Atalantom u Bergamu, 1:1 protiv Torina i poraz 3:1 kod Rome).

No, to znači kako će Mandžo i ostatak momčad morati maksimalno ozbiljno shvatiti spomenuti susret, u kojem bi eventualnim remijem, iako se to činilo nemogućim, doveli u pitanje osvajanje Scudetta, jer u istom kolu Roma ide kod nezainteresiranog i osiguranog Chieva u Veroni, te se očekuje njena lagana pobjeda.

Isti broj bodova i Roma je prvak Italije

Zato, u slučaju da Juve ne svlada Crotone i završi posao, uz mogući remi, Rimljani bi stigli na svega dva boda minusa uoči posljednjeg kola, kada dočekuju baš Jurićevu Genou, a Stara dama ide u Bolognu. Ako dođe do tog scenarija, sve je moguće. Roma je bolja u međusobnom ogledu (izgubila 1:0 u Torinu, pobijedila 3:1 u Rimu), što znači da bi remijem u Bologni, uz pobjedu nad Genovom, unatoč istom broju bodova, stigla do senzacionalnog naslova prvaka. Dakle, Juve ne mora izgubiti niti jednu od dvije utakmice, već su ekipi Luciana Spallettija dovoljna i dva remija lidera za čudo nad čudima.

Perugia 2000, Bologna 2017?

A, ako ne svlada Crotone, u posljednjem kolu je sve moguće. Tome nas je naučio nogomet kroz povijest, a posebno je to osjetio upravo Juventus prije 17 godina.

Bio je to nezaboravni 14. svibanj 2000. godine. Lazio je uoči posljednjeg kola imao dva boda manje od vodećeg Juventusa, kojeg je vodio Carlo Ancelotti. Međutim, Rimljani su na Olimpicu razbili Regginu s 3:0, a dvoboj osigurane Perugie (kao što bi mogla biti Bologna, koja je izborila opstanak) i Juvea na stadionu Renato Curi prekinula je kiša. Navijači su napustili stadion tog popodneva, kiša je natopila travnjak, a glavni sudac Pierluigi Colina nekoliko puta izlazio na teren i provjeravao može li se igrati.

 

Kapetan Perugie Renato Olive tražio je da se utakmica nastavi, a kapetan Juventusa Antonio Conte doslovce molio Colinu da odloži susret za sljedeći dan. Ipak, kiša je prestala, Colina vratio igrače na teren, iako je gotovo bilo nemoguće igrati na terenu punom vode, a navijači se vratili na tribine. Dakle, igralo se, a navijači Lazija napunili travnjak Olimpica, na kojem su zajedno s Alenom Bokšićem i igračima Svena-Gorana Erikssona pratili zbivanja iz Perugie. 

Branič Perugie zabio povijesni gol za Lazio

I onda, u 49. minuti šok za Juve. Igrači Juventusa odbili su loptu nakon centaršuta, ali je ona stigla do braniča Alessandra Calorija, koji je primio, šutirao i matirao Edwina van der Sara u donji lijevi kut za senzacionalno vodstvo 1:0. 

Gosti su bili u šoku, a eksplozija oduševljena dogodila se na Olimpicu, gdje su svi više nego ikada navijali za hrabru Perugiu, u kojoj je, između ostalih, igrao i Marco Materazzi. Juve je pokušao krenuti naprijed, ali je katastrofalni teren spriječio Zinedine Zidanea, Alessandra Del Piera, Filippa Inzaghija, Edgara Davidsa i društvo da stignu do gola po nemogućim uvjetima. 

Momčad Carla Mazzonea izdržala je sve i na kraju slavila s 1:0, te donijela Laziju drugi Scudetto u povijesti, prvi nakon 1974. godine i time potpisala jedan od najluđih nogometnih raspleta u povijesti. Na kraju je Lazio stigao do titule sa 72 boda, jednim više od Juventusa, koji je doživio jedan od najtežih, ako ne i najteži potop ikad.

Prije 17 godina Lazio, a sada Roma? 

Zato, iako se treba dogoditi doslovce čudo pa da Juve ne stigne do 33. Scudetta, Mandžukić i ostatak momčadi moraju završiti posao protiv neugodnog Crotonea ako ne žele prići korak spomenutom scenariju i dovesti u pitanje san, a to je povijesna trostruka kruna na kraju sezone. 

Jer, s druge strane ponovno im prijeti rimski klub. Samo to ovog puta nije Lazio, već Roma.

 

 

Pročitajte više