Juventus, Fiorentina i Lazio u drugoj ligi, "Staroj dami" oduzete dvije titule prvaka

TALIJANSKI nogometni klubovi Juventus, Fiorentina i Lazio su zbog skandala s namještanjem utakmica izbačeni u drugu ligu, Serie B.

Juventusu su ujedno oduzeta posljednja dva osvojena naslova prvaka Italije.

Takvu je odluku u petak navečer donio talijanski sportski sud. AC Milan tako je izbjegao ispadanje u drugu ligu, ali je kažnjen sa 15 negativnih bodova, te se neće moći natjecati u Ligi prvaka.

Adriano Galliani, potpredsjednik Milana, kažnjen je jednogodišnjom zabranom obavljanja bilo kakve funkcije u sportu.

Juventus je kažnjen retrogradno zadnjim mjestom u sezoni 2004/2005 i kao posljedica toga mu se oduzima titula prvaka za tu sezonu. Samim time mu se ne priznaje ni osvojena titula prvaka u prošloj sezoni.

Nadalje, Juventus će sezonu u Serie B započeti s minusom od 30 bodova. Luciano je kažnjen s pet godina zabrane djelovanja u sportu, kao i Antonio Giraldo.

Fiorentina je kažnjena posljednjim mjestom u prošloj sezoni, što za posljedicu ima ispadanje kluba u drugu ligu. Također, sezonu će u Serie B započeti s 12 negativnih bodova. Andrea Della Valle, predsjednik kluba, kažnjen je zabranom vršenja svake funkcije u sportu na četiri godine. Diego Della Valle, počasni predsjednik kluba, također je kažnjen s četiri godine zabrane rada.

Lazio je također izbačen u Serie B i oduzeto mu je sedam bodova, a predsjednik Claudio Lotito sljedeće tri godine ne smije obavljati nikakvu dužnost u sportu.

Niti jedan od kažnjenih klubova neće moći ove sezone igrati u europskim kupovima, zaključio je u petak navečer sportski sud o skandalu u talijanskom nogometu gdje su suci pomagali nekim klubovima koji su s njima bili u dosluhu.

Na tu odluku klubovi i 25 pojedinaca, klupskih dužnosnika i sudaca, imaju pravo žalbe na drugostupanjski sportski sud, ali je izvanredni komesar Talijanskog nogometnog saveza Guido Rossi kazao kako će klubovi koji se žale biti automatski izbačeni iz prvenstva. Svi dužnosnici i suci upleteni u skandal suspendirani su na određeno vrijeme, do pet godina, iz svih sportskih djelatnosti.

Pet članova sudskog vijeća tjedan dana su vijećali, a politika se podijelila između onih koji su tražili amnestiju za klubove na valu pobjede talijanske reprezentacije na svjetskom nogometnom prvenstvu u Njemačkoj i onih koji su naglašavali kako odgovorni moraju biti kažnjeni.

Premijer Unije lijevog centra Romano Prodi je danas nekoliko sati prije donošenja presude kazao kako ne bi smjelo biti amnestije, dok je bivši premijer Silvio Berlusconi, koji je i predsjednik i vlasnik Milana zatražio da se ovo prvenstvo započne igrati bez kazni i da suci u miru razmotre sva pitanja.

Italija mora do 25. srpnja kazati Uefi imena klubova koji će sudjelovati u europskim kupovima. Ako će se neki klub žaliti onda i na drugostupanjskom sudu odluka mora biti donesena do tog datuma.

Pročitajte više