NOGOMET I DRUŠTVO

Kako bi izgledalo da gejevi igraju za Hrvatsku? "Sreća, nogomet igraju normalni"

Foto: Screenshot YouTube, Guliver Image/Getty Images, Eva

"NOGOMET od homoseksualaca stvara tabu i gura ih daleko od sebe. To je veliki poraz našeg društva i mi u nogometu dužni smo to mijenjati", aktualizirao je temu o homofobiji u nogometu Šveđanin Albin Ekdal, dugogodišnji reprezentativac i veznjak Sampdorije u intervjuu za švedski list Sportabladet. 

Rekao je da u profesionalnoj karijeri još nikad nije bio na terenu s igračem koji se deklarirao kao gay i da to govori sve. 

"To je dokaz da žele prešutjeti nešto prirodno kao ljubav.  Vrijeme je da pozovemo homoseksualce u nogomet", poručio je Šveđanin i poželio im dobrodošlicu. U profesionalnom nogometu rijetki su igrači koji su se izjasnili kao homoseksualci, pojedini su to napravili na kraju karijere ili u mirovini. Lobiji koji se bore za prava seksualnih manjina sve su jači, a profesionalni nogometaši sve slobodniji kad govore o ovoj temi. Još prije deset godina napadač Bayerna Mario Gomez je pozvao homoseksualce u nogometu da progovore, a nogometne čelnike da razmisle kako će ih tretirati. Ništa značajno se nije promijenilo posljednjeg desetljeća i podrška manjinama svodi se na individualne izlete u medijima. 

Kakva je situacija u Hrvatskoj i kako bi izgledalo da jedan hrvatski igrač pozove homoseksualce u reprezentaciju? Kako bi reagirao HNS i gazde po našim klubovima? 

U posljednjih 20-ak godina hrvatska nogometna elita šokirala je homofobnim izjavama. Zbog svojih uvjerenja potezali su po sudovima i plaćali teške kazne Uefa-i i FIFA-i, ali branili su obiteljske vrijednosti u hrvatskom nogometu. Stjepan Spajić ikona Hrvatskog dragovoljca, davnih dana predložio je da će gejevima napraviti posebnu državu i preseliti ih tamo, njegove izjave viralne su i danas, a mnogi na njih odvaljuju od smijeha.

Ovo su rezultati ankete koju smo jučer postavili na naše stranice. Pitali smo vas slažete li se s igračem Švedske da homoseksualce treba pozvati u nogomet.

Otto Barić 2004. godine: Mogu ih našnjofati na deset metara 

''Homoseksualizam nije dobar. Homoseksualcima, a ja ih mogu našnjofati na deset metara, nema mjesta u mojoj reprezentaciji. Otkrio bih ih za deset minuta po načinu govora i ponašanju. Neka u svojoj kući rade kaj hoće, ali ja svojeg unuka sigurno neću poslati na balet ako znam da je voditelj homoseksualac'', 2004., dok je bio hrvatski izbornik, rekao je Otto Barić. Već sljedeći dan engleski mediji su ga razapeli, a UEFA ga je kaznila s tri tisuće švicarskih franaka (1825 eura).

Vlatko Marković 2011. godine zabranio gejevima da igraju za Hrvatsku 

Pokojni presidente Vlatko Marković prije osam godina objašnjavao je kako je hrvatski nogomet med i mlijeko. U njemu nema nikih problema, osim tih gejeva. Tako je Marković, na papiru prvi čovjek HNS-a, odmah raščistio stvar i zabranio homoseksualcima da nastupaju za Hrvatsku..

''Dok sam ja predsjednik, u reprezentaciji neće igrati homoseksualac'', rekao je Marković u intervjuu Večernji list, a na pitanje je li susreo takvoga igrača u karijeri, rekao je:

''Ne, na svu sreću, nogomet igraju samo zdravi ljudi.''

Reagirao je Centar za LGBT i prijavio Markovića koji se nakon pravne borne morao ispričati homoseksualcima te je dobio zabranu za svako slično daljnje istupanje kojim javno diskriminira homoseksualne osobe.

Zdravko Mamić 2011. godine: Ni u mojoj reprezentaciji ne bi igrali 

Uz Markovića je odmah stao Zdravko Mamić, mastermind njegovog programa na posljednjim izbornika za predsjednika Saveza koje je presidente doživio.

''Ne vidim ništa sporno u Markovićevim riječima. U mojoj reprezentaciji gejevi također ne bi igrali. Ne vidim čovjeka gej orijentacije kako ide glavom na kopačku, ali ga vidim kao baletana, tekstopisca, novinara... Inače, često sam bio meta požude gej ljudi'', rekao je Mamić.

Šest godina ranije u emisiji kod Roberta Knjaza Mamić je ipak pokazao zavidno baletno umijeće. Mamiću se sudilo zbog homofobije, ali je tijekom postupka oslobođen optužbi za diskriminaciju.

Mamićev HNS u borbi protiv diskriminacije homoseksualaca najdalje je došao kada je tražio sankcije zbog homofobnih povika navijača "HNS, pederi", koje su uobičajen folklor na utakmicama HNL-a i reprezentacije. 

Engleski mediji prenijeli su nedugo nakon Markovićeve afere izjave Ivana Rakitića, koji je navodno izjavio da nema ništa protiv homoseksualaca, da poštuje sve ljude, ali takve osobe ne želi u svojoj svlačionici. Rakitiću je nakon transfera u Barcelonu odmah postavljeno pitanje o spornim izjavama, a hrvatski reprezentativac je kazao kako je krivo shvaćen.

"Krivo je prevedeno, otvoren sam za dijeljenje svlačionice sa svakom osobom koja je dobra", kazao je Rakitić, a njegovu reakciju prenio je tom prilikom i portal HNS-a. 

Brekalo zbog "izrazito kršćanskog, katoličkog odgoja" odbio nositi traku u duginim bojama i sablaznio Njemačku

Prošlog ljeta Josip Brekalo, mlada zvijezda Hrvatske i Bundeslige, u Njemačkoj je izazvao skandal izjavom da nikada ne bi nosio kapetansku traku u duginim bojama i tako pružio podršku toleranciji prema homoseksualcima, jer je to u suprotnosti s njegovim "izrazito kršćanskim, katoličkim odgojem".

Brekalo je tim riječima komentirao akciju lige da podrži homoseksualce kapetanskim trakama i korner zastavicama u duginim bojama. Brekalo se također pravdao da je krivo shvaćen, osim u dijelu da je obitelj na prvom mjestu. 

Statistika kaže da je čak deset posto nogometaša homoseksualno, no Hrvate je u to teško uvjeriti.

Ćiro Blažević: Laž je da postoje gejevi u nogometu 

''Tvrdnje o homoseksualcima u nogometu su laži, to sam dokazao svojim dugogodišnjim trenerskim radom. Nemoguće je da se sportom, a pogotovo nogometom, bavi mladić koji ima tu vrstu poriva. Njemu nedostaju hormoni koji bi mu omogućili da egzistira u tom sportu'', rekao je Ćiro Blažević prije desetak godina. 

Legendarni napadač HNL-a Igor Cvitanović na izjavu Marija Gomeza o podršci gejevima u nogometu referirao se riječima da bi mu u svlačionici bili jako neugodno s takvom osobom.

''Iskreno, nikada se nisam susreo s igračem homoseksualcem pa to teško mogu komentirati. Konzervativno sam odgojen, ne vjerujem da u sportu u Hrvatskoj, pogotovo u nogometu, postoji homoseksualac. A priori sam protiv homoseksualaca. Bilo bi mi nelagodno da mi je u svlačionici takav suigrač.", kazao je Cvitanović svojevremeno za Jutarnji list. 

Igor Štimac 2010. godine stao u obranu gejeva 

Igor Štimac, Aljoša Asanović i Zvonimir Soldo među prvima su stali u obranu prava homoseksualaca i izjavili da im ne bi smetalo igrati s njima.

''Živimo u demokratskom društvu koje ne dopušta diskriminaciju bilo koje vrste, pa ne vidim zbog čega bi gej populacija trebala biti iznimka. U igračkoj se karijeri nisam susreo s gej nogometašima, ali ne sumnjam da ih ima i ne vidim zbog čega bi to trebali tajiti'', kazao je Štimac.

''Mislim da nije potrebno praviti razlike među nogometašima po njihovim sklonostima. Da sam igrao s homoseksualcem, ne bih se obazirao na to", rekao je Aljoša Asanović, dok se Silvio Marić našalio:

''Nikada nisam susreo igrača homoseksualca. No da znam da je netko od suigrača homoseksualac, vjerojatno bih se s njime zafrkavao na tu temu, prebacio bih sve na šalu. Ako ne bi imao ambicija prema meni, vjerojatno bih to dobro prihvatio, ali bi mi smetalo kad bi se palio na mene."

Zvonimir Boban tijekom cijele karijere bori se s glasinama da je homoseksualac, a nedavno je legendarni kapetan o tome kazao:

"Hulje mi viču da sam lopov, pederi da sam homoseksualac"

Pročitajte više