Kako će igrati Rijeka i Dinamo? Ovo su sastavi za veliki derbi

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

RIJEKA i Dinamo u nedjelju u 19:30 na Rujevici igraju veliki derbi 33. kola SuperSport HNL-a. U utakmicu koja bi mogla biti ključna u borbi za naslov Dinamo ulazi s bodom više od Rijeke, s kojom ima bolji međusobni omjer bez obzira na ishod nedjeljnog derbija.

Rijeka je doživjela težak udarac prošlog vikenda kad je na Kranjčevićevoj izgubila do Lokomotive 3:1. Momčadi Željka Sopića to je bio prvi poraz nakon devet uzastopnih pobjeda, ali puno važnije od toga je da je prvi put ove sezone dopustila da je Dinamo na kraju jednog kola vodeća momčad prvenstva. Jakirovićeva ekipa u zadnje vrijeme igra sjajno iako promašuje jako puno šansi. No Dinamo je dobio devet utakmica zaredom i na Rujevicu dolazi prepun samopouzdanja.

Sopić: Pobijedit ćemo ih

Iako ga je Lokomotiva razmontirala prošle nedjelje, Sopić nema previše razloga nešto mijenjati u svojoj momčadi. Očekuje se da će protiv Dinama izvesti najjače što ima, a to je ista postava koja je igrala protiv Lokomotive i u zadnjem derbiju protiv Hajduka.

"Prvo: dobro smo se pripremili. Drugo: igramo na Rujevici. Treće: pobijedit ćemo ih. Nikad dosad ga nisam pobijedio. Ali to je kao da pitate trenera Pise zašto nikad nije pobijedio Inter. Dolazio sam na Maksimir s Goricom, dvaput im uzeo bod. Dinamo je naš najbolji klub. Nisam ni Hajduk nijednom dobio dok nisam došao u Rijeku. Pa sam ih onda dobio triput zaredom. Ok, nisam dobio ni Dinamo. Do nedjelje.

Ista je bila priprema kao što bi bila da smo pobijedili Lokomotivu. Doveli smo se u situaciju da četiri kola prije kraja sami odlučujemo o sebi, u ovu situaciju da se borimo za prvaka. Odite 400 km južnije pa pitajte… Mislim da bi 80 posto ljudi u Splitu dalo 10 godina života da mogu biti u našoj poziciji", rekao je trener Rijeke.

Mogao bi eventualno promijeniti špicu, ali jedna loša utakmica neće uzrokovati velike promjene u formaciji Rijeke. Uostalom, ovo je manje-više momčad koja je dobila sve utakmice ove sezone i dovela Rijeku u poziciju da se bori za naslov prvaka.

S druge strane, Dinamo je prelaskom na sustav s dva napadača i trojicom u zadnjoj liniji postao puno opasniji u napadu i čvršći u obrani. U zadnjih osam utakmica primio je samo dva gola, a do izražaja u zadnje vrijeme dolazi i Dinamov šampionski gard.

"Rijeka je kod kuće goropadna, svjesni smo toga, ali naš cilj isključivo su tri boda, ali ako bude bod, naravno da ćemo biti zadovoljni. Imamo plan A i plan B, vidjet ćemo na dan utakmice za što ćemo se odlučiti. Dobra vijest je da su svi igrači na raspolaganju", rekao je Jakirović.

Dinamov "plan A"

Njegov plan A i dalje je sustav 3-5-2, koji se pokazao jako dobrim. Na bokovima je u toj formaciji Jakirović najviše koristio Gabriela Vidovića na lijevoj te Darija Špikića na desnoj strani. Ovaj put će desnog beka najvjerojatnije igrati Ronael Pierre-Gabriel, koji se potpuno oporavio od ozljede i spreman je za utakmicu.

Francuz se u četiri utakmice prije ozljede pokazao kao sjajno rješenje na oba boka, a protiv Rijeke bi mogao biti iznimno koristan s obzirom na to da će po njegovoj strani operirati Marko Pjaca. Pierre-Gabriel vrlo je brz i defenzivno stabilan igrač koji bi mogao zaustaviti Pjacu, a istovremeno je jako opasan u tranzicijskoj igri i napadačkim akcijama.

Iako je minutaža Arijana Ademija zbog bonusa kineskom Beijing Guoanu pažljivo planirana, on neće biti u početnoj postavi na Rujevici. Jakirović je odlučio da neće dirati veznu liniju u kojoj Josip Mišić igra iza Martina Baturine i Petra Sučića, pa će tako biti i ovaj put. Lijevo krilo bit će Gabriel Vidović, a špice Bruno Petković i Sandro Kulenović.

Plan B je povratak na igru s četvoricom u obrani (4-4-2) iako za takav potez Jakirović nema previše razloga s obzirom na to da novi sustav funkcionira jako dobro. No odluči li se Dinamov trener za takvu postavu, desno bi ponovno bio Pierre-Gabriel, a iz momčadi bi ispao Petar Sučić. Na lijevog beka upao bi Mauro Perković, Vidović bi ostao na lijevom krilu, a na desno bi ušao Dario Špikić ili Takuro Kaneko.

Dinamov "plan B"

Može se očekivati da će Dinamo ipak zaigrati u formaciji 3-5-2, a Jakirovićevo tajno oružje mogao bi biti Takuya Ogiwara. Japanac je imao jako puno pehova s ozljedama, ali sad je potpuno spreman i svi u Dinamu su jako zadovoljni onim što pokazuje na treninzima.

Prednost ispred njega ima Gabriel Vidović, koji se preporodio na boku, ali Ogiwara je obrambeno sigurno bolji od Vidovića jer mu je to prirodna pozicija. Ipak, Jakirović vjerojatno neće dirati Vidovića, koji je zabio neke važne golove, ali Japanac bi mogao dobiti priliku s klupe.

Pročitajte više