Kako je Barnettov doping skandal promijenio borilačku kartu svijeta

I DALJE se ne stišavaju reakcije nakon pozitivnog doping nalaza Josha Barnetta i otkazivanja dugo iščekivanog borilačkog spektakla Triology. Kao što se moglo i očekivati javili su se gotovo svi akteri...od promotora, čelnika organizacije, boraca koji su izgubili svoje "gaže", pa sve do predsjednika UFC-a Dane Whitea koji je spremno dočekao svoju priliku da doda još malo soli na ranu ljutoj konkurenciji koja, kako se sada čini, više neće to biti. Znakovito je najavio veliku press konfereniciju za 31. srpanj na kojoj će najaviti neke "lude stvari". Mnogi nagađaju da je to i konačni kraj bilo kakve ozbiljne konkurencije UFC-u, ako je ona do sada i postojala...

Prvi isprika stigla je iz vrha M-1 Globala, promotorske kuće koja posjeduje prava na ruskog borca, a koja je ujedno i partner kod organizacije Affliction turnira. Prema njihovim riječima gotovo 35 ljudi koju su zajedno s Emelianenkom trebali stići u Anaheim, informaciju o otkazivanju turnira saznali su tek na moskovskom aerodromu. Svi su duboko razočarani, a fanovima su obećali da će učiniti sve kako bi Fedor što prije ušao u ring.

Affliction dogovorio suradnju s najljućim rivalom

Oglasio se i Affliction, proizvođač odjeće koji je vlasnik najvećeg udjela u borilačkoj organizaciji koja je do sada nosila njihovo ime. Čini se da će je Barnettov doping skandal uistinu bio posljednji čavao u lijesu te MMA organizacije. U petak su objavili izjavu u kojoj najavljuju suradnju s dosadašnjim najvećim rivalom UFC-om.

"UFC je savršen poligon za promoviranje naše marke. Došli so do dogovora sa čelnicima te borilačke organizacije i mislimo da je to najbolje za ovaj sport, a da će UFC i dalje  svijetu isporučivati borbe najvišeg nivoa."

Predsjednik UFC-a Dana White nije htio potpuno potvrditi svoju veliku pobjedu, nego je najavio "mnogo ludih stvari koje će se dogoditi u sljedećih nekoliko dana".

"Affliction radi odličnu odjeću. Svi smo mi u borilačkom sportu. To je ono što radimo. U sljedećih nekoliko tjedana dogodit će se lude stvari, a ja ću iznijeti dosta prljavog veša", rekao je kontroverzni direktor najavivši veliku press konferenciju za 31. srpnja.

White najavio dolazak Fedora: Odmah bi se borio za titulu

Mnogi se pitaju je li među tim "ludim događajima" i prelazak najboljeg borca današnjice Fedora Emelianenka...White se opet osvrnuo na njegov "slučaj" rekavši kako će se Rus u slučaju prelaska u UFC odmah boriti za teškaški pojas.

"Moj je posao omogućiti publici najbolje borce. Već se neko vrijeme trudim dovesti Fedora u UFC. Želim to, jer vi to želite. Vjerujte mi, zaista trudim se i pokušavam svim silama", rekao je White i dodao:

"Odmah bi se borio za titulu. Mislim da on ne treba uvodnu borbu ili nešto slično. Može se polemizirati gdje je njemu mjesto među svjetskim teškašima, no on ima golemo iskustvo. Oduvijek je na vrhu. Naravno, ne smije se ništa oduzeti niti Brocku. To će biti vrlo zanimljiva borba, ali prvo moramo dogovoriti suradnju s Fedorom. Ako Randy Couture može sklopiti s njim dogovor, ja mu dajem odriješene ruke. Prijatelju, baci se na posao."

Rothwell: Barnett bi trebao platiti!

U cijeloj priči najtanji kraj izvukli su svi oni borci koji su trebali sudjelovati na Afflictionovoj "Trilogiji". Ugovori im ne osiguravaju nikakvu naknadu u slučaju otkazivanja turnira, pa su im propali mjeseci napornih treninga i tisuće dolara potrošenih za trenere i sparing partnere.

Neki od njih vijest o otkazivanju eventa primili su s razočarenjem, a neki su potpuno izgublili živce. Najeksplicitniji je bio veteran Ben Rothwell koji nije štedio Josha Barnetta.

"Mislim da bi Josh trebao svim borcima isplatiti njihove ugovorne obveze", rekao je Rothwell.

Menadžerski krugovi izještavaju da većina promotorskih kuća pokušava svoje borce ugurati na nadolazeće turnire. Prvi na redu je onaj Strikeforceov, 15. kolovoza u San Joseu, a sljedeći dva tjedna kasnije pod organizacijom M-1 globala u Los Angelesu. Špekulira se da bi baš Rothwell ili Gilbert Yvel, koji je također bio na Afflictionovoj karti, mogli zamijeniti ozlijeđenog Alistaira Overeema koji je protiv Brazilca Werduma trebao braniti svoj teškaški Strikeforce pojas.

Pročitajte više