PAOLO DI CANIO

Kako je fašist odbio Sir Alex Fergusona: "U tom trenutku okrenuo mi se želudac"

Foto: Getty Images

LAZIO, Ternana, Juventus, Napoli, Milan, Celtic, Sheffield Wednesday, West Ham United, Charlton, Lazio i Cisco Roma...

Pogađate, riječ je o kontroverznom talijanskom ofenzivcu i deklariranom fašistu Paolu Di Caniju koji je svoj najbolji nogomet igrao u West Hamu od 1999. do 2003.

Kao vođa momčadi zapao je za oko legendarnom Sir Alex Fergusonu koji ga je htio dovesti u moćni Manchester United, no tu je ponudu odlučio odbiti što ga čini jednim od rijetkih nogometaša koji su to učinili slavnom Unitedovom menadžeru.

"Prvo sam mislio da je šala, da je to moj prijatelj iz Italije", prisjetio se Di Canio Fergusonovog telefonskog poziva.

"Želudac mi se malo okrenuo, pomislite da ste podcijenili sebe. Manchester United me zvao, pokušali su me nagovoriti da dođem, željeli su me. Za nekoliko minuta počeo sam se osjećati velikim i jakim. Međutim, bilo mi je čudno kada sam Sir Alexu rekao ne. Rekao sam mu: 'Hvala, 1000 puta hvala, ali ne mogu. West Ham je obitelj koja mi je dala toplinu u najgorem trenutku života. Kapetan sam, ne mogu.'"

Škot je imao odgovor i na to:

"Paolo, poštujem to. Volim ljude koji razmišljaju na ovaj način. Ti si čovjek za kojeg sam mislio da je takav kakav si sada ispao."

United je u to doba bio velesila, osvajač Premiershipa, FA Kupa i Lige prvaka. Di Canio, kaže, ne žali zbog svega.

"Na kraju sam ostao u West Hamu i ne žalim zbog toga, čak i ako je United postao najbolji. Osvojili su Ligu prvaka, prvenstvo... Nikad ne bih to sve njihovo mijenjao za četiri i pol godine nošenja dresa West Hama."

Di Canio je, osim po nogometnom umijeću, bio poznat po svojim fašističkim stavovima. Na desnom bicepsu ima tetovažu "Dux" kojom veliča fašističkog vođu Benita Mussolinija, a često je navijačima Lazija salutirao fašističkim pozdravom zbog čega je platio brojne kazne.

VIDEO: West Hamove legende

 

Pročitajte više