FORMULA 1

Kako je Grosjean preživio 27 sekundi pakla

Foto: Reuters

ROMAIN GROSJEAN zamalo je smrtno stradao u nesreći koja se dogodila na startu utrke u Bahreinu kada se u Haasovom bolidu zabio u ogradu.

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ GROSJEANOVU NESREĆU

Bolid se odmah zapalio i proletio kroz ogradu, Grosjean je brzo, bez većih ozljeda, uspio bez jedne tenisice izaći iz bolida u plamenu. 

Odmah je helikopterom prebačen u bolnicu. Iz njegove momčadi su objavili da je zaradio manje opekline po rukama i zglobovima.

"Grosjean je dobro. Ima lakše opekline na rukama i zglobovima. Sada je na pregledima, svjestan je svega. Čini se da je dobro, a spasilačka ekipa je brzo reagirala. Redari i FIA su obavili sjajan posao. Bilo je strašno. Imali smo sreću u nesreći i mislim da se izvukao", izjavio je Guenther Steiner, direktor Haasa.

Javio se iz bolnice

Nakon nekog vremena iz bolnice se javio i sam Grosjean koji se nasmijan obratio svojim navijačima videom objavljenim na društvenim mrežama. 

"Pozdrav svima, samo vam želim reći da sam dobro. Zapravo, skoro sam dobro. Hvala vam na porukama i posebno hvala osoblju na stazi i u bolnici. Nadam se da ću vam uskoro moći pisati poruke prstima te vas tako obavijestiti što se događa", rekao je Grosjean. 

27 sekundi pakla

Španjolska Marca danas je objavila tekst u kojem rekonstruira Grosjaneovu nesreću pod naslovom "27 sekundi pakla".

"Među vozačima se vidio strah, ali bilo je jasno da on vlada i kod onih koji su utrku gledali kod kuće. Nitko dosad nije iskusio pakao kojem smo jučer svjedočili. Haasov bolid se prepolovio, a to je uzrokovalo da se izliju litre goriva iz spremnika", piše Marca na početku svog teksta pa dodaje:

"Vječno će se pamtiti prizor zapaljene sjene koja u prijenosu uživo uz vriskove izlazi iz plamene kugle bez cipele, s rastopljenim vizirom i rukama u plamenu."

Sigurnosne mjere pokazale su se učinkovitima

Ipak, sve drugo je funkcioniralo sjajno. Grosjean je navikao na to da mora bolid napustiti deset sekundi nakon sudara i odmah je počeo otkopčavati pojas kojim je vezan u sjedalu bez obzira na to što je upravo proživio neviđen šok.

Nije uspio napustiti plamenu buktinju u deset sekundi, ali je ostao dovoljno priseban da to učini nakon 27 sekundi i spasi se od težih posljedica.

Njegovo odijelo može izdržati temperaturu od 800 stupnjeva Celzijusa najmanje 11 sekundi, a pokazalo se da može i dulje jer je bilo potrebno 15 sekundi da netko dođe do bolida s aparatom za gašenje, a Grosjean je svejedno spašen.

Junak iz sjene

To se dogodilo zahvaljujući hrabrosti liječnika Iana Robertsa koji je uzeo aparat za gašenje od povjerenika Alana van der Merwea i požurio ugasiti bolid ne razmišljajući o tome da bi mogao eksplodirati i obojici oduzeti život. 

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ KAKO SU MERWE I ROBERTS SPAŠAVALI GROSJEANA

"Stigli smo pred prizor kakav nikad ranije nismo vidjeli, ono što se dogodilo nije nešto za što smo trenirali. Auto je bio prepolovljen, nismo ni vidjeli obje polovice od količine plamena. Sreća da je povjerenik imao aparat za gašenje pa smo njime ugasili dio vatre i pomogli Romainu da izađe iz bolida", rekao je Roberts pa dodao:

"Rekao sam mu da sjedne kad smo ga izvukli, bio je u šoku. Vizir mu je bio rastopljen, ali on nije stigao u pluća udahnuti puno toksičnog dima pa je prošao bolje od očekivanog. Na kraju je ozbiljno ozlijedio samo ruke i nogu, to je pravo čudo."

Merwe i Roberts spašavaju Grosjeana iz plamene buktinje

Pročitajte više