Premiership

Kako je kapetan s raspadnutim kopačkama postao hit Premiershipa?

Foto: EPA

JACK GREALISH je prošle sezone nakon sedam odigranih kola Premiershipa imao dvije asistencije i nijedan postignut gol, a njegova Aston Villa bila je 18. na tabeli i imala je samo pet bodova.

Nakon samo tri odigrane utakmice u ovoj sezoni Grealish ima tri gola i dvije asistencije, a njegova momčad je druga na tabeli s maksimalne tri pobjede, odnosno devet osvojenih bodova.

Bio na meti Manchester Uniteda, ali ostao u Villi

Usput, Grealish je u rujnu debitirao za Englesku nakon što je ušao s klupe u gostujućem remiju protiv Danske (0:0) u Ligi nacija, a onda je ovog četvrtka prvi put bio u startnoj postavi Engleske u domaćoj pobjedi nad Walesom u prijateljskoj utakmici u kojoj je zabilježio i asistenciju.

Zaista je ogromna razlika ove u odnosu na prošlu sezonu iz perspektive Jacka Grealisha. Istini za volju, nije veliko iznenađenje to što on igra sjajno, jer poznato je da se radi o igraču koji svojom kvalitetom nadilazi klub u kojem igra, ali ovakav skok je sigurno neočekivan.

Grealish je odavno interesantan javnosti jer se radilo o vrlo zanimljivom igraču. O tome svjedoči podatak da je igrao za omladinske selekcije Irske da bi kasnije zaigrao za mladu reprezentaciju Engleske.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Njegov debi u Engleskoj mogao se dogoditi i ranije, a ne u njegovoj 25. godini, jer Grealish je i prošle sezone skrenuo pažnju na sebe. Povezivao se i s prelaskom u Manchester United, ali do transfera nije došlo pa je Grealish potpisao novi ugovor s Villom.

Razbio je Liverpool, Southgate ga hvali bez imalo ustručavanja

Koliko je cijenjen u Engleskoj, najbolje govore riječi izbornika Engleske Garetha Southgatea koji ga je bez imalo ustručavanja pohvalio nakon pobjede nad Walesom.

"On je vjerojatno drugačiji igrač od svih koje imamo. Sancho i Sterling imaju sposobnost da driblaju protivnike, ali on to čini na drugačiji način", rekao je Southgate.

Sve ovo ukazuje na to da bi Grealish mogao naći svoje mjesto u engleskoj reprezentaciji na Euru narednog ljeta. Važnije od toga, mogao bi se izboriti i za početnu postavu.

On u ovoj sezoni Premiershipa bilježi 1,67 uspješnih driblinga po utakmici i čak 3,67 ključnih dodavanja po utakmici. U prosjeku skupi 65 dodira s loptom, a njegova točnost dodavanja iznosi 83 posto. 

Od igrača s minimalno dva nastupa u Premiershipu ove sezone, on je s ocjenom 8,47 najbolji igrač lige, prema Sofascoreu.

Najviše je oduševio u razbijanju Liverpoola rezultatom 7:2 što i sada djeluje nestvarno. Nevjerojatni Grealish u tom susretu postigao je dva gola i podijelio tri asistencije.

Klub je uveo u ligu igrajući u raspadnutim kopačkama

O Grealishu se sada mnogo priča, a trenutak kada je također bio jedna od glavnih tema na Otoku dogodio se u svibnju 2019. godine kada je uveo Aston Villu u Premiership.

On je prilikom ulaska Aston Ville Premiership nosio poderane i raspadnute kopačke. Nije ih obukao iz neke oklade ili šale, to su bile njegove sretne kopačke koje je nosio još od 2. ožujka 2019. godine. 

Punih 14 utakmica miljenik Villinih navijača nije ih skidao. U skoro četiri mjeseca Jack je 12 puta pobijedio, dvaput remizirao i jednom izgubio.

"Vratio sam se nakon ozljede i one su tada bile nove. Zabio sam onda nekoliko golova i imao par asistencija pa sam pomislio da su to moje sretne kopačke. Morao sam ih zadržati", objasnio je svoje praznovjerje nakon pobjede nad Derby Countyjem u finalu doigravanja Championshipa.

Priča o poderanim kopačkama s ove točke gledišta izgleda još interesantnije. Igrač je koji je s takvim kopačkama prošle sezone pomogao Villi da u posljednji čas izbori ostanak u Premiershipu, a onda je ove sezone uništio Liverpool i oduševio svojom igrom u reprezentaciji Engleske. Grealish živi najbolje dane karijere i nagovještava obećavajuću budućnost.

Pročitajte više