Kako je moguće da su Pistonsi ovako loši? Evo što stoji iza povijesnog niza poraza

Foto: Profimedia

KAD SU na prijelazu iz osamdesetih u devedesete godine prošlog stoljeća Detroit Pistonsi osvojili dva naslova prvaka, zbog grubosti, prgavosti, prljavosti i beskompromisnosti, zauvijek su ostali zapamćeni kao Bad Boys. Njihova druga šampionska momčad (2003./04.) gajila je nešto civiliziraniji, ali sličan pristup košarci i pobjedama.

Dvadeset sezona nakon tog posljednjeg naslova Pistonsi ponovno zaslužuju nadimak Bad Boys, ali iz potpuno drugog razloga. Oni su zaista doslovno najlošija momčad svih vremena, koja je nakon produžetka izgubila u Bostonu 128:122, doživjela 28. uzastopni poraz i izjednačila najgori niz u povijesti NBA lige. 

Čak je izgledalo da bi niz mogli prekinuti na najneočekivanijem mogućem mjestu, na gostovanju kod najbolje momčadi lige, koja ih je preopušteno shvatila i upala u minus od 21 poena. U prve dvije četvrtine Pistonsi su zabili čak 66 poena, a onda u trećoj samo 16 i prokockali čitavu prednost te konačno pali u ludo neizvjesnoj završnici, najbližoj otkako je niz počeo prije dva mjeseca.

Već su ranije ovog tjedna od Cleveland Cavaliersa iz 2010./11. samostalno preuzeli rekord s najviše uzastopno izgubljenih utakmica u jednoj sezoni, a sad su izjednačili i apsolutni rekord Philadelphia 76ersa, koji su na dvije sezone (2014./15. i 2015./16) u ponešto promijenjenom sastavu razvukli 28 poraza u nizu.

Ovo nije posljedica tankiranja

Iako u NBA ligi loše momčadi često tankiraju sezonu zbog što boljeg izbora na draftu, ovi Pistonsi nisu planski ovako loši. Zapravo, prošle su sezone odbili razmijeniti Bojana Bogdanovića jer su mu planirali na ljeto pridodati još nekoliko iskusnijih igrača i s mladom, talentiranom jezgrom jurnuti u borbu za doigravanje.

Svoju ambiciju podcrtali su i angažmanom uglednog Montyja Williamsa, kojem su dali jedan od najvećih trenerskih ugovora u povijesti da posloži njihovu mladu momčad i povede je u blistavu sutrašnjicu. 

U sastavu imaju cijeli niz igrača izabranih visoko na draftovima posljednjih godina, na čelu s prvim pickom 2021. Cadeom Cunninghamom, 198 cm visokim playmakerom kojeg su označili kao vođu i igrača oko kojeg će se sve vrtjeti. 

Uz hitrog Jadena Iveyja, atletičnog defenzivnog centra Jalena Durena, snažnog i borbenog Isaiju Stewarta te ovogodišnjeg rookieja Ausara Thompsona, predodređenog da bude obrambeni stroj, imaju više nego dovoljno talenta. Možda ne za play-off, ali svakako za više od dvije pobjede iz 31 utakmice i 28 poraza zaredom.

Kako je onda moguće da su Pistonsi baš ovako loši?

Jedina momčad u NBA povijesti koja je u punoj sezoni od 82 utakmice ostvarila manje od 10 pobjeda su Philadelphia 76ersi iz sezone 1972./73., kad su završili s omjerom 9-73. Tri su momčadi imale manje pobjeda u lockoutom skraćenim sezonama, a Charlotte Bobcatsi su 2010./11. ostali na 7-59 i imali najgori postotak pobjeda u povijesti (10.6%). Pistonsi su trenutačno na 6.5%, postotku koji bi ih na kraju sezone doveo do sramotnog omjera 5-77.

Od ovih 28 uzastopnih poraza, Pistonsi su samo dva doživjeli razlikom manjom od pet poena, ali čak 14 manjom od deset. U 13 utakmica došli su do "clutch" završnice, bili unutar pet poena tijekom posljednjih pet minuta, ali niti jednu nisu uspjeli prelomiti na svoju stranu. 

Radi li se o strahu od pobjede? Je li momčad Pistonsa razvila tako brutalno gubitnički mentalitet? Ili se nešto pita i druge momčadi, koje - kako se Detroitov niz produljuje - igraju protiv njih žešće nego protiv drugih ili nego što bi igrali protiv njih da imaju samo 7-8 poraza zaredom? U prvoj trećini sezone, kad u NBA ligi još nema prave rezultatske motivacije, svi protiv Pistonsa igraju s posebnim ponosom jer ne žele da ovaj povijesni niz stane baš protiv njih.

Psihologija je sasvim sigurno velik čimbenik u ovoj noćnoj mori nekoć slavne franšize jer - kako smo već ustanovili - igrači nisu toliko loši. Pravoga krivca za stanje treba potražiti u onima koji su ih okupili i onima koji odlučuju tko će, kada i kako igrati.

Umjesto šutera, doveli trenera

Unatoč obećanjima da će Bogdanoviću priključiti još veterana, doveli su samo njegovu lošiju kopiju Joea Harrisa iz Clevelanda, koji je baš poput Bojana zbog ozljede propustio više od polovice dosadašnjih utakmica. Ali i kad je igrao, 32-godišnji šuter pogađao je samo 29.2% trica i postizao 2.3 poena za 11 minuta na parketu. Mizerno i neučinkovito.

Umjesto pojačanja na parketu, generalni menadžer Troy Weaver fokusirao se na klupu. Dugogodišnji trener Duane Casey promoviran je na uredsku funkciju, a Weaver je za njegova nasljednika odabrao Montyja Williamsa.

Williams je bio zaslužan za preporod Sunsa posljednjih godina, doveo ih je i do finala 2021., ali novi vlasnik kluba Mat Ishbia, koji je odmah po preuzimanju doveo Kevina Duranta, poraz u doigravanju od kasnijih prvaka Denver Nuggetsa ocijenio je neuspjehom i ishitreno otjerao trenera.

EPA-EFE

Razočarani Williams odlučio se na neko vrijeme odmaknuti od košarke, uzeti produljeni godišnji odmor i ne vraćati se na klupu barem do ljeta 2024., ali Weaver je u njemu vidio priliku da sastav talentiranih klinaca, kakav je u Sunsima imao s Devinom Bookerom, Deandreom Aytonom, Mikalom Bridgesom i Camom Johnsonom, uzdigne u ozbiljnu momčad s dugoročno šampionskim aspiracijama.

I tako je, umjesto na ciljane igrače koji će se dobro nadopunjavati s klincima i ispunjavati potrebe momčadi, poput vanjskog šuta, iskrcao ogroman novac za trenera. Sa 78.5 milijuna dolara za šest godina Williams je postao drugi najbolje plaćeni trener svih vremena, odmah nakon Gregga Popovicha, koji u San Antoniju ima 16 milijuna godišnje.

Williams je tako dobio 78.5 milijuna razloga da se predomisli, ali čini se da to baš i nije napravio, nego je uzeo novac i svejedno otišao na godišnji, barem mentalno. Na igri Pistonsa još nema tragova njegova trenerskog potpisa, samo momčad slična prošlosezonskoj, s oporavljenim Cunninghamom, ima višestruko lošije rezultate.

Igrač koji "sve čini boljima" nikog ne čini boljim

Ozljede su također imale ulogu u kalvariji franšize iz automobilskoga grada. Bogdanović je propustio 19, Harris 18, a Duren 15 utakmica. U prethodnom porazu od Brooklyna, 27. u nizu, Pistonsi su prvi put imali idealnu petorku na okupu. Cunningham je briljirao, zabio 37 od svog 41 poena u drugom poluvremenu i prodorom približio Detroit na samo dva poena zaostatka nepunu minutu prije kraja, pa opet nije bilo dovoljno.

Cunningham postiže 23.0 poena, 4.1 skok i 7.0 asistencija ove sezone, ali ima i 3.9 izgubljenih lopti, trice šutira samo 33.1%, a napredne statistike pokazuju da je jedan od najneučinkovitijih igrača lige i najpogubnijih za svoju momčad.

Njega su Pistonsi odredili kao svoju zvijezdu budućnosti, ne toliko zbog igračkih koliko zbog liderskih kvaliteta. Na njega su potrošili prvi pick drafta 2021. jer je bio na glasu kao karakteran tip koji suigrače čini boljima i vezivno je tkivo svlačionice. U svojoj trećoj sezoni, nakon što je većinu druge propustio, ima najbolje brojke karijere, ali ne može se reći da je ikoga učinio boljim.

Nije to toliko njegova krivnja koliko Weaverova jer ga nije okružio pravim šuterima, koji ovoj momčadi bolno nedostaju. U ovoj eri momčadi si na parketu ne mogu priuštiti više od jednog ili maksimalno dva igrača koji nisu opasni iz daljine jer obrane nisu prisiljene ostavljati prostor za prodore. A Cunningham oko sebe često nema niti jednog. Pistonsi su s 33.5% pogođenih trica pretposljednji u ligi, samo ispred Memphisa.

Bolan nedostatak prostora

Bogdanović je nominalno najopasniji šuter od glavnih članova rotacije, trice gađa 39.0% iz 7.5 pokušaja, ali propustio je više od polovice utakmica. Od igrača iz osnovne rotacije preciznije šutiraju samo rookie Marcus Sasser (41.5%, ali iz samo 2.8 pokušaja) te krilni centar Isaiah Stewart (39.8% iz 3.5 pokušaja). Ali potonji je jedna od najvećih žrtava Weaverove vizije i Williamsove provedbe.

Stewart ima jedan od najboljih nadimaka u američkom sportu uopće - Beef Stew kombinacija je simbola mišićavosti i njegova prezimena, a doslovno se prevodi s Goveđi Gulaš. Ali tu snagu i snalažljivost pod koševima ne koristi dovoljno jer je - u nedostatku boljih šutera - primoran igrati dalje od koša.

EPA-EFE

Umjesto da dijeli centarsku minutažu s odličnim defenzivcem Durenom, te minute neobjašnjivo uzimaju Marvin Bagley i James Wiseman, bivši drugi pickovi drafta koje su Pistonsi dovodili da im (bezuspješno) pokušaju oživjeti prerano oronulu karijeru.

Brzi i prodorni Jaden Ivey istaknuo se u prošloj, svojoj rookie sezoni, dok je Cunningham bio ozlijeđen, ali sada puno više mora igrati bez lopte, a nedostatak šutera ne ostavlja mu prostora za penetraciju u reket i napadanje obruča, u čemu je najjači. 

Peti izbor ovosezonskog drafta Ausar Thompson mijenjao je ozlijeđenog Bogdanovića u petorci na početku sezone i pokazao se kao fantastičan, svestran defenzivac koji će kroz karijeru redovito konkurirati za obrambenog igrača godine, ali šut ne može pogoditi ni da mu život ovisi o tome. 

Što slijedi Pistonsima?

Bogdanovićev povratak trebao je pomoći ovoj bolno nebalansiranoj momčadi, ali u momčad se već toliko uvukla apatija da je ni on nije uspio trgnuti, samo donekle rasteretiti Cunninghama u smislu odvlačenja potpunog fokusa obrane na jednog igrača, što u rezultatskom smislu nije donijelo pomak.

Generalni menadžer Weaver vjerojatno će uskoro dobiti otkaz, a njegov nasljednik pokušat će počistiti nered koji je ostavio, trejdovima Bogdanovića, Harrisa i/ili Aleca Burksa dobiti nešto kapitala za budućnost i nadati se da će mlađi igrači unijeti novu energiju u svlačionicu te pomoći momčadi da se dotegli barem do 10 pobjeda i izbjegne još jednu povijesnu sramotu.

Unatoč nemoći (ili nemotiviranosti) Montyja Williamsa, novi GM vjerojatno neće odmah smijeniti i trenera zbog golemog ugovora koji mu je Weaver ljetos dao. Ali, nastavi li Williams nizati ovako stravične rezultate i ne pokazivati napredak, i on bi mogao na toliko željeni godišnji odmor, bogatiji za 78.5 milijuna dolara. Samo, to bi mu moglo biti posljednje što je zaradio od NBA svijeta jer će trenera koji je potpisao ovakav debakl teško više itko ozbiljno doživljavati.

Pročitajte više