NBA

Kako je novinar na steroidima postao sinonim za prijelomnu vijest u NBA ligi

Foto: Instagram

U CIJELOM svijetu vjerojatno nema upućenijeg sportskog novinara kada govorimo o terminu "pouzdani izvori" od Adriana Wojnarowskog.

Popularni Woj je postao pojam u NBA ligi zbog činjenice da je u 95% slučajeva prvi koji javi važnu vijest, najčešće oko transfera igrača. Postao je sinonim za breaking news.

Isto je bilo i sinoć kada je počeo period u kojem igrači bez ugovora mogu pregovarati s NBA franšizama o novima. Prvi je objavio kako će Kyrie Irving i Kevin Durant potpisati za Brooklyn Netse, sat vremena prije nego što je službeno period free agencyja započeo.

Svaki NBA fan tijekom prijelaznog roka ima upaljen njegov Twitter profil jer zna da će prije ili kasnije iskočiti neki "WojBomb", što je postao sinonim za trenutak kada Wojnarowski objavi neku prijelomnu vijest.

Ali kako Woj to radi? Kako najčešće ostaje ispred konkurencije kada je riječ o važnim vijestima? I je li doista uvijek tako točan kao što se čini?

Njegovanje privatnih odnosa za poslovni uspjeh

Naravno, ključ dobivanja važne informacije iz neke NBA franšize je dobar odnos s ključnim ljudima u tom svijetu, menadžerima, ljudima iz uprava NBA ekipa... Wojnarowski je godinama gradio dobre odnose kako bi javnosti što točnije prezentirao velike vijesti. Privatni odnosi su mu zbog toga poslužili za poslovni uspjeh, ali trebalo mu je vremena

Još devedesetih Woj je počeo razvijati svoju novinarsku karijeru kada je dobio prvi postao u poznatijem listu zvanom The Record. Novinarstvo je diplomirao na Sveučilištu St. Bonaventure, a na Recordu je dobivao brojne novinarske nagrade i sve više razvijao svoj utjecaj.

Zatim je pisao kolumne za ESPN do 2006., iako je u isto vrijeme i dalje bio zaposlen na Recordu. Napisao je preko stotinu kolumni za njih, a onda je odlučio uzeti pauzu. Godine 2006. je napisao knjigu o putovanju jedne srednjoškolske ekipe do naslova prvaka koja je postala bestseller New York Timesa.

Yahoo Sports postao poznat zbog Wojnarowskog

Nakon tog uspjeha preselio se na Yahoo koji nikada nije bio poznat po sportskom novinarstvu. Sve do Woja i 2011. kada je on prvi iskoristio brzinu Twittera kao medija u prijenosu novinarskih informacija. Wojnarowski je nakon prvog picka NBA drafta na svom Twitter profilu objavio svaki sljedeći izbor prije nego što je on službeno objavljen u televizijskom prijenosu. U to vrijeme Woj je imao 80 tisuća pratitelja na toj platformi. Danas ih ima preko tri milijuna.

Koštao legendu 500 tisuća dolara

Ipak, dobri odnosi s ljudima u ligi često imaju utjecaja na novinarsku objektivnost pa je Woj u ovom desetljeću puno puta bio u krivu. Najpoznatiji je njegov odnos s legendarnim Joeom Dumarsom, GM-om Detroit Pistonsa u razdoblju od 2000. do 2014. koji je kažnjen s 500 tisuća dolara jer je Wojnarowskom javljao sve tajne vezane uz Pistonse. Zauzvrat, Wojnarowski je vrlo pozitivno pisao o poslovima Detroita.

Dumars je bio dobar GM, izgradio je šampionsku momčad 2004., ali u razdoblju od 2008. do 2014. Pistonsi su bili katastrofalni. U razdoblju od 2008. do 2012. Woj nije napisao nijedan negativan članak o Detroitu, iako su postali jedna od lošijih franšiza lige.

Nakon 2012. Woj nije mogao ignorirati poteze Detroita pa je napisao optimističnu "kritiku" kako Dumars polako, ali sigurno regenerira Pistonse. U sljedeće dvije sezone Pistonsi su upisali 29 pobjeda uz 53 poraza i nisu ušli u doigravanje. Woj je potom istaknuo kako je unatoč lošim sezonama trener Lawrence Frank vratio vjeru igračima. Dumars ga je otpustio šest mjeseci kasnije.

Unatoč takvom pisanju, sve vijesti o poslovima Pistonsa u tom razdoblju su bile točne, bez obzira na način na koji je Wojnarowski stigao do njih. Iako je danas doista točan u 95% slučajeva, Woj je imao puno netočnih prijelomnih vijesti u prošlosti, a najbolje je istaknuti primjer LeBrona Jamesa.

Nigdje nije griješio kao kod LeBrona

U razdoblju od 2008. do 2010. napisao je 10 kolumni o nadolazećem periodu kada će Kralj 2010. postati slobodni igrač. Naveo je gotovo četvrtinu lige kao moguću destinaciju, a Miami (gdje je James na kraju završio) je spomenuo tek mjesec dana prije nego što je LeBron odlučio gdje će nastaviti karijeru, a čak i nakon toga se vratio drugim franšizama. I da, u jednom članku je tvrdio da je odlazak LeBrona u Detroit Pistonse realna mogućnost.

Četiri godine kasnije, Woj je ponovno pogriješio oko LeBrona. U veljači je napisao tekst pod naslovom: "Kako je Cleveland izgubio šansu za povratak Jamesa". U ljetu iste godine Kralj se vratio u Cleveland gdje je osvojio i prsten. 

Oličenje objektivnosti za svoje kolege

Takvih primjera ima puno manje od onih gdje je Wojnarowski iznio točnu informaciju. Unatoč određenoj subjektivnosti zbog odnosa s menadžerima i ključnih ljudi oko NBA igrača gdje nerijetko istakne odličan posao koji je neki NBA agent napravio, osiguravši dobru plaću za svog igrača i sebe, Woj košarkaškoj javnosti i dalje prije svih donosi uglavnom točne informacije, bez obzira na način na koji dolazi do njih. I on priznaje da menadžeri i od njega traže nešto zauzvrat.

"Ovaj posao se radi 52 tjedna u godini. Morate voditi razgovore s ljudima cijelu godinu. Ne možete ih samo nazvati kada trebate nešto. To je dvosmjerna ulica dijeljenja informacija. Posao koji obavim tijekom godine mi daje uspjeh za napete periode u sezoni", rekao je Woj u jednom intervjuu misleći na prijelazni rok i NBA draft.

Unatoč subjektivnosti, njegove pohvale i kritike i dalje su puno blaže od njegovih američkih kolega koji će puno nerealnije kritizirati ili pohvaliti nekoga zbog veće gledanosti od njega. U usporedbi s ljudima poput Skipa Baylessa, Stephen A Smitha ili Chris Broussarda, Woj je oličenje objektivnosti.

Zbog toga prvi donosi prijelomne vijesti, dok se njegove kolege najviše bave nagađanjima i špekulacijama. Danas godišnje zarađuje pet milijuna eura na ESPN-u gdje se vratio i tamo je treći najplaćeniji novinar. Do kasnih noćnih sati u razdobljima prijelaznog roka dežuran je na telefonu kako bi dobio neku novu informaciju prije ostalih.

"Čovjek je životinja. On je novinar na steroidima", rekao je o Wojovu noćnom radu jednom Frank Isola, novinar New York Daily Newsa.

Pročitajte više