LA LIGA

Kako je Sevilla postala najveći konkurent Realu? Rakitić je najbolje vidio promjenu

Foto: Profimedia

BIO JE to inovativan trenutak koji je zabilježio kako Sevillin progres na terenu tako i sve veći ugled. Legendarni brazilski napadač Ronaldo, O Fenomeno, pojavio se na velikom ekranu na stadionu Ramon Sanchez-Pizjuan kako bi poželio dobrodošlicu Anthonyju Martialu u klub na posudbu iz Manchester Uniteda, piše BBC.

Kalibar ove prinove je nešto oko čega je Sevilla uzbuđena, na tome je sportski direktor Monchi radio gotovo dva mjeseca, dok marketing koji je pratio Martialov dolazak daje uvid u mehaniku kluba u kojem svi djeluju u istom smjeru.

Sevilla se u subotu vratila u akciju La Lige remijem kod Osasune. Druga je na ljestvici iza Real Madrida i postoji snažna nada u osvajanje prve ligaške titule nakon 1946. godine. Bilo bi to veliko postignuće za klub koji, iako je u 21. stoljeću šest puta osvojio Europa ligu, od povratka u La Ligu 2001. nije uspio zaprijetiti razbijanjem dominacije Real Madrida, Barcelone i Atletico Madrida.

Rakitić je primijetio razliku između onog što je ostavio i što je zatekao na povratku

Andalužani su jako napredovali u tom razdoblju, posebno u posljednjim sezonama, kako je primijetio veznjak Ivan Rakitić kada se 2020. vratio nakon šestogodišnjeg perioda u Barceloni. "Po povratku sam bio stvarno iznenađen velikim koracima koje je klub napravio", rekao je za BBC Sport 33-godišnji hrvatski nogometaš i dodao:

"Razina momčadi i igrača koje klub danas može angažirati puno je drugačija nego prije možda sedam ili osam godina. Svi ti veliki igrači danas stvarno žele biti dio Seville. Sada igrači ne moraju odlaziti da bi bili u velikom klubu, jer se Sevilla bori za sve naslove".

Kao i dolasci pojačanja tijekom siječanjskog prijelaznog roka, važni su i igrači koje je Sevilla zadržala. Rakitić, prvi nešpanjolski igrač koji je bio kapetan momčadi nakon Diega Maradone 1993. godine, smatra da odbijanje ponude Newcastlea za braniča Diega Carlosa pokazuje ambiciju kluba.

"Za Diega i sve ostale igrače velika je motivacija vidjeti da klub želi dovesti igrače najviše razine poput Martiala. Monchi i predsjednik rade na savršen način", dodaje bivši reprezentativac Hrvatske.

Monchi je bivši rezervni vratar kluba koji je postao sportski direktor, osoba koju Rakitić naziva "najvažnijim čovjekom u klubu koji živi 24 sata". Monchi ga je 2011. godine doveo u Španjolsku iz Schalkea.

"Kad sam počeo raditi s njim, bilo je jednostavno nevjerojatno", objašnjava Rakitić, impresioniran time što se Monchi prisjećao utakmica koje je igrao za Basel u Švicarskoj na početku svoje karijere, a kojih se on sam teško sjećao.

Monchi svoje igrače doživljava kao vlastitu djecu

"Pričao mi je o svim mojim utakmicama. Po tim detaljima vidjelo se da je spreman 100% i da zna što treba momčadi. Nije to bilo samo dovođenje igrača u momčad, nego dovođenje igrača u obitelj, a to može biti velika razlika".

U 22 godine otkako je prvi put preuzeo tu ulogu, osim kratkog mandata u Romi, Monchi je pomogao da se Sevilla etablira kao jedan od europskih klubova kojima se najviše zavidi zbog impresivnog sustava mladih igrača, goleme globalne skautske mreže i majstorskog regrutiranja.

Monchi i dalje smatra Danija Alvesa, koji je došao iz brazilske Bahije i prodan Barceloni šest godina kasnije, kao svoj najbolji posao, ali donedavno je Sevillin model uključivao prodaju njihove najcjenjenije imovine i ponovno ulaganje tog novca.

Ove sezone, međutim, njihova dobra forma proizlazi iz dovođenja Julesa Koundea na ljeto i Carlosa u siječanjskom prijelaznom roku. Ovu dvojicu braniča Monchi smatra među najboljima u Europi, oni su pridonijeli da Sevilla ima najbolju obranu u La Ligi.

"Svaki igrač u Sevilli je poput mog djeteta. Morate ih dovesti i morate ih upoznati. Ponekad ih imam u mislima, a većinu vremena u srcu", kaže Monchi i nastavlja:

"Jules je fantastičan igrač. Danas je središnji branič francuske reprezentacije, ali da me se pita za Diega Carlosa, rekao bih isto. U Španjolskoj su David Alaba i Eder Militao na vrlo dobroj razini, ali odmah ispod njih je Diego Carlos. Riječ je o igračima koji su napredovali u Sevilli. Jules i Diego nisu bili igrači kakvi su danas kada su nam se pridružili i zato sada osjećam kao da su moja djeca. Zato o njima govorim s takvim poštovanjem, stvarno vjerujem u te igrače".

Monchi inzistira da se politika transfera nije promijenila, kaže da nije bilo dovoljno privlačne ponude za njegove igrače, ali također smatra da pozicija kluba na tržištu odražava njihovu vlastitu evoluciju.

Najveći napredak je u analitici

"Ako detaljno analiziramo sve specifične pomake koje je Sevilla napravila na tržištu, možemo vidjeti da svaki put klub pokušava još više rasti. Ako pogledamo ovaj zimski prijelazni rok, to je bio jedan igrač iz Manchester Uniteda i jedan iz Porta (Tecatito Corona). U prošlom zimskom prijelaznom roku imali smo Papua Gomeza iz Atalante, u prethodnom smo imali Susa iz Milana", ističe Monchi te dodaje kako u klubu pokušavaju iskoristiti sve svoje financijske i radne kapacitete kako bi osigurali da rast Seville bude održiv i stalan.

Ključna evolucija u Monchijevom regrutiranju bilo je korištenje podataka i umjetne inteligencije u skautingu, razvoju igrača i treningu. Klub je prije dvije godine osnovao poseban odjel za tu namjenu.

"Zaljubljen sam u podatke. Zaljubljen sam u analizu! Imamo posebne nogometne aplikacije. Rast kluba na ovom području je nevjerojatan i to je jedan od koraka koji je stvarno pomogao Sevilli", kaže Monchi koji bi mogao pričati sat vremena samo na ovu temu.

Međutim, jedna je od Monchijevih najmudrijih odluka, koja je pomogla da se razvoj izvan terena ostvari i na terenu, angažiranje bivšeg izbornika Španjolske i trenera Real Madrida Julena Lopeteguija, inovativnog stručnjaka kojeg Monchi smatra savršenim za Sevillu.

"Kad sam odlučio dovesti Julena, dogodilo se nešto u mojoj glavi. Julen je opsjednut svojim poslom i svojom pozicijom iz nogometne perspektive i ima puno vrlina. Jedna od njegovih glavnih vrlina je to što svi koji rade u klubu imaju otvorene oči i uši. Od nas se traži puno stvari i to je važno. Vrlo je korisno to što je klub ambiciozan, ali još je bolje imati trenera koji je još ambiciozniji", objašnjava Monchi.

Navijače Seville zahvatio je val optimizma i uzbuđenja zbog mogućnosti okončanja sedam desetljeća čekanja na naslov prvaka i čini se da je to potencijalno odlučujući trenutak za klub koji je uspio prebroditi ozljede i probleme s covidom ove sezone.

Uskoro će krenuti obnova kultnog stadiona Ramon Sanchez-Pizjuan, kao i izgradnja novog sportskog kompleksa za prvu momčad koji će uključivati restoran, hotel, vodeni prostor i najsuvremeniju teretanu.

To je postignuto zahvaljujući ugovoru La Lige s privatnom investicijskom tvrtkom CVC Capital Partners, uz Sevillin nogometni uspjeh, rastući ugled i etabliranje kao globalnog brenda.

"Pokušavamo razbiti status quo. Pokazali smo da možemo postići više s manje. Ovo je momčad koja nikada ne odustaje, nikada se ne predaje. Moramo uvijek biti ispred igre, to bi trebala biti naša ambicija", kaže generalni direktor Jorge Paradela.

Detalj s Ronaldom s početka priče najbolji je pokazatelj rada u Sevilli

Ovo nas dovodi do Ronaldovog videa dobrodošlice za Martiala, trenutka koji je pokazao kako svi u klubu rade s istom vizijom. Unatoč tome što se radi samo o posudbi, u središtu je bio osobni dodir koji je puno značio francuskom napadaču, a istovremeno je napravio veliku buru na društvenim mrežama, što je privuklo pažnju na Sevillu.

"Bilo je stvarno emotivno vidjeti Ronalda na ekranu", objašnjava Paradela koji je bio impresioniran suradnicima koje je zatekao kad je prošlog ljeta došao u klub te zaključuje:

"Znali smo da je on Martialova nogometna ikona. Kontaktirali smo ga i bio je jako uzbuđen i vrlo brzo smo to organizirali. To je zaštitni znak ovog kluba, kada dođe novi igrač, sagledavamo njegove potrebe kao osobe. Želimo mu olakšati stvari od prvog trenutka".

Pročitajte više