Kako je u suzama završila sezona života Luke "PerkZa" Perkovića

 Foto: Riot Games/LoLesports Flickr

G2 Esports i Luka "PerkZ" Perković oprostili su se od League of Legends World Championshipa već u grupnoj fazi natjecanja te tako završili na 9.-12. mjestu. Jedino je to natjecanje u 2017. gdje G2 Esports nije zauzeo prvo ili drugo mjesto, a bilo ih je čak pet. Luka "PerkZ" Perković iza sebe ima najbolju sezonu u karijeri, koja ovoga puta nije završila uz vatromet, iako je bez obzira na ispadanje s prvenstva, trebala. 

>> Samsung Galaxy uništio snove G2 Esportsa na LoL World Championshipu

Nakon ispadanja PerkZ je bio vidno razočaran. Vidjelo se to u posljednjem meču na prvenstvu, kao i u kasnijim istupima na društvenim mrežama. Kako i ne bi, kada je vjerovao da je to njihovo prvenstvo, kao što to pobjednici uvijek čine. Nakon ispadanja od igrača G2 Esportsa saznali smo da možda više nikad neće zaigrati u ovom sastavu, a to bi značio kraj jedne ere. Trenutna petorka okupljena je prije početka ljetnog izdanja LCS-a prošle godine, a do danas se promaknula u najbolju europski ekipu. Nekoliko dana nakon ispadanja i PerkZ se na svom Twitteru osvrnuo na sezonu te najavio kako će se u narednim tjednima posvetiti sebi i vratiti još jači. 
 
 
Vrijeme je da se i mi ostali osvrnemo na uspjehe najboljeg hrvatskog profesionalnog gamera. Očekujete li basnoslovne nagradne fondove koje je osvojio ili nekakvu drugu brojčanu vrijednost njegovog uspjeha, to u ovom tekstu nećete pronaći. Uspjeh se definira i nekim drugim stvarima, a ono što je PerkZ dosad napravio vrijedno je divljenja, iako ima tek 19 godina.
 
Prvi World Championship koji sam osobno pratio bio je ujedno i prvi ovog esporta. Korejaca tada nije bilo, a Europa je bilo uvjerljivo najdominantnija League of Legends sila. Bez obzira na to što su danas Južna Koreja i Kina najjače sile u LoL esportu, Europa i dalje ima svoje mjesto u samom vrhu. Samo 2014. niti jedna europska ekipa nije završila među najbolje četiri na svijetu, američkim ekipama to je pošlo za rukom samo jednom i to na prvom World Championshipu kojeg je osvojio Fnatic. 
 
Ono što je uvijek obilježavalo europski League of Legends je pozicija mid lanera. Prije doba LCS-a, i za njegovo vrijeme, Europa je uvijek pronalazila iznimno talentirane, vrijedne i sposobne mid igrače oko kojih su igrali čitavi timovi. Froggen, xPeke, Ocelote, AlexIch samo su neki od velikana koji su konkurirali za sam svjetski vrh, a neki od njih i nekoliko puta. Europa je bila toliko jaka na midu da te uloge u najboljim američkim timovima popunjavaju baš Europljani, Jensen u timu Cloud9 i Bjergsen u Team SoloMidu, koji je četiri puta proglašen najboljim igračem američkog LCS-a. 
 
 
Tradicija i kultura esporta i danas definiraju igrače i timove i to bilo koje igre. Pogledate li dovoljno  unazad vidjet ćete razlike između CS:GO timova iz Brazila i Francuske, kao što ćete vidjeti i razlike u Doti 2 između timova iz Kine i Jugoistočne Azije. U europskom League of Legends  to su mid igrači. U toj tradiciji i kulturi, u organizaciji jednog od najprepoznatljivijih europskih mid igrača svih vremena, isplivao je mladi Zagrepčanin Luka i ubrzo od mid lanea napravio svoje kraljevstvo. Ostale regije također imaju odlične mid igrače i meta danas nije takva da im ide na ruku, ali Europa je sustavno gradila svoje timove i igru upravo oko tih igrača. 
 
Dugo je Europa imala Fnatic, koji je postati sinonim za europski League of Legends. Organizacija koja je osvojila prvi League of Legends Worlds s ludim Shusheiom na topu i xPekeom na midu i to protiv against All authorotiya u kojem su igrali sOAZ i YellOwStaR. Još dva puta je Fnatic ulazio među najbolje četiri ekipe na svijetu 2013. i 2015., a kako se drže neparnih godina onda je ovo pravi trenutak da to ponove. Međutim, nakon te 2015. došlo je do promjena, na europskoj sceni isplivala je nova sila. 
 
G2 Esports se kvalificirao ne proljetno izdanje europskog LCS-a 2016. i započeo svoju dominaciju. Od ulaska u LCS do danas, G2 Esports nije izgubio niti jedno prvenstvo. U nevjerojatne dvije godine postali su najdominantnija europska ekipa s četiri osvojena naslova u nizu s čime su prestigli Fnatic. Prva godina u LCS-u bez obzira na uspjehe u regiji, bila je razočaranje na internacionalnim pozornicama Mid-Season Invitationala i World Championshipa. G2 Esports obilježen je kao loša internacionalna ekipa, a europski fanovi počeli su udarati kritikama. Bez obzira na razočaravajući završetak sezona, G2 Esports ostao je na okupu i nastavio zajedno raditi prema cilju. PerkZ je naveo kako ga kritike nisu pogodile jer je on znao kako se osjeća nakon loših nastupa i da je u njima pronašao motivaciju za novo dokazivanje. 
 
 Foto: Riot Games/LoLesports Flickr
 
Kada je ispao s Mid-Season Invitationala, PerkZ je  imao samo 17 godina. Reddit, Twitter, Facebook i forumi gorili su o njihovom razočaravajućem nastupu, da bi s tek napunjenih 18, PerkZ to ponovo proživio nakon ispadanja iz grupne faze World Championshipa 2016. Ispao je uz obećanje, da će se vratiti jači. Kako su se kritike slijevale na račun loših internacionalnih rezultata G2 Esports je postao jači tim, ne samo u igračkom aspektu već i onom ljudskom.
 
Kakav je to pritisak morao biti na najboljem europskom mladom igraču te godine. Tko vas na to može pripremiti u tim godinama? Kako se nositi s porazom i činjenicom da ste na najvećoj svjetskoj pozornici razočarali milijune obožavatelja? Kako god se PerkZ snašao, napravio je to odlično. Mladi talenti bili oni u kulturi, sportu ili esportu, pucaju pod pritiskom svaki dan, PerkZ nije pukao. Vratio se još jači i ispunio obećanje te u idućih godinu dana odradio sezonu karijere. 
 
Sve je počelo početkom godine na IEM Season XI - World Championshipu u  Katowicama. Novi internacionalni izazov za europske prvake.  G2 Esports je na tom turniru porazila samo jedna ekipa i to dva puta, tajvanski Flash Wolves. Prvo u skupini, a potom i u finalu. Bez obzira na osvojeno drugo mjesto, nije bilo dovoljno za obožavatelja. Nije bilo najjačih korejskih, kineskih i američkih ekipa. Luka je igrao odlično, ali kritike su se nastavile. 
 
Proljetno izdanje LCS-a 2017., G2 Esports je bio neporažen prvih devet tjedana, da bi ih u desetom pobijedio ROCCAT. U polufinalu doigravanja pao je Fnatic, a ubrzo nakon i UnicornsOfLove. G2 Esports upisao je svoju treću titulu europskog prvaka u nizu i osigurao nastup na Mid-Season Invitationalu. PerkZ je regularni dio sezone završio s 83.3% pobjeda i odličnom individualnom statistikom, izgubio je samo tri meča i igrao ukupno devet heroja, različitih profila. Od Zeda i LeBlanc, preko Corkija i Lulu, sve do Gankplanka.
 
Foto: Riot Games/LoLesports Flickr
 
Tada započinje iskupljenje. Mid-Season Invitational 2017. G2 Esports ponovo loše igra u ranim fazama igre u grupnoj fazi i format u kojem se igra dva meča protiv svakog protivnika ne ide im na ruku. Izgubili su oba meča protiv SK Telecom T1 i Team WE, uzeli jednu pobjedu protiv GIGABYTE Marines i dvije protiv Flash Wolves. Morali su se čupati protiv Team SoloMida. Prvi meč te dvije ekipe na turniru bio je izrazito napet. Američka ekipa jedva je obranila svoj Nexus da bi nedugo zatim uništila protivnički i pobijedila. U drugom meču također su vodili Amerikanci, ali nisu uspjeli zatvoriti meč. G2 Esports je u kasnim fazama igre boljim odlukama i odličnim potezima pojedinaca uspio okrenuti meč u svoju korist te pobijediti. PerkZ je igrao Oriannu i bio najbolji, kada je to najviše trebalo. Za prolazak dalje G2 Esports je igrao odlučujući meč protiv Flash Wolvesa, koje su još jednom nadigrali i plasirali se u doigravanje. 
 
U polufinalu ih je dočekala kineska ekipa Team WE, koja ih je dva puta porazila u prvoj fazi natjecanja. Međutim, pojavio se drugačiji G2 Esports i u serijama na tri dobivene brže su se prilagođavali i bolje čitali protivnika. PerkZ je kao i na čitavom turniru još jednom bio ključna figura svoga tima te su s 3:1 otišli u finale gdje ih je čekao najbolji tim na svijetu, SK Telecom T1. 
 
Tek u tom trenutku, navodi PerkZ, kako se osjećao da mu je pao teret s leđa. Finale protiv najboljeg tima na svijetu i igrača kojeg nazivaju Bogom igre. Bio je to odličan nastup PerkZa i društva protiv SK Telecom T1. Pokazali su svu raskoš talenta s kojim raspolažu, a PerkZ je u više navrata dominirao nad Fakerom na midu. Prvo s Jayceom protiv Cassiopeiae, a onda i sa Syndrom protiv Ahri. G2 Esports je na kraju izgubio rezultatom 3:1, ali ušutkali su kritičare. PerkZ je bio najbolji igrač u svom timu i najzaslužniji za novi veliki rezultat. G2 Esports je postao kompletna ekipa, sada su imali i veliki internacionalni uspjeh. 
 

 
Nakon Mid-Season Invitationala vidjeli smo i prvo izdanje Rift Rivalsa. Natjecanja u kojem susjedne regije igraju jedna protiv druge. Kao jedan od tri predstavnika iz Europe, G2 Esports se natjecao na Rift Rivals Blue, protiv najboljih ekipa iz američkog LCS-a. Na revijalnom turniru G2 Esports je igrao loše te upisao samo jednu pobjedu, onu protiv Cloud9 prvi dan natjecanja. Međutim, nakon emocionalnog pražnjenja i finala MSI 2017 nitko im to nije uzeo za zlo. 
 
Ljetno izdanje europskog LCS-a G2 Esports je otvorio loše. Nisu vježbali na novoj verziji igre, zbog čega su imali loš početak. Međutim, tijekom sezone su se vratili i plasirali u doigravanje. Prvi meč protiv Splycea je bio možda i najlošiji nastup PerkZa čitave godine, ali na kraju su jedva pobijedili s rezultatom 3:2. PerkZ je tada rekao da idu i po svoju četvrtu titulu u nizu. Nakon toga, protiv iduće dva protivnika u šest mečeva nisu izgubili niti jedan. PerkZ je na Lucianu u doigravanju pobijedio u dva meča, što je više nego čitavi regularni dio sezone. Ispisali su povijesti i osvojili četvrtu titulu u nizu čime su prestigli Fnatic. 
 
U periodu od dvije godine PerkZ je u Europi osvojio sve što je mogao. Bio je u All-Star timu, kao i najbolji mladi igrač regije. Svemu je dodao i drugo mjesto na  IEM-u, kao i na MSI-u. G2 Esports su potpuno zaslužili nadimak Kraljevi Europe, kao što je i PerkZ čvrsto čuvao svoje kraljevstvo mid lane. Kako su godinu prije prvi puta nastupali i na Mid-Season Invitationalu i na World Championshipu, nisu imali iskustva, ali ove godine trebalo je biti drugačije. Najbolja europska ekipa s velikim internacionalnim rezultatom dolazi na World Championship barem po doigravanje.
 
Izvučene su skupine, a G2 Esports kao nositelj dobiva korejski Samsung Galaxy i kineski Royal Never Give Up. Kroz play-in fazu pridružio im se 1907 Fenerbahče i skupina smrti dobila je svoju posljednju kariku. Igrači europskog predstavnika bili su samouvjereni, PerkZ i Zven najavljivali su prolazak skupine i to na prvom mjestu. Prije početka tunira neko su vrijeme proveli u Južnoj Koreji pripremajući se za najveću pozornicu. Kako bi bio spreman, PerkZ je odlučio otići još par dana prije ostatka tima, ali su mu se na kraju priključili Zven i Mithy. 
 
Foto: Riot Games/LoLesports Flickr
 
Sezona u kojoj je PerkZ imao odličan rezultat protiv svih timova, trebala je završiti uz prasak. Natjecanje je krenulo i G2 Esports je izgubio prvi meč protiv Royal Never Give Up. Meč, koji su trebali pobijediti. Izgubili su potom i od Samsunga, a nade za prolazak sačuvali kliničkom pobjedom protiv turskog prvaka. Drugi dio grupne faze natjecanja započeo je s Fanticovim čudom i povratkom s 0:3 sve do prolaska u doigravanje. Europa je bila presretna, svi su bili motivirani i inspirirani, a samo dan kasnije, G2 Esports je trebao jednako čudo. Cijelo to vrijeme na društvenim mrežama PerkZ i njegovi suigrači ne bježe od velikih očekivanja i jasno govore kako idu po doigravanje. PerkZ tada daje još jedno obećanje, da će ušutkati Wuhan i kinesku publiku.
 
Sve je počelo sjajno prvim mečom druge faze kada su odličnom predstavom pobijedili Royal Never Give Up. Kineska publika zaista je zašutjela, a G2 Esports napokon djelovao moćno. Tada sam pomislio da će uspjeti. Svi su. Međutim, uslijedio je poraz od Samsung Galaxya, a samo meč kasnije G2 Esports je izgubio i matematičku šansu za prolazak iz skupine. Bilo je gotovo. G2 Esports je nadigrao sam sebe s lošim draftom u meču koji su mogli pobijediti. Bili su shrvani. Pred njima je bio još samo rezultatski nebitan meč protiv 1907 Fenerbahčea, koji je PerkZu poslužio da ispuni obećanje koje je dao ranije ove godine. Da će na World Championshipu igrati Yasua. Jedva suzdržavajući suze, PerkZ je na najvećoj pozornici League of Legends esporta, igrao meč za publiku i to s nedavno navršenih 19 godina. G2 Esports je pobijedio i ispao s natjecanja iako su imali bolji omjer nego Fnatic, koji je dan prije prošao. S kapuljačom na glavi PerkZ i G2 su se oprostili od natjecanja ispraćen gromoglasnim navijanjem kineske publike. Ovi kadrovi sve govore. 
 

 
PerkZ je prvenstvo odigrao vrlo dobro. Čak i u ključnom porazu u drugom meču protiv Samsunga njegov Ryze je bio odličan, ali je cijela timska kompozcija bila složena tako da su šanse za pobjedu bile male. Nakon Fakera, Bjergsena i PowerOfEvila, PerkZ je dobri partijama protiv Xiaohua, Frozena i Crowna po tko zna koji put pokazao, da može pobijediti bilo koga na midu. Bez obzira na ispadanje prvenstva, ovoga puta kritike su izostale, a PerkZ je naišao na utjehu i podršku ogromnog dijela obožavatelja.
 
U svakom natjecanju netko izađe kao pobjednik, a netko kao gubitnik. Međutim, uvijek postoji i sutra i novo natjecanje, nova prilika i novo dokazivanje. PerkZ  kao pobjednik i jedan od najboljih, uvijek teži prvom mjestu i velikim rezultatima, zato i je danas tu, na samom vrhu League of Legends esporta. Ispadanjem G2 Esportsa i PerkZa s prvenstva nisam bio razočaran niti ljut, bio sam ponosan i tužan. Tužan jer sam dijelio njegovu tugu koja bila iskrena i teška, kakve one obično budu nakon važnih poraza. Ponosan za sve ono što je on napravio usprkos čitavoj situaciji te iz jednog Zagreba u Hrvatskoj, kroz ladder i Challenger Series došao na World Championship gdje je za njega ispadanje iz skupine veliko razočaranje. 
 
Još godinu stariji, PerkZ je naučio novu lekciju. Nekoliko dana je trebalo da s odmakom može sagledati čitavu sezonu i označiti je uspješnom. Na prvenstvu su imali svoju priliku, možda je i nisu najbolje iskoristili, ali dali su sve od sebe. Hvala ti Luka na svemu u ovoj godini i sigurni smo da ćeš se vratiti jači, što god da budućnost nosi. Hvala ti i za to što si nas podsjetio koja je bit svega, ako daš sve od sebe nemaš za čime žaliti. Kada bi se bar toga sjetili i neki puno poznatiji hrvatski sportaši. 
 

>>> Esport je jedan od najvećih globalnih fenomena današnjice. Nema relevantnog medija na svijetu koji ne izvještavaju o najvažnijim događanjima u esport industriji, a neke od najvećih globalnih kompanija ulažu stotine milijuna dolara kako bi na vrijeme ugrabile dio ovog brzorastućeg tržišta. Na Index Sportu pratite najnovije vijesti iz esporta, intervjue s najboljim profesionalnim gejmerima i uživajte u video klipovima i mečevima.

 

Pročitajte više