Kako se Bayernov posao iz snova pretvorio u preskupu noćnu moru?

Foto: EPA-EFE

KAD JE Transfermarkt prošlog tjedna ažurirao procijenjene tržišne vrijednosti igrača u Bundesligi, čak 11 igrača Bayerna uz svoje je ime dobilo crvenu strelicu prema dolje. Nitko od njih nije prošao gore nego Sadio Mane, kojem se vrijednost gotovo prepolovila padom s 45 milijuna eura na samo 25 milijuna eura. 

Jednako je "stradao" Leon Goretzka, koji je vrijedio 65, a sada 45 milijuna, ali Maneov pad još je veći ako se zna da je prije godinu dana senegalskog krilnog napadača prilikom transfera iz Liverpoola u München Transfermarkt cijenio 70 milijuna eura, što znači da je nakon jedne sezone u Bayernu izgubio na vrijednosti čak 45 milijuna.

Time je njegova vrijednost došla do najniže točke od 2016. godine, dok si je još pokušavao stvoriti ime u Southamptonu. Što se dogodilo 31-godišnjem senegalskom reprezentativcu od dolaska u München?

Igrao je malo, ali učinkovitije nego u Liverpoolu

U svojoj prvoj sezoni u Bundesligi Mane je zabio sedam golova uz pet asistencija u 25 ligaških nastupa, što se možda ne čini puno, ali to je posljedica izbivanja zbog ozljede i brojnih ulazaka s klupe. Ozljede i suspenzije odvojile su ga od terena u osam navrata, a osam puta utakmicu je započeo izvan prvih 11. U zadnjem kolu, kad je Bayern pobjedom u Kölnu dograbio naslov, nije ni ulazio u igru.

Ali, ako se te brojke pogledaju pobliže, ispada da je imao 0.75 golova i asistencija po 90 minuta, što nije samo bolji učinak od onog koji je imao u posljednjoj sezoni u Premier ligi (0.64), nego u čak četiri od pet godina u klubu s Anfielda.

Pa ako zabija i namješta golove učestalije nego što je to radio u Liverpoolu, zašto se čini da je u prvoj sezoni u Bundesligi podbacio? Puno toga može se objasniti kutem gledanja.

Neprirodna zamjena za Lewandowskog

Problem je bio već u startu kad ga je Bayern doveo za 32 milijuna eura kao veliko ime, koje mu je bilo prijeko potrebno da utješi navijače zbog gubitka Roberta Lewandowskog, ali ga i predstavio kao direktnog nasljednika poljskog stroja za golove, koji je otišao u Barcelonu. A to je bilo pogrešno, jer Mane je na terenu sposoban za štošta, ali ne može se reći da je tradicionalna devetka.

Svoje najbolje predstave u Liverpoolu Mane je pružao na krilu, posebno lijevom, ali u Bayernu su na toj poziciji uspješno igrale dugogodišnje klupske zvijezde Thomas Müller i Leroy Sane, a sve češće i mladi Jamal Musiala.

EPA-EFE

A onda je ozlijedio potkoljenicu, u najgorem trenutku, pred sam početak Svjetskog prvenstva u Kataru. Vratio se tek nakon tri i pol mjeseca, a Julian Nagelsmann mjesto mu je mogao pronaći samo u vrhu napada. U istoj ga je ulozi nastavio koristiti i Thomas Tuchel, prije nego što mu je u svibnju namijenio klupu, a u napad gurnuo Erica Maxima Choupo-Motinga. 

U tri mjeseca od povratka Mane je ubilježio samo jedan gol i dvije asistencije. Ostao je bez mjesta u prvih 11, a najveću šansu za povratak u rotaciju ima baš na poziciji središnjeg napadača, koja mu nije prirodna. Za mjesto na krilu morao bi se boriti s Müllerom, Saneom, Musialom, Comanom i Gnabryjem.

Na pet krila Bayern troši skoro 100 milijuna eura godišnje

Tako je dugogodišnji Liverpoolov miljenik u samo godinu dana nakon odlaska zaglibio u klubu u kojem nema mjesta. Naravno, može se na pripremama pokušati nametnuti Tuchelu, ali pitanje je računa li uopće novi trener na njega ili će ga pokušati prodati već na početku prijelaznog roka.

Jer, u Bayernu očito vlada gužva na krilnim pozicijama, a većina tih igrača je među najplaćenijima u klubu, na čelu s Maneom i njegova 22 milijuna eura, dok Müller, Sane, Gnabry i Coman redom primaju više od 17 milijuna. Dakle, samo na pet igrača koji konkuriraju za istu poziciju Bayern troši skoro 100 milijuna eura godišnje.

Samo 33-godišnjem Mülleru ugovor istječe na ljeto 2024., ostali su vezani dugoročnije. Bayernu je prioritet na tržištu ovog ljeta dovesti napadača, popuniti prazninu odlaskom Lewandowskog, koju je Nagelsmann zanemarivao na račun svojih taktičkih zamisli. Sve to upućuje na prodaju nekog od krila koje je zbog visokih ugovora malotko spreman preuzeti.

Pročitajte više