REPORTAŽA: NK MARSONIA

Dali su Olića i Mandžukića, a sada uz pune tribine i legendu na klupi opet sanjaju

Foto: NK Marsonia, Index, Ivica Galović/PIXSELL

MARSONIA je uspjela. U subotu je u Slavonskom Brodu u po mnogo čemu ključnoj utakmici za klub svladala zagrebačko Trnje 3:0 i izborila plasman u jedinstveni treći rang hrvatskog nogometa. Pobjedom je izbjegla pad u četvrtu ligu, što bi bio velik neuspjeh za najbolji klub osmog po veličini grada u Hrvatskoj, koji je šest godina proveo u prvoj ligi, a svjetskom nogometu dao Marija Mandžukića i Ivicu Olića.

Taj neuspjeh Marsonia je već doživjela kada je prije 13 godina proslavila stotu godišnjicu kluba igrajući u prvoj županijskoj ligi. No unatoč svim problemima proteklih godina, Brođani su pokazali da i dalje vole nogomet te su ispunili stadion Stanko Vlainić-Dida, Marsonijin privremeni dom dok se kraj Save gradi novi stadion za crno-bijele.

Najvjerniji pratitelji Marsonije, navijačka skupina Legija, sa središta su istočne tribine predvodili navijanje, a kako je postajalo sve jasnije da je pozitivan rezultat sve bliže, budio se i ostatak stadiona. Marsonia je tako uz veliku navijačku podršku ispraćena u jedinstvenu treću ligu.

Robert Špehar imao je sjajnu igračku karijeru. Pobjedu protiv Trnja nazvao je jednom od najvećih

Marsoniju je u proljetnom dijelu sezone u 3. HNL - Istok s klupe predvodio legendarni Robert Špehar. Radi se o čovjeku koji je dvaput u dresu Osijeka bio najbolji strijelac 1. HNL, a kao nogometaš Club Bruggea je to jedne sezone učinio i u Belgiji. Igrao je u ligama Petice za Monaco i Veronu te skupio deset nastupa za hrvatsku reprezentaciju.

Ipak, Špehar pobjedu nad Trnjem smatra jednom od najvećih u svojoj bogatoj karijeri. Možda to objektivno gledajući i nije tako, no svakako je bilo vidljivo da Špehar to tako doživljava. Posebice se to moglo zaključiti nakon Marsinog trećeg gola, kada je Špehar pretrčao cijelu dužinu terena uz aut-liniju i poskočio svojim igračima u zagrljaj, a zatim cijelu tribinu digao na noge.

Poslije utakmice poveo je igrače prvo do istočne pa nakon toga do zapadne tribine, gdje su zajedno pozdravili navijače i s njima proslavili veliku pobjedu. Svi igrači podijelili su svoje dresove, a dobar dio ostao je i bez donjeg dijela opreme.

 

Špehar: Neopisivo...

"Presretan sam zbog svih ljudi. Neopisivo. Svega sam prošao, ali toliko sam sretan da bih ovu pobjedu mogao nazvati jednom od najvećih u mojoj karijeri. Ne mogu opisati svoje emocije. Toliko sam ponosan na svoje dečke, na ove ljude koji su došli podržati Brođane, na našu Legiju koja je cijelo ovo proljeće bila fenomenalna", rekao je Špehar pa dodao:

"Ne znam koga bih prvo pohvalio. Igrače, spremačicu, ljude koji rade na terenu, upravu, oružare, medije, fotografe... Svima čestitam, svi ste bili uz nas kad je bilo najteže. Ne bih htio nikog zapostaviti. Ovaj sjajan ambijent podsjetio je na prvoligaške dane Marsonije, kad sam i ja tu nekad igrao. Doduše, protiv Marsonije."

Špehar: Ponosan sam što sam drugi put trener Marsonije. Zaista srcem dolazim u Brod

Špeharu je ovo, inače, drugi mandat na klupi Marsonije. Prvi put ju je vodio u sezoni 2017./18., a tada su Brođani ostali za tri boda kratki za plasman u drugu ligu. "Ponosan sam što sam drugi put trener Marsonije. Zaista srcem dolazim u Brod", naglasio je Špehar nakon utakmice s Trnjem pa na tren zastao.

Prisjetio se svog prvog mandata u Slavonskom Brodu, koji je obilježila velika tragedija - smrt 25-godišnjeg Marsonijinog nogometaša Brune Bobana tijekom utakmice s Požegom. Klub je njemu u čast umirovio broj 8, a Legija na svaki susret nosi transparent s njegovim imenom i slikom.

"Vidio sam transparent Brune Bobana pa se sjetim i njega, naravno... ova pobjeda je i za tebe, Bruna. Zadnji put smo bili na dobrom putu da uđemo u drugu ligu, a da se to nije dogodilo s Brunom, sigurno bismo ušli. Ovaj put smo i za njega i za sve ove navijače to napravili", emotivno će Špehar.

Pobjedu donio napadački tandem

Što se tiče subotnje utakmice, ona za Marsoniju nije mogla početi bolje. Najiskusniji u momčadi, Matej Sivrić, u osmoj je minuti precizno ubacio loptu pred gol gdje se prikrao Marko Žuljević i glavom svladao nemoćnog vratara Trnja.

Možda i prijelomni trenutak dogodio se u 33. minuti. Napadač Trnja Lion Cahani pao je u protivničkom šesnaestercu, gosti su tražili kazneni udarac, no glavni sudac, Splićanin Ante Terzić, prosudio je da se radi o simuliranju te Cahaniju dodijelio isključujući drugi žuti karton.

Junak Marsonije: Naježio sam se. Marsonia je ogroman klub

Nogometaši Trnja su i s igračem manje uspjeli parirati domaćoj momčadi, no kada su u drugom poluvremenu bili primorani preuzeti više rizika kako bi pokušali izjednačiti, Marsa je to kaznila iz dvije kontre u 68. i 79. minuti.

Kod prvog gola veći dio posla je odradio Selmir Mahmutović te na prazan gol dodao Žuljeviću za njegov drugi pogodak, dok su se 11 minuta kasnije uloge samo obrnule te je Mahmutović postavio konačnih 3:0.

"Naježio sam se na tribine, na ovaj Brod. Iz Požege sam, ali ovo je pokazalo što je Marsonia. Ježim se i kad pričam o tome. Marsonia je ogroman klub i mislim da je ovo početak njenog povratka gdje treba biti", oduševljen je bio junak Žuljević nakon utakmice.

Klub se početkom godine neočekivano našao u velikim problemima

Prije samo šest mjeseci ovakav rezultat se nije činio izglednim. Marsonia je s Croatijom iz Đakova i Slavonijom iz Požege bodovno dijelila četvrto mjesto, dok je za vodećom trojkom bila u uvjerljivom i, pokazalo se, nedostižnom zaostatku. Cilj je bio osigurati to četvrto mjesto i nadati se da će prvak 3. HNL - Istok proći u 2. HNL te tako Marsoniji omogućiti kvalifikacije.

Dašak optimizma stigao je u studenome prošle godine. Objavljeno je da su u klub ušli njemački investitori, koji su dobili sedam od 14 mjesta u skupštini kluba. Započele su velike promjene, doveden je novi trener Ivan Kurtušić, a velik dio momčadi iz prvog dijela sezone je otpisan.

No, veza Njemačke i Marsonije nije dugo potrajala. Nepuna dva mjeseca kasnije objavljen je prekid suradnje. Iz Marsonije su izvijestili da je došlo do neslaganja oko vođenja škole nogometa te da njemački partner nije bio spreman ulagati u prvu momčad. Uz investitore je otišao i trener.

Momčad je stvorena u zadnji čas

Marsonia je preko noći ostala bez momčadi i čovjeka koji će je voditi, a kada je na tu poziciju stigao Špehar, nije imao lak zadatak. "Kad smo krenuli s pripremama, to je bio dječji vrtić", prepričava Špehar. Klub je ipak uspio dovesti nekoliko nogometaša iz raznih dijelova Hrvatske, kao i iz BiH, a uz starosjedioce i mlađe igrače iz Marsonijine škole stvorena je momčad za nastavak prvenstva.

"Polako smo se uhodavali, dolazili su novi igrači, trebalo je to sve uklopiti. Moj pomoćnik Čanić i ja smo u hodu pravili momčad, dečki su to brzo upijali, ali najvažnije je što su ostavili srce za Marsoniju. To sam uvijek tražio", dodao je Špehar.

Pravo je čudo kako je kliknula ekipa koja je sastavljena par tjedana prije početka drugog dijela prvenstva. U 17 kola ostvarila je 12 pobjeda, četiri remija i samo jedan poraz. "Od ničega smo došli do nečega", objašnjava Špehar.

Vukovar pogurao Brođane do kvalifikacija

Marsonia je uz Vukovar, prvaka 3. HNL - Istok, bila momčad s najboljim drugim dijelom sezone, no to joj nije bilo dovoljno da se ubaci na prva tri mjesta. Sve nade Brođani su položili baš u Vukovar, koji je u kvalifikacijama morao izboriti plasman u 2. HNL da bi Marsonia imala priliku igrati u jedinstvenoj trećoj ligi.

To se i dogodilo. Vukovar je prvo svladao Hrvace, nakon toga i Mladost Ždralove. Na gostovanje kod Mladosti u Bjelovar je s navijačima Vukovara putovala i Legija, a na kraju se za Slavonce dogodio najbolji mogući ishod.

Marsonia je napravila velik posao, ali slijedi još veći i važniji

Svi su ipak svjesni da se iduće sezone sve treba dići na višu razinu. Marsoniji slijedi natjecanje u jedinstvenoj trećoj ligi, službenog naziva Druga liga. Bit će to prvi put da će treći rang hrvatskog nogometa okupljati klubove iz cijele zemlje, a u njemu će igrati samo najbolji iz pet ovosezonskih trećih liga, kao i klubovi koji nisu izborili ostanak u 2. HNL. 

Bit će to korak prema profesionalizmu dosad amaterskih klubova. Velik dio igrača u trećim ligama je uz nogomet imao i posao. Na neka gostovanja putovalo se 10 minuta, a sada će biti onih i po sedam sati. Ogromna je to tranzicija za sve, a Hrvatski nogometni savez pomoći će klubovima tako što će prve dvije sezone snositi troškove putovanja, no postoje i brojni drugi financijski izdaci.

Špehar: Sve strukture kluba se moraju pojačati. U protivnom neće biti dobro

"Mora se nešto pokrenuti. U ovom slavlju želim dati apel da se napravi momčad, da se klub organizira kako bi došao na stare staze slave. Uskoro kreće nova sezona. Nadam se da će svi igrači ostati, ali moramo se i pojačati. Liga je jača i veća. Sve strukture kluba se moraju pojačati. U protivnom neće biti dobro", upozorava Špehar i dodaje:

"Zaslužili smo otići u viši rang, da Marsonia u budućnosti postane klub koji će se uskoro vratiti, stalno to ponavljam, preko druge lige u prvu jer joj je tu mjesto."

Marsoniji je po tradiciji, povijesnim uspjesima, igračima koje je proizvela te navijačkom ambijentu na kojem bi joj pozavidjeli mnogi prvoligaši svakako mjesto u višim rangovima. No Marsonia se sada prvo mora stabilizirati u trećoj ligi, što će također predstavljati svojevrstan izazov za klub koji je proteklih godina imao problema s financijama i često ovisio o pojedinačnim donacijama. To ipak nije način kojim se može vratiti na vrh.

Sastav Druge lige u sezoni 2022./23.:

1. Osijek II
2. Sesvete
3. Croatia Zmijavci
4. Opatija
5. Zrinski Jurjevac
6. Grobničan
7. Jadran Poreč
8. Jadran Luka Ploče
9. Dugo Selo
10. Bjelovar
11. Belišće
12. Hrvace
13. Mladost Ždralovi
14. Zagorec Krapina
15. Marsonia
16. Međimurje

Pročitajte više