Esport

Kako su varalice u Fortniteu došle do svjetskog prvenstva od 30 milijuna dolara?

Screenshot: Epic Games

DVOJICA igrača koji su prije samo mjesec dana kažnjeni zbog varanja u kvalifikacijama za Fortnite svjetsko prvenstvo vrijedno 30 milijuna dolara proteklog su se vikenda uspješno kvalificirali za isti turnir. Zabrana od 14 dana je istekla, a oni su nastavili igrati kao da se ništa nije dogodilo i osigurali su svoje mjesto na najvećem Fortnite turniru na svijetu, što im je donijelo i 50 tisuća dolara, odnosno oko 330 tisuća kuna. 

>Riješite test i provjerite jeste li ovisni o igricama

Fortnite možda jest najpopularnija igra na svijetu, ali daleko je od toga da postane premijerni esport. Upravo zbog ovakvih stvari. Damion "XXiF" Cook i Ronald "Ronaldo" Mach 3. su svibnja kažnjeni privremenom zabranom igranja jer su im u kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo prijatelji pomagali da lakše dođu do killova i time boljeg plasmana. Zbog kazne su ostali i bez podrške svoje esport organizacije Rise Nationa. 

Zabrana od 14 dana je prošla, dvojac je odslužio kaznu i nastavio igrati kvalifikacije. I tada su neki ukazivali na to da je kazna preblaga s obzirom na to da se radi o turniru vrijednom 30 milijuna dolara i iznimno velikom broju igrača koji pokušava izboriti plasman u završnicu. 

Sve do proteklog vikenda strasti su se bile smirile, a onda su se XXiF i Ronaldo kvalificirali na završni turnir. Većina Fortnite zajednice se zgraža, pogotovo drugi profesionalni igrači i druge poznate ličnosti. Međutim, upitna je sama odluka, odnosno privremena zabrana igranja od 14 dana. Tu je Epic Games napravio pogrešku u koracima, a sada, kada je kazna odslužena, čini se da su obojica potpuno legitimno završili na finalu Fortnite svjetskog prvenstva. 

Ronaldo je za Kotaku izjavio: "XXiF i ja smo i prvi put nepravedno kažnjeni, odslužili smo kaznu i kvalificirali se. Svi i dalje žele da mi ne uspijemo i to je u redu jer ćemo u New Yorku osvojiti svjetsko prvenstvo i svima dokazati da su u krivu."

Svijet esporta povremeno pogađaju slični skandali, ali kada govorimo o natjecanjima u drugim igrama, za kršenje pravila ili varanje kazne su značajno rigoroznije. Postavlja se pitanje kakva se poruka šalje drugim igračima i natjecateljima. Isplati li se za odlazak na 30 milijuna dolara vrijedan turnir riskirati dobivanje privremene zabrane igranja od 14 dana? S obzirom na battle royale žanr i sistem kvalifikacija za Fortnite svjetsko prvenstvo, Epic Games ima pune ruke posla s uvođenjem reda. Veliki broj igrača, brojni načini za nedozvoljeno stjecanje prednosti, ali i ogroman nagradni fond kompleksan su splet okolnosti, posebno za kompaniju koja u posljednje vrijeme nema previše iskustva u stvaranju funkcionalnih esport sustava, kao recimo Riot Games ili Valve.

Završnica Fortnite svjetskog prvenstva održat će se od 25. do 28. srpnja u Queensu, u New Yorku, na Arthur Ashe stadionu, istom onom na kojem se održava US Open. Spomenuti dvojac natjecat će se u Dous kategoriji, odnosno u parovima.

Za kraj pogledajte kako je na situaciju reagirao Benjamin "DrLupo" Lupo, profesionalni igrač i jedan od najpopularnijih Fortnite streamera.

Pročitajte više