Kakva situacija čeka klubove u eurokvalifikacijama? Dinamo u sjajnoj poziciji

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

JOŠ pet kola ostalo je do kraja SuperSport HNL-a, a već su poznata tri od četiri kluba koji će predstavljati Hrvatsku u europskim natjecanjima. To su Rijeka, Dinamo i Hajduk, a za četvrto mjesto do kraja sezone bore se Osijek i Lokomotiva.

Poznato je i da će Hajduk igrati u kvalifikacijama Konferencijske lige. Prvak će u kvalifikacije Lige prvaka, a doprvak u kvalifikacije Europa lige. Podsjetimo, pet kola prije kraja Rijeka na vrhu ljestvice ima dva boda više od branitelja naslova Dinama i dočekuje Zagrepčane na Rujevici.

Kada bi se danas završila sva prvenstva u Europi, Rijeka bi bila nositelj u drugom pretkolu Lige prvaka i nenositelj u trećem. Tako bi Rijeka u trećem pretkolu mogla izvući klubove poput Ferencvaroša, Qarabaga, Slovana, Bodo/Glimta, Ludogoreca i Sparte. Ispadanjem u Europa ligu, kako sada stoje stvari, Riječani bi bili nositelji u play-offu. 

Dinamo u sjajnoj poziciji

Dinamo bi, s koeficijentom 50.000, bio nositelj u svim kvalifikacijskim fazama u oba natjecanja te bi imao lakši put do nikad bogatije grupne faze. Također, Dinamo bi kao prvak imao dobru šansu uključiti se tek u play-offu Lige prvaka. Za to mu treba da Slavia ne osvoji češku ligu, a Kopenhagen dansku.

Hajduk i Osijek moraju preko favorita

U Konferencijskoj ligi Hajduk bi bio nositelj u drugom i trećem pretkolu, ali ne i u play-offu. I Osijek je u istoj poziciji, ali s malo većim šansama da ostane bez nositeljstva u trećem pretkolu jer za 0.500 ima manji koeficijent od splitskog kluba. U play-offu Konferencijske lige prijete, prema situaciji u ovom trenutku, Manchester United, Napoli, PAOK, Betis, Rennes, Olympiakos, Kopenhagen... 

Pročitajte više