Kalinić nije dobio radnu dozvolu: Transfer u Villu spašava garantno pismo Mamićevog izbornika

Lovre Kalinić u dresu reprezentacije Hrvatske. Ove rijetke scene gledali smo tek dva puta u prijateljskim utakmicama, zbog čega mu je odbijen zahtjev za radnu dozvolu u Engleskoj, pa je transfer iz Hajduka u Aston Villu na čekanju.

Foto: Getty Images / Guliver Images

OTKRIVAMO zašto Lovre Kalinić mora tražiti radnu dozvolu iako u Englesku dolazi iz zemlje članice EU i kako će do nje doći, odnosno srušiti jedinu prepreku na putu do transfera u Aston Villu. 

Lovre Kalinić očekivano nije iz prve uspio dobiti radnu dozvolu za zaposlenje u Engleskoj, što znači da se realizacija transfera čeka dok mu se zahtjev ne odobri nakon žalbe. Bez te dozvole prema engleskim pravilima ne smije ni trenirati s njegovim budućim klubom, bez obzira što je s Villom potpisao ugovor.
 
Radna dozvola je temeljni preduvjet igranja u Engleskoj, ali Kalinić nema uvjete za njeno stjecanje
 
Čeka se dakle drugostupanjska odluka, nakon što Aston Villa uloži žalbu na negativno rješenje prve instance koje je takvo jer Kalinić ne zadovoljava osnovni preduvjet za igrače koji nisu državljani EU ili su iz zemalja koje su nedavno pristupile Uniji; nema 75 posto nastupa za reprezentaciju u zadnje dvije godine. Hajdukov golman ukupno je tek dva puta nastupio za Hrvatsku, ali nijednom u službenoj (natjecateljskoj) utakmici, nego na prijateljskima u studenom 2014. protiv Argentine i prije dva mjeseca kontra Rusije.
 
Ovaj uvjet nisu ispunjavali ni Nikola Kalinić kada je 2009. iz Hajduka prelazio u Blackburn, kao ni Andrej Kramarić koji je prije godinu dana prolazio isto što i sada Lovre Kalinić i kojem je tada radna dozvola odobrena tjedan dana nakon što je prvi Leicesterov zahtjev odbijen.
 
Prezimenjak Nikola i Kramarić također nisu ispunjavali uvjete ali su im žalbe usvojene
 
Ali, kako bi Kramarić tada mogao zaigrati za Leicester, kao i da sada Kalinić može nastupiti za Villu, treba ono što još nema - radnu dozvolu, koju mora imati kako bi ispunio kriterije "Home Officea", britanskog ministarstva koje je, između ostalog, zaduženo za useljeništvo.
 
Kako je Kalinić želi na privremeni rad u Ujedinjeno Kraljevstvo, za njega također vrijede pravila i procedura za dobivanje radne dozvole za strance. Naravno, s obzirom na specifičan posao i veliki novac koji se u nogometu vrti, izgledno je kako će to biti formalnost.
 
Zašto je uopće došlo do zastoja nečega što se predstavljalo kao riješen posao?
 
Nogometaš mora odigrati 75 posto službenih utakmica za reprezentaciju u posljednje dvije godine, Kalinić je sakupio tek dvije prijateljske
 
Za sve nogometaše koji žele igrati u Engleskoj, a dolaze iz zemalja koje nisu članice EU, ako žele dobiti radnu dozvolu, vrijedi pravilo da moraju igrati najmanje 75 posto službenih (natjecateljskih) utakmica za svoju reprezentaciju u dvije godine prije datuma podnošenja prijave za radnu dozvolu.
 
Također, kako bi Englezi zaštitili "domaću radnu snagu", odnosno uvozili samo nogometaše koji će kvalitetom doprinijeti tamošnjem nogometu, reprezentacija za koju nastupa podnositelj zahtjeva, ne smije biti ispod 70. mjesta FIFA-ine ljestvice.
 
Kaliniću treba radna dozvola iako je iz EU, jer je Velika Britanija uvela ograničenja za uvoz radne snage iz Hrvatske, friške članice Unije
 
Naravno, Hrvatske je u gornjem domu FIFA-a, kao i što je članica EU, ali tek dvije i pol godine, pa zato za nju ne vrijede jednaka pravila kao i za zemlje s dužim stažem u Uniji. Velika Britanija je konkretno što se tiče Hrvatske, uvela ograničenja ulaska radnicima iz naše države do 2020 godine.
 
Taj limit formalno se odnosi i na Kalinića, koji je k tome odigrao tek dvije utakmice za Hrvatsku i to obje prijateljske, pa ni blizu ispunjava kriterij o "tri četvrtine" odigranih mečeva za reprezentaciju u protekle dvije godine.
 
Ima samo dva nastupa za Hrvatsku, ali to ne znači da dozvolu neće dobiti
 
Ali, to ne znači da je transfer propao. Engleski klub prilikom dovođenja stranca podnosi zahtjev za izdavanje radne dozvole. Ukoliko se taj zahtjev odbije zato što igrač nema uvjete za radnu dozvolu, slijedi žalba Home Officeu, uz traženje da se dozvola odobri nakon što se u obzir uzmu u njoj ponuđeni argumenti.
 
Kaliniću bi svakako pomoglo da je mladi i perspektivni talent, što su prilikom podnošenja zahtjeva bili njegov prezimenjak Nikola ili Kramarić i što se svakako navodi, kako u prvom podnošenju zahtjeva, tako i u eventualnoj žalbi na odbijenicu, ali golman za dva mjeseca puni 26 godina, što nikako nije veteranska dob, ali ni "cvijet nogometaške mladosti". 
 
Aston Villa u zahtjevu za izdavanjem radne dozvole Kaliniću ističe njegove vanserijske kvalitete
 
Villa će zato u zahtjevu za izdavanjem radne dozvole Kaliniću napisati kako se radi o iznimno kvalitetnom igraču, već do sada dokazanom u svom poslu, koji evidentno za sada nema kvotu nastupa za reprezentaciju, ali će je steći u bliskoj budućnosti, upravo zbog svoje vanserijske kvalitete, zbog čega mu treba omogućiti pristup na britansko tržište rada, iako još uvijek ne ispunjava uvjete za to.
 
Pravila propisuju da igrač u žalbenom postupku treba dokazati da je "nogometaš najvećeg kalibra koji će značajno doprinijeti razvoju elitne lige engleskog nogometa". Šesteročlano vijeće odlučuje o žalbi, a sastoji se od predstavnika Saveza, Udruge profesionalnih nogometaša, bivših trenera i igrača. Čak 79 posto žalbi rješeno je pozitivno.
 
Englezi se groze što im se stranci u Premier League ubacuju kroz rupe u zakonu
 
Većina engleskih "nogometnih domobljuba" grozi se ovakvog iskorištavanja rupa u britanskom sustavu za dobivanje radne dozvole potrebne za profesionalno igranje u najjačoj engleskoj ligi.
 
Predsjednik Saveza Greg Dyke već od ranije želi mijenjati pravila kako se klubovi više ne bi mogli žaliti na odbijene zahtjeve za igrače koji ne ispunjavaju sve potrebne kriterije za dobivanje radne dozvole, a Kalinić kako smo vidjeli, ne ispunjava ni temeljni.
 
Kako hrvatski građani zbog britanskih ograničenja za nove članice EU ne mogu dobiti radnu dozvolu bez koje nogometaši ne mogu igrati u Premierligi, klubovi nalaze razne načine zaobilaženja tog pravila. Chelsea ga je pokušao zaobići dovođenjem Kramarića i slanjem na posudbu u Vitesse, ali otac Joža to nije htio.
 
Zanimljivo, upravo je odobrenje radne dozvole Kramariću prije godinu dana izazvalo veliko negodovanje, pa su iz FA tada poručili kako će već od ljeta iznimke vrijedit samo za igrače skuplje od 10 milijuna funti. Kalinić kao što znamo ne spada u taj cjenovni razred.
 
"Sustav je farsa. Igrači dobivaju dozvole samo zato jer trener dođe sa snimkom i kaže: On će biti dobar igrač", komentira predsjednik FA.
 
Niko Kovač jamčio za Kramarića, Ante Čačić će za Kalinića
 
Dyke je zabrinut što brojni igrači koji te kriterije ne ispunjavaju prelako prolaze kroz žalbeni proces (kojeg vodi FA u ime Home Officea) i dobivaju dozvolu. Prošle godine engleski mediji pisali su kako je Kramarić jedan od posljednjih, nakon što je dozvolu dobio sa samo četiri nastupa za Hrvatsku, ali i uz obećanje Nike Kovača Englezima kako ga namjerava koristiti u budućnosti.
 
Veliku pomoć Hajdukovim nastojanjima da proda Kalinića u Englesku sada će dati novi Mamićev izbornik na klupi Hrvatske, Ante Čačić, koji će također Englezima "dati časnu riječ" da je Kalinić neizostavan u njegovim planovima, ali ne samo kao zamjena Subašiću, nego njegov skori nasljednik.
 
Razmatranje zahtjeva Aston Ville je najranije idućeg tjedna, što znači da Kalinić ne može igrati za svoj novi klub u sutrašnjem derbiju West Midlandsa protiv WBA. Jasno, ne bi igrao tako brzo ni da je transfer već realiziran, ali dok ne dobije radnu dozvolu na to nema pravo, ali zato bi ukoliko je dobije, mogao nastupiti za deset dana, 2. veljače na Villinom gostovanju kod Bilićevog West Hama.
 
Ako Kalinić ne dobije radnu dozvolu nakon žalbe, nema instance višeg, trećeg stupnja na koju se Aston Villa može žaliti i transfer propada
 
Podsjećamo, prošle godine Englezi su se čudili, pa i rugali Rijekinoj objavi zaključenja Kramarićevog transfera prije pozitivnog rješenja žalbe na neizdavanje radne dozvole budućem igraču Leicestera, dok su s Kantride odgovarali: Istaknuli smo da će transfer biti valjan kada dobije radnu dozvolu, ali to je formalnost.
 
Koliko god to bilo formalnost, još uvijek vrijedi isto pravilo kao i tada; ako Kalinić ne dobije radnu dozvolu nakon žalbe, nema instance višeg, trećeg stupnja na koju se Aston Villa može žaliti i transfer propada.

Pročitajte više