Kamila Valijeva

Kamila Valijeva, 15-godišnja ruska klizačica, neće smjeti primiti medalju

Foto: Profimedia

SPORTSKI arbitražni sud (CAS) odobrio je 15-godišnjoj ruskoj klizačici Kamili Valijevoj nastup na sljedećem natjecanju na Zimskim olimpijskim igrama, ali neće smjeti primiti medalju. Organizatori Igara priopćili su da neće Valijevoj dati medalju ako ju osvoji u četvrtak jer još uvijek nije razriješen slučaj u kojem je optužena za uzimanje dopinga. Također, procjena organizatora je i da bi zabrana nastupa na 15-godišnjoj djevojci mogla ostaviti trajne posljedice.

Presudu je donijelo tročlano vijeće CAS-a koje je u nedjelju održalo hitno ročište u Pekingu. Na ročištu je svjedočila i sama Valijeva koja se uključila videovezom kako bi iznijela svoju obranu. Podsjetimo, ruska djevojčica je osvojila momčadsko zlato u Pekingu s reprezentacijom Rusije nakon što je ušla u povijest Igara kao prva klizačica koja je uspjela izvesti četverostruki skok.

Zabranjeni sastojak

Valijeva je 25. prosinca na ruskom nacionalnom prvenstvu bila pozitivna na zabranjenu tvar trimetazidin, koji je sastojak lijeka za srčane probleme, ali je vijest o tome objavljena tek šest tjedana kasnije, čime joj je bilo omogućeno da se natječe na ZOI-ju u Pekingu i u ekipnom natjecanju osvoji zlato. Tek se dan kasnije saznalo za njen pozitivan test.

S 15 godina Valijeva je jedna od najmlađih sportašica koja je pozitivna na Igrama, što je pokrenulo lavinu pitanja o ulozi odraslih osoba iz njenog okruženja i dopingu u ruskom sportu. U nedjelju će CAS donijeti odluku o tome hoće li Valijeva moći nastupati na ZOI-ju, gdje je u utorak na rasporedu natjecanje u pojedinačnoj konkurenciji u umjetničkom klizanju.

Pročitajte više