Kamila Valijeva

Kamila Valijeva, 15-godišnja ruska klizačica, ostala bez olimpijske medalje

Foto: Profimedia

RUSKA  klizačica Ana Šebarkova osvojila je prvo mjesto u umjetničkom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama. Treće mjesto pripalo je njenoj sunarodnjakinji Aleksandri Trusovoj, a brončanu je medalju osvojila Japanka Kaori Sakamoto. Četvrto mjesto osvojila je 15-godišnja ruska senzacija Kamila Valijeva, koja je u Kini proživljavala pravu dramu jer joj je na doping-kontroli pronađena nedozvoljena supstanca u krvi.

Valijeva je svoj nastup u utorak završila u suzama, a kasnije joj je i pozlilo. Stres oko cijele situacije loše je utjecao na njeno zdravlje. Odmah po završetku priredbe su je odveli u Olimpijsko selo, gdje su joj pružene potrebne njega i pomoć, no nije se radilo o težoj bolesti.

Proživjela dramu

Podsjetimo, Valijeva je 25. prosinca na ruskom nacionalnom prvenstvu bila pozitivna na zabranjenu tvar trimetazidin, koja je sastojak lijeka za srčane probleme, ali je vijest o tome objavljena tek šest tjedana kasnije, čime joj je bilo omogućeno da se natječe na ZOI-ju u Pekingu.

Tek se dan kasnije doznalo za njen pozitivni test. Sportski arbitražni sud (CAS) odobrio je Valijevoj nastup na sljedećem natjecanju na Zimskim olimpijskim igrama, ali neće smjeti primiti medalju. Organizatori Igara priopćili su da neće Valijevoj dati medalju ako je u četvrtak osvoji jer još uvijek nije razriješen slučaj u kojem je optužena za uzimanje dopinga.

Njen je argument bio da se ova kontaminacija dogodila miješanjem s proizvodom koji je uzimao njezin djed. Tinejdžerki je CAS odobrio natjecanje u pojedinačnoj konkurenciji u utorak nakon što se CAS složio s odlukom Ruske antidopinške agencije (RUSADA) da joj ukine zabranu.

Pročitajte više