Kamo će Bojan Bogdanović? Traži ga trećina NBA lige, a Pistonsi žele izmusti što više

Foto: Profimedia

DO ISTEKA roka za razmjene u NBA ligi ostalo je manje od mjesec dana i nakon 9. veljače klubovi će prinove moći dovoditi samo kao slobodne igrače. Kako se rok približava, sve je više glasina koje su fokusirane na dobre igrače u lošim momčadima koji bi mogli pomoći dobrim momčadima u borbi za naslov. Jedan od najistaknutijih je Bojan Bogdanović.

Iako je prije samog početka priprema trejdan iz Utah Jazza u Detroit, s kojim je već i produljio ugovor, nema garancije da će Bogdanović ostati u Pistonsima, posebno zato što je bilo poprilično iznenađenje kad je uopće završio u tom klubu. Očekivalo se da će proteklog ljeta najveći interes za dugogodišnjeg hrvatskog kapetana pokazati franšize koje se bore za titulu, a on je završio u jednoj od najlošijih.

Pistonsi su u fazi rekonstrukcije, u kojoj su na draftu 2021. kao prvog izabrali playmakera Cadea Cunninghama, a prošle godine su mu s još dva visoka picka dodali Jadena Iveyja i centra Jalena Durena. Uz šutera Saddiqa Beya i borbenog centra Isaiaha Stewarta imaju jednu od najuzbudljivijih mladih jezgri u ligi, a Bojana su zamislili kao veterana koji će popuniti poziciju krila svojim dragocjenim iskustvom, mentorstvom i vanjskim šutom.

On je u prvoj polovici sezone svoju ulogu ispunjavao savršeno, bilježeći najveći prosjek u karijeri od 21.2 poena, uz vrlo učinkovite šuterske postotke koji bi ga do kraja sezone mogli dovesti u ekskluzivno društvo samo devetorice igrača u NBA povijesti koji su sezonu završili s najmanje 50% šuta iz igre, 40% za tricu i 90% iz slobodnih bacanja.

Osim toga, mladi igrači Pistonsa od početka sezone javno hvale hrvatskog košarkaša zbog mentorske uloge, nesebičnog dijeljenja savjeta i vođenja primjerom. Svi u klubu vrlo su zadovoljni Bogdanovićem i željeli bi ga zadržati da još koju godinu pomaže mladićima da stasaju, ali NBA liga ipak je prvenstveno biznis.

Nakon operacije Cunninghama, zbog koje će propustiti ostatak sezone, Pistonsi su se pomirili s tim da još nije vrijeme za borbu za doigravanje, što donekle smanjuje Bogdanovićevu trenutačnu važnost. Zato su Pistonsi spremni slušati ponude drugih klubova i pustiti Bojana za odgovarajuću odštetu, a onda na ljeto pokušati pronaći iskusnog veterana koji će ga zamijeniti.

Samo, kakva je to odgovarajuća odšteta? Dvije su teorije, od kojih se jedna temelji na nedavnim pregovorima s LA Lakersima, a druga na zdravom razumu. 

Ako su Pistonsi uslijed Cunninghamove ozljede odlučili odbaciti sezonu, a jesu, onda im u zamjenu za Bojana treba mlađi i atletičniji igrač od njega koji bi ga zamijenio na krilnoj poziciji, uz izbor drafta ove ili najkasnije sljedeće godine, kojim bi osnažili svoju misiju pomlađivanja i izgradnje za blisku budućnost.

Prema uglednom NBA insajderu Marcu Steinu, za Bogdanovića je zainteresiran dvoznamenkasti broj klubova, dakle više od trećine NBA lige želi ga u svom dresu. Nije poznato o kojim se sve klubovima radi, ali neki su očiti jer su o razmjeni za hrvatskog šutera već pregovarali ili su ga tražili još ljetos, a neke ćemo pokušati pogoditi na temelju potreba i financijske situacije.

LA Lakers

Bogdanović i Lakersi zapravo su kombinacija iz snova i oni bi bili idealno odredište za hrvatskog asa. Oni su jedini koji su potvrđeno pregovarali o njegovu dovođenju i tijekom ljeta i ovog siječnja.

Ljetos su ga pokušavali dovesti iz Utah Jazza u velikom trejdu koji bi u Salt Lake City poslao Russella Westbrooka. U Lakerse bi došao i Patrick Beverley, koji je netom stigao iz Minnesote u razmjeni za Rudyja Goberta, ali sve je propalo jer se Lakersi nisu željeli odreći oba svoja preostala buduća izbora prve runde drafta, 2027. i 2029.

Lakersi su vrlo pažljivi s ta dva daleka picka jer su sve ostale već trejdali, najviše njih u New Orleans za Anthonyja Davisa, jer znaju da će u eri nakon odlaska LeBrona Jamesa biti užasni i oni će im biti ključni u "rebuildingu".

Na kraju su u manjem trejdu doveli Beverleyja, a Bogdanović je završio u Detroitu. Sada su Lakersi ponovno pokušali i uključili baš Beverleyja i Kendricka Nunna, ali pregovori su ponovno puknuli na picku, na kojem su Pistonsi inzistirali.

Ako su Pistonsi bili spremni uzeti dva navedena igrača i tako dalek pick, znači da bi Bogdanovića pustili i u zamjenu za paket koji im ne bi bio od koristi u bliskoj budućnosti. Beverley bi bio izvrstan mentor mladim Pistonsima, ali ne odgovara njihovim potrebama na terenu u slučaju rastanka s Bojanom. Nunn im ne bi bio od posebne koristi.

Osim toga, obojici na kraju sezone istječe ugovor. Pistonsima bi imalo smisla pustiti ih da odu ako žele veći prostor pod salary capom, ali s mladom momčadi bez visokih ugovora ionako imaju i više prostora nego što mogu ispuniti, budući da slobodnim igračima na ljeto neće biti primamljivi ni kao destinacija za život ni kao kompetitivna momčad.

Zato bi im ključan ulov u toj razmjeni bio pick iako bi trebali čekati godinama da ga pretvore u igrača koji im je potreban puno ranije. No Lakersi ga se ni sada nisu spremni odreći za Bogdanovića.

Ali ako bi ga ipak uspjeli dovesti, to bi bio savršen rasplet za Bojana. Kao iskusni visoki šuter, on je prototip igrača kakve LeBron James želi za suigrače, s kakvima je osvajao naslove i kakvi redovito uz njega zablistaju, poput Mikea Millera, Jamesa Jonesa, Chrisa Bosha, Kevina Lovea, Channinga Fryea, Richarda Jeffersona, Kentaviousa Caldwell-Popea, Kylea Kuzme...

Osim toga, Lakersi su se dignuli u formi nakon užasnog starta u sezonu, sasvim su se približili pozicijama za doigravanje i vjeruju da prije isteka roka za razmjene mogu dodati jednog ili dva igrača koji bi ih pretvorili u ozbiljne konkurente. Ako bi to bio Bogdanović i ako bi Lakersi osvojili naslov, postao bi junak najslavnije NBA franšize i stotina milijuna LeBronovih obožavatelja.

Phoenix Suns

Jedan od klubova koji su potvrđeno pregovarali o Bogdanoviću tijekom ljeta su Phoenix Sunsi, pa je moglo doći do rijetke situacije da u istom NBA klubu budu dva Hrvata jer Dario Šarić nije bio uključen u potencijalnu razmjenu. Sunsi su Jazzu nudili Jaea Crowdera i još neke jeftinije igrače, ali su zauzvrat tražili i mladog Jarreda Vanderbilta, upravo pristiglog iz Minnesote.

Jazz je ispravno odlučio odbivši ponudu jer se Vanderbilt pokazao kao jedan od najboljih mladih defenzivaca lige, ali Sunsi nisu odustali od Šarića. Ozljede su ih drastično osakatile ove sezone i igrača Bogdanovićeva profila trebaju što prije. Trenutačno im na poziciji četvorke starta Šarić, koji je većim dijelom sezone bio zalijepljen za klupu.

Crowder, koji se nakon pokušaja trejda u Jazz toliko razljutio na Sunse da od tada odbija igrati za njih, definitivno bi bio centralni dio razmjene s Detroitom, ali nije jasno bi li ovaj put u nju bio uključen i Šarić. Vjerojatno ne ako Sunsi zaista žele zaintrigirati Pistonse.

Goran Kovacic/PIXSELL

Ključni djelić trejda mogao bi biti drugi "Hrvat", Cameron Johnson. Krilni igrač, kojem je majka Hrvatica, oporavlja se od ozljede koljena i pitanje je u kakvom će stanju biti kad se vrati. Osim toga, Sunsi s njim nisu uspjeli dogovoriti produljenje ugovora, pa bi im se mogla dogoditi neugodna situacija poput one s Deandreom Aytonom minulog ljeta, kada su mu morali dati maksimalni ugovor da ga ne izgube bez odštete.

Johnsonu je 26 godina, vrlo je kvalitetan defenzivac na krilnim pozicijama i odličan šuter (39% za trice u karijeri, 43% u osam utakmica ove sezone prije ozljede) i zapravo bi bio savršen dodatak momčadi Pistonsa. Ako u Phoenixu postanu dovoljno očajni uslijed niza poraza i pristanu dati Johnsona i izbor na ovogodišnjem draftu, Bogdanović bi se vrlo lako mogao pridružiti Šariću.

Dallas Mavericks

Već godinama Mavericksi pokušavaju okružiti Luku Dončića suigračima koji bi optimizirali njegovu igru i klupske rezultate, a usput ga rasteretili u golemim napadačkim dužnostima. Iz istog razloga kao i s LeBronom, Bogdanović bi u teoriji izvrsno surađivao s Dončićem, pa ne čudi što je već neko vrijeme na listi želja kluba iz Teksasa.

Još od ljeta Dallas se spominje kao jedna od najizglednijih destinacija za Bogdanovića, no nije jasno je li do pravih pregovora ikad došlo ili se sve svodilo na fikciju i želje medija koji prate Mavse. Iako jedan od takvih predloženih trejdova ima puno smisla za obje strane.

Prema njemu bi u Detroit otišli Davis Bertans, Josh Green i izbor prve runde 2025. godine. Bertans je visoki latvijski šuter koji u Dallasu igra malo i loše, ali bi se promjenom sredine i većom ulogom mogao vratiti u šuterske dane koji su mu donijeli ugovor veći od 20 milijuna dolara po sezoni.

Problem je što mu ugovor traje do 2025. i ako se Bertans ne preporodi, bit će ga teško trejdati za isplativ povrat, ali Pistonsi imaju dovoljno prostora pod salary capom da ga mogu izdržati. Green je talentirani australski šuter koji bi Pistonsima dobro došao, ali realnije je da od mladih Dallasovih igrača zatraže Jadena Hardyja kad već ne mogu raniji pick.

Cleveland Cavaliers

Otkako su doveli Donovana Mitchella, bivšeg Bojanovog suigrača iz Jazza, Cavsi izgledaju kao izvrsna momčad i potencijalna sila na Istoku u nadolazećim godinama. Ali od početka sezone nisu u svojim redovima pronašli adekvatnog startera na poziciji trojke. Uz gore spomenuta tri kluba, Cleveland je četvrti koji se imenom spominje u aktualnim glasinama o Bogdanoviću.

Iako je Bojanu u današnjoj NBA košarci prirodnija pozicija četvorke, Cavsi su i lani poziciju niskog krila popunjavali visokim Laurijem Markkanenom, a ove sezone često Deanom Wadeom. Markkanen sad briljira u Jazzu kao četvorka, ali Bogdanović je bolji, kompletniji i ubojitiji igrač od Wadea, Carisa LeVerta i Isaaca Okora, koji su ove sezone startali kao trojke.

No problem je u tome što Cleveland nema paket kojim bi zaintrigirao Pistonse. Dobar dio budućih pickova već su dali Jazzu za Mitchella, a osim nedodirljivih startera Garlanda, Mobleyja i Allena, nemaju mladih igrača koji bi Pistonsima bili primamljivi. Da bi doveli Bogdanovića, morali bi u trejdu uključiti i treći klub.

Ostali

Ne zna se tko su ostali klubovi koji su zainteresirani za Bogdanovića, ali logično ih je tražiti među onima koji u prvoj polovici sezone nisu ispunili ambicije i žele pojačanje u borbi za play-off. Niz razočaranja na Istoku predvode Toronto, Chicago, Atlanta i Miami, a na Zapadu - uz Lakerse i Phoenix - LA Clippersi, Minnesota, Golden State i Portland.

Chicago više naginje rasprodaji skupih zvijezda poput Vučevića, LaVinea i DeRozana, Portland žudi za vrhunskim defenzivcem, a Minnesota je nakon dovođenja Goberta u kaosu kojem se ne nazire kraj i vjerojatno neće posezati za njegovim bivšim suigračem.

Toronto je zanimljiv jer ga se u kontekstu Bogdanovićeva trejda spominjalo i tijekom ljeta, ali tada su više trebali jeftinije i defenzivnije igrače. No kako sezona odmiče, vidi se koliko im je potreban šuter Bojanova kalibra. Raptorsi imaju sve svoje buduće pickove iako se ne žele odreći ovogodišnjeg, a Pistonsima mogu dati Garyja Trenta Jr.-a, koji je raspolaganju za razmjene, a savršeno bi popunio njihovu potrebu za kreacijom u napadu.

Najveće je pitanje žele li se Raptorsi vezati za Bojanovih 20 milijuna po sezoni do njegovog 36. rođendana. Trentu na kraju sezone istječe ugovor i ne žele mu platiti koliko on traži, no Pistonsi bi mogli jer će imati ogroman prostor pod salary capom.

Atlanta bi mogla pokušati napraviti razmjenu jedan za jedan i poslati Johna Collinsa u Detroit, ali Pistonsi to neće prihvatiti. Mogli bi i složiti paket od mladih igrača poput Onyeke Okongwua i Jalena Johnsona te ubaciti pick 2024., ali nije jasno jesu li ga se spremni odreći nakon što su većinu dali San Antoniju u razmjeni za Dejountea Murraya.

Bogdanović bi jako dobro došao Miamiju, kojem zbog brojnih ozljeda u posljednje vrijeme na četvorci starta mladi Haywood Highsmith, no Heat nema na čemu bazirati trejd osim na stravičnom ugovoru Duncana Robinsona i ovogodišnjem picku prve runde.

Pitanje je koju bi ulogu Bojan imao u braniteljima naslova Golden State Warriorsima, koji imaju ogromnih problema ove sezone, ali je jasno da bi im pomogao da ih barem djelomično riješi. Mladi igrači ne razvijaju se prema željama pa Warriorsi imaju vrlo tanku rotaciju koju dodatno stanjuju stalne ozljede.

Klay Thompson i dalje samo povremenim bljeskovima podsjeća na ubojicu kakav je bio prije ozljede, a Jordan Poole također igra više hladno nego toplo otkako je potpisao golemo produljenje za 140 milijuna dolara. Stephen Curry i Andrew Wiggins jedini su konstantno pridonosili napadu, ali obojica su propustila dosta utakmica zbog ozljeda.

Bogdanović bi našao i minutažu i napadačku ulogu u Warriorsima, makar kao šesti igrač, ali oni bi ga mogli dovesti samo ako u Detroit pošalju svu trojicu nedavnih "lottery" pickova, Wisemana, Kumingu i Moodyja - i tako se odreknu kompletne nove generacije, ma kako razočaravajuća do sad bila. A i pitanje je bi li Pistonsi takvu ponudu prihvatili.

LA Clippersi još se nisu spominjali u kontekstu Bogdanovića, ali nedvojbeno bi i njima bio vrlo vrijedna prinova. Kawhi Leonard i Paul George i dalje propuštaju golem broj utakmica, napad Clippersa bez njih je katastrofalan, a ni s njima nije među boljima u ligi.

Bojan bi mogao umjesto bilo kojeg od njih igrati u petorci, ako ne umjesto standardne startne četvorke Marcusa Morrisa, i doslovno nositi napad Clippersa dok nema zvijezda, a biti pouzdana treća opcija kad su kompletni, pa barem kao igrač s klupe.

Clippersi imaju niz igrača na čijim bi ugovorima mogli bazirati trejd, ali da zadovolje potrebe Pistonsa, vjerojatno bi to morao biti Luke Kennard, koji bi se vratio u Detroit nakon tri godine. Terance Mann i Brandon Boston vanjski su igrači koji samo čekaju priliku da eksplodiraju i Detroit bi dugoročno profitirao čak i ako ne dobije pick prve runde jer Clippersi nemaju nijedan do 2027.

U tom bi se scenariju, baš kao i u onom s Phoenixom, Bogdanović spojio s drugim Hrvatom. Ivica Zubac zasigurno neće nikamo jer je jedini pravi centar u momčadi, najafirmiraniji od mlađih igrača Clippersa i miljenik suigrača.

Što bi bilo najbolje za Bogdanovića?

Do 9. veljače isprofilirat će se momčadi kojima je Bogdanović najpotrebniji i koje su se spremne najviše toga odreći da bi ga dovele. Moguće je da se u igru uključi i neki od već jasnih kandidata za naslov, poput Milwaukeeja. Pistonsima se ne žuri, čekat će do posljednjeg trenutka da ocijene koja je ponuda najbolja, a možda ga naposljetku i zadrže.

U bilo kojoj od novih momčadi Bojan više ne bi bio prva napadačka opcija, pa je za očekivati da bi mu prosjek poena pao, možda i ispod 20.2, što mu je osobni rekord iz sezone 2019./2020. u Jazzu. 

Ali uz igrače kao što su LeBron James ili Luka Dončić, koji na sebe navlače dva, pa i tri čuvara, imao bi prostora kao nikad prije u karijeri, što bi mu pomoglo da poveća učinkovitost i možda zaista uđe u NBA povijest kao jubilarni deseti član kluba 50-40-90, u kojem su samo Larry Bird, Mark Price, Reggie Miller, Steve Nash, Dirk Nowitzki, Kevin Durant, Stephen Curry, Malcolm Brogdon i Kyrie Irving.

Momčadski gledano, nijedan od klubova koji ga žele ne bi s Bojanom postao evidentni kandidat za naslov, ali svi bi bili konkurentniji u sezoni u kojoj nema jasnih favorita, posebno na Zapadu. Zato se tri opcije s početka priče i dalje čine najboljima. Posebno su intrigantni Lakersi, koji su još daleko od sigurnih putnika u play-off, ali uz Bojana bi ga se lakše dočepali. A ako LeBron i Anthony Davis budu zdravi, zapravo bi mogli biti izuzetno opasni. 

Pročitajte više