Kane na putu povijesne sezone. Može li srušiti rekord Lewandowskog, pa čak i Messija?

Foto: EPA-EFE

"OSJEĆAM kao da postajemo sve bolji iz utakmice u utakmicu." Te riječi Harryja Kanea ulit će strah u ostatak Bundeslige - i europske elite - nakon što je njegov početak u Bayern Münchenu već pun srušenih rekorda, a proteklog je vikenda postao još i bolji, piše BBC Sport.

Engleski napadač postao je prvi igrač koji je zabio 15 golova u prvih 10 bundesligaških utakmica nakon trećega hat-tricka sezone u Bayernovoj impresivnoj pobjedi 4:0 u subotu kod Borussije Dortmund. Njegov zapanjujući učinak od dolaska iz Tottenhama za početnih 100 milijuna eura ovog ljeta već je potaknuo ljude da predvide kako je povijesni bundesligaški rekord Roberta Lewandowskog u opasnosti.

Bivša zvijezda Bayerna, koja je sad u Barceloni, postigla je 41 ligaški gol u sezoni 2020./21., prestigavši 49 godina star rekord Gerda Müllera od 40. Ako Kane nastavi tempom kojim je krenuo, na putu je da dođe do čak 50 golova. Kane bi mogao čak i nadmašiti 52 gola koja je Erling Haaland zabio u svim natjecanjima u svojoj prvoj sezoni u Manchester Cityju. 

Ali još nevjerojatnije je da on nije jedini igrač koji predstavlja ozbiljnu prijetnju rekordu Lewandowskog jer je Stuttgartov Serhou Guirassy zasad utrpao 14 u devet ligaških nastupa. Reprezentativac Gvineje rođen u Francuskoj prošle je sezone postigao 11 golova na posudbi u Stuttgartu, ali njegovi golovi ove sezone zaista tjeraju neke od najvećih europskih klubova da ga primijete. Uz ovako užarene Kanea i Guirassyja, rekordi će i dalje padati.

Koliko je dobar Kaneov početak sezone?

Ovo je Kaneov najbolji početak sezone u karijeri u smislu golova.
Sudjelovao je u 20 bundesligaških golova (pet asistencija), što je također najviše u prvih 10 utakmica sezone u njegovoj karijeri.
Postigao je 17 golova u 13 utakmica u svim natjecanjima za Bayern, a 20 u 15 utakmica za klub i reprezentaciju.
Niti jedan nogometaš na svijetu nije zabio više golova od Kanea ove sezone.
Već je zabio jedan gol više nego Bayernov najbolji strijelac prošle sezone Serge Gnabry u cijeloj sezoni.
Još jedan gol mu nedostaje da izjednači učinak najboljih prošlosezonskih strijelaca Bundeslige - Niclasa Füllkruga i Christophera Nkunkua.

EPA-EFE

Samo je Gerd Müller u povijesti Bundeslige zabio ovoliko golova u prvih 10 utakmica, također 15 u sezoni 1968./69.
Samo je sedam igrača u povijesti Bundeslige postiglo 30 golova u sezoni, a Kane je već na pola puta.
Njegov najbolji učinak u Premier ligi bio je 30 golova u sezonama 2017./18. i 2022./23.
Kaneu trebaju još samo dva gola do engleskog rekorda Bundeslige - Kevin Keegan (1978./79. za HSV) i Jadon Sancho (2019./20.) za Borussiju Dortmund zabili su po 17.
Kane je postao prvi igrač u povijesti Bundeslige koji je zabio hat-trick u svom prvom Klassikeru.
U prosjeku postiže gol u Bundesligi svakih 58 minuta.

"Dobra devetka može donijeti naslove." Koje rekorde Kane može srušiti?

Kane već mora odgovarati na pitanja o rekordu Lewandowskog od 41 gola u sezoni Bundeslige. Poljski reprezentativac čak je rekao da "drži palčeve" Kaneu da sruši "ludi" rekord ove sezone u razgovoru za Bild prošlog mjeseca. Ali engleski kapetan odbio je zanositi se kad su ga pitali o rekordu nakon posljednjeg hat-tricka. 

"Daleko je još to", rekao je. "Robert je bio fantastičan u Bayernu i jedan je od najboljih napadača na svijetu. Nakon prvih nekoliko nastupa rekao sam da će drugima trebati nekoliko utakmica da me upoznaju. Nisam samo klasična devetka koja stalo ostaje naprijed. Volim dolaziti duboko. Mislim da smo u svakoj novoj utakmici sve bolji i više se razumijemo.

Otkako sam počeo igrati, stalno sam sve bolji. Tek mi je 30 godina, osjećam kao da imam još puno vremena pred sobom, a s ovakvim igračima oko sebe znam da ću vrlo često biti u prilikama."

EPA-EFE

Dok rekord Lewandowskog djeluje više nego dostižno, Kane je na tragu da dohvati i 50 golova, koliko je Lionel Messi 2011./12. zabio za Barcelonu u La Ligi. Messijevih 50 golova iz 37 nastupa nije samo rekord La Lige nego bi bio i u bilo kojoj drugoj ligi Petice od osnutka Premier lige 1992./93. To također podcrtava koliko su nevjerojatna bila Messijeva 73 gola u svim natjecanjima 2011./12 - učinak koji se čini nedohvatljiv. 

Kaneov suigrač iz Bayerna Jamal Musiala je rekao: "Očekivao sam puno od njega, ali vjerojatno ne ovoliko koliko nam je već donio. Čak je i lakše igrati s njim nego što sam isprva mislio i vrlo sam sretan, a nadam se da je i on."

Bivša legenda Bayerna Lothar Matthäus je rekao: "Za Bayern i za njemački nogomet općenito važno je imati dobru devetku. Dobra devetka može vam donijeti naslove. Vidjeli smo to s Lewandowskim u Münchenu i u Dortmundu. U njemačkom nogometu trebate devetku. Kad imate toliko posjeda oko šesnaesterca, trebate nekoga tko zabija. Harry Kane zna što treba činiti i činio je to vrlo dobro u prva tri mjeseca."

Tko je Serhou Guirassy?

U međuvremenu, Guirassyjev početak sezone bio je još izuzetniji kad se zna kako je običnu karijeru dosad imao. Taj 27-godišnjak bio je francuski mladi reprezentativac, ali seniorski debi ostvario je tek prošle sezone za Gvineju. Učinak od 15 golova u svim natjecanjima - jedan u njemačkom kupu - već mu je najbolji u karijeri.

Ovo mu je četvrta uzastopna sezona s dvoznamenkastim brojem golova - postigao ih je 13 i 12 za Rennes 2020./21. i 2021./22. te 14 za Stuttgart prošle sezone, a nikad ranije nije sakupio više od devet. U svom prvom mandatu u Njemačkoj, od 2016. do 2019., zabio je devet puta u 45 utakmica za Köln.

Pročitajte više